2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
咁佢模擬人體溫度有咩用
題目係研究酶x對消化澱粉嘅作用喎

所以咪話q4 d ; 唔係andy tsz既c
Andy tsz都錯,咁做咩仲信佢答案?

你啱

可能Andy都覺得個答案有問題所以唔放上fb

group 有..
Bio,或者基本邏輯:

只要個句statement 存在「可能矛盾」
-> 「一定唔會永遠正確」
-> 咁自然唔係「正確」
Q4我自己都係答C
但係睇番題目其實D合理d
因為題目冇提過係人體內ge enzyme
所以D係irrelevant

雖然做過時覺得C都係唔關實驗「目的」事
但C同D比較覺得D合理少少

係。
D唔合理性> C唔合理性

所以D
我話模擬人體溫度係因為37度係隻酶係人體係WORK,即係37度係佢有活性既範圍以內,所以就以37度做實驗。

你話佢SET37度唔係必要,咁就題意黎講佢應該係有一個目的,只係唔係模擬人體溫度,係呢度你揀D咁你必定要舉出你既目的
快d share答案啦
好擔心錯好多所以搞到失眠阿
我話模擬人體溫度係因為37度係隻酶係人體係WORK,即係37度係佢有活性既範圍以內,所以就以37度做實驗。

你話佢SET37度唔係必要,咁就題意黎講佢應該係有一個目的,只係唔係模擬人體溫度,係呢度你揀D咁你必定要舉出你既目的

人地都無follow up問佢咁做目的....
只要證明佢目的唔岩就得啦
我一路否定A,否定B,否定C,所以我揀D,其實我係咪答緊問題?
我一路否定A,否定B,否定C,所以我揀D,其實我係咪答緊問題?

mc用排除法搵答案有咩問題

人地都無follow up問佢咁做目的....
只要證明佢目的唔岩就得啦

吓,你有自由意志,你做既每一樣野背後都有個目的,有個動機
我做個實驗,SET佢水溫做37度,咁一定有個目的

MC啊 啊哥
叫你做lq咩?

你用排除法,只係因為你唔識一眼睇出真正答案 =/= 你唔係答緊題目

總之答案d
我唔理你用咩方法

考試裡面緊係冇,但而家係討論緊試題嘛

呢個係我做緊果時ge諗法
其實C就係一定唔係實驗目的
但係D係irrlevant

-> 希望C係岩

佢執著到好難溝通

好典型讀bio讀到走火入魔...

-> 希望C係岩

C一定錯
咁佢SET到個水溫係咁,咁一定有個目的,揀D既理據係?

一個岩酶反應正常既溫度

而唔係「模擬人體體溫」溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度

其實考生係唔帶得datafile入去 鬼知澱粉酶最適幾多度呀?我地知呢隻酶係人體係work 即係37度一定work,咁咪模擬人體溫度囉

邊個話你聽得一種amylase?邊個話amylase只係人體揾到?

-> 希望C係岩

C其實係

C係證明酶 can't function when boiled

佢執著到好難溝通

其實我都唔明而家討論緊邏輯學定BIO
我邏輯就好正常既 而我呀SIR話BIO只要處理到因果關係就夠 我既能力係迎刃有餘

-> 希望C係岩

C其實係

C係證明酶 can't function when boiled

問題問function of enzyme X
快d share答案啦
好擔心錯好多所以搞到失眠阿

上面我咪打左andy mc ans

-> 希望C係岩

C其實係

個目的應該係證明 要顯示有functional ge酶先可以進行rather than顯示酶會變性

佢執著到好難溝通

其實我都唔明而家討論緊邏輯學定BIO
我邏輯就好正常既 而我呀SIR話BIO只要處理到因果關係就夠 我既能力係迎刃有餘

唔好咁二元對立啦

Bio擺明考邏輯啊...
你係咁拗呢題咪證明你能力應付唔到lor
留意番,2-4係相關既題目黎
酶X可以係唾液/小腸搵到
又話andy Q4答C ge
有冇題解

-> 希望C係岩

C其實係

問題問function of enzyme X

問題係問整四支tube有咩用
唔係問你應唔應該整四支tube
係冇需要整,但整左可以話到乜俾你聽冇影響
自膠,我搞錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞