2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
咁佢SET到個水溫係咁,咁一定有個目的,揀D既理據係?

一個岩酶反應正常既溫度

而唔係「模擬人體體溫」溫度

錯兩題

放心
佢第4題已經錯 第四題D
唔洗信佢

點解d

is not purpose

andy話4c

我都揀C,唔係想知隻酶係高溫下變性,而係想SHOW食物測試呈陽性既樣本係蛋白質

我覺得d都唔係目的
裝置水浴應該係想提供最適溫度俾澱粉酶反應

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

一個岩酶反應正常既溫度

只不過咁岩人體係37度咁解

變溫動物體內一樣有amalyse
只不過佢溫度大變,酶活性容易被擾亂

你唔能夠否定變溫動物體內典粉酶活性都可以係37

基於資料只係提subject 係enzyme X, 唔係enzyme X in HUMAN

你當佢huamn咪代表諗多左

邏輯就係咁

Hkeaa擺明set 37, 玩我地

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度
酶既最適溫度好似係39.8 即係發燒既溫度

講緊普遍既酶

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

你講乜啊

唔係模擬人體體溫=/= 人體體溫唔係37

Bio d人覺得難係hkeaa 19擺明考你邏輯,唔係死背
其實又點解一定要係最適?唔係最適既話就無陽性結果?

講緊普遍既酶

咁咪係lor
岩佢活性咪得lor
做到野咪得lor

邊又話係模擬人體體溫,你自己答左自己啦
咁佢模擬人體溫度有咩用
題目係研究酶x對消化澱粉嘅作用喎
其實又點解一定要係最適?唔係最適既話就無陽性結果?

佢做到反應咪得lor
有反應,有結果

快慢係另一回事。唔好咁執著最適啦
總之q4 一定係d

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

你講乜啊

不是模擬人體溫度,只係咁岩37度
即係人體溫度係其中一個岩酶反應既溫度,咁模擬人體溫度有乜唔岩?
咁佢模擬人體溫度有咩用

所以咪話q4 d ; 唔係andy tsz既c
Andy tsz都錯,咁做咩仲信佢答案?

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

你講乜啊

即係人體溫度係其中一個岩酶反應既溫度,咁模擬人體溫度有乜唔岩?

無唔岩
但唔係必要。
你睇清楚題問個SUBJECT la
Action of enzyme X , 唔係action of enzyme X in HUMAN
咁佢模擬人體溫度有咩用

你啱

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

你講乜啊

無唔岩
但唔係必要。
你睇清楚題問個SUBJECT la
Action of enzyme X , 唔係action of enzyme X in HUMAN

你覺得佢係問緊人體enzyme
係你一廂情願;唔係呢題題目想問既野

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度

其實考生係唔帶得datafile入去 鬼知澱粉酶最適幾多度呀?我地知呢隻酶係人體係work 即係37度一定work,咁咪模擬人體溫度囉
咁佢模擬人體溫度有咩用

你啱

可能Andy都覺得個答案有問題所以唔放上fb
咁佢模擬人體溫度有咩用

你啱

可能Andy都覺得個答案有問題所以唔放上fb

邊個有official ans先?

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度

其實考生係唔帶得datafile入去 鬼知澱粉酶最適幾多度呀?我地知呢隻酶係人體係work 即係37度一定work,咁咪模擬人體溫度囉

咁你繼續認為係人體啦
我尊重你意見,但事實唔係

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度

你邏輯有少少出錯

從來hkeaa無叫我地背「最適」。
係你太執著「酶一定要最適先有反應」

事實係只要酶無變性,佢就有反應
有反應做到野就得

佢呢題擺明出37陰我地。擺明

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度

你邏輯有少少出錯

有反應做到野就得

我而家就係想講唔一定要係最適,你係咪load唔到

一個岩酶反應正常既溫度

你意思係兩者係互斥?

37度係澱粉酶最適溫度

你邏輯有少少出錯

有反應做到野就得

我而家就係想講唔一定要係最適,你係咪load唔到

咁咪得。
唔係最適=/= 模擬緊人體酶既溫度

係你一直覺得「唔係酶最適」= 模擬人體酶既溫度

佢「可以係」;「可以唔係」
->我地唔知
-> 咁咪唔可能簡個存在矛盾既答案lor

係你唔明定我唔明?
Q4我自己都係答C
但係睇番題目其實D合理d
因為題目冇提過係人體內ge enzyme
所以D係irrelevant

雖然做過時覺得C都係唔關實驗「目的」事
但C同D比較覺得D合理少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞