2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike

錯兩題

放心
佢第4題已經錯 第四題D
唔洗信佢

點解d
咁蛋白酶本身都係蛋白質,dse層面而言,蛋白酶係咪可以消化同類?

希望你有睇書
Syllabus 講明有層mucus , 目的就係保護器官

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

你追po la 解釋曬今年所有難既mc 同兩題out c既mc
咁蛋白酶本身都係蛋白質,dse層面而言,蛋白酶係咪可以消化同類?

希望你有睇書
Syllabus 講明有層mucus , 目的就係保護器官

我話,蛋白酶係咪可以消化同類,你講既野係岩,只係大家唔同channel
同埋我話胰其中兩隻酶唔work係因為胰仲會分泌蛋白酶,咁蛋白酶係咪又會消化埋另外兩種酶呢?
同埋我話胰其中兩隻酶唔work係因為胰仲會分泌蛋白酶,咁蛋白酶係咪又會消化埋另外兩種酶呢?

酶function 必要條件係substrate岩活性部分

咁唔同size,結構唔同,fit唔到活性部位咪無反應

呢個問題係好問題
但酶係演化過程已經解決左呢個問題
口腔分泌既酶係~6-7 pH

胃分涉胃酸:~1-3 pH
-> 酶變性,無左三維結構,失去活性部位
-> 仲點叫酶?

酶係因為佢有獨特三維結構既蛋白鏈,先叫酶

Pancreas胰: 會分泌NaHCO3中和胃酸
-> 所以胰分泌既Amalyse咪唔會變性lor

就係咁

我假設佢變左性,活性部位形狀改變,但佢本質都係澱粉酶

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

is not purpose

-> 仲點叫酶?

就係咁

變左性就無左結構
咁無左結構,仲點算係酶?

佢本質係蛋白,唔係酶

-> 仲點叫酶?

就係咁

變咗性就無用架啦

-> 仲點叫酶?

就係咁

變左性就無左結構
咁無左結構,仲點算係酶?

佢本質係蛋白,唔係酶

因為protein : polypeptide chain

唔同蛋白:兩大類 (globular protein and structural protein)

係呢兩大類再細分唔同類

唔同類涉及唔同立體結構

你只可以話佢本質係蛋白。
變左結構(due to breaking intr-molecular force that holds the specific 3D configuration)
-> the 3d structure is deformed
-> but the intermolecular bonding (peptides bond) linking between amino acid doesn't break
-> 蛋白only

考完就算啦,點會信網上提供既考試答案

你話概念唔識就另計

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

andy話4c

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

andy話4c

因為佢錯
補習老師都唔會一定岩

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

andy話4c

咁信Andy啦

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

andy話4c

我都揀C,唔係想知隻酶係高溫下變性,而係想SHOW食物測試呈陽性既樣本係蛋白質

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

andy話4c

因為佢錯
補習老師都唔會一定岩

成個實驗:investigation into the action of starch-digesting enzyme

從來前設無講過係human digestive enzyme

錯兩題

放心
唔洗信佢

點解d

andy話4c

我都揀C,唔係想知隻酶係高溫下變性,而係想SHOW食物測試呈陽性既樣本係蛋白質

Action of enzyme
咁咪要知埋佢咩情況下action到;咩情況下action唔到

就係咁
總之,我覺得第二條唔會咁簡單,如果係咁,咁直接問邊種分泌液有酶X就得啦
總之,我覺得第二條唔會咁簡單,如果係咁,咁直接問邊種分泌液有酶X就得啦

尊重你意見
咁佢SET到個水溫係咁,咁一定有個目的,揀D既理據係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞