2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
原來你真心認為ANDY TSE搞錯左,咁你可以上佢FB拆佢台啦

如果
錯3題
原來你真心認為ANDY TSE搞錯左,咁你可以上佢FB拆佢台啦

好難講

利申4c
屌仲要話ANDY TSE出錯 人地係補習界龍頭大老,係萬人之師,點會咁容易錯

雖然我都係答C
但我覺得andy tse唔勁
補過題篇題班only
可能因為以前日校miss太勁
中中半班C above,全班2 F
答案係C最多都係你比人鞭,而答案係d既話就係andy tsz比人鞭,你覺得邊個期望值大d
31/36
條問題出得差就一定咖啦
D佢冇話過要調查人體嘅野,只可以話佢係用返working temperature of the enzyme
而且要捉得嚴謹,人體温度係37.2平均
C佢證明X會denature支野根本冇用
證明佢會denature只係一個enzyme property
假如你早知佢係enzyme證明嚟有乜用?
但佢個setup又真係證明到佢會loss function
條問題出得差就一定咖啦
D佢冇話過要調查人體嘅野,只可以話佢係用返working temperature of the enzyme
證明佢會denature只係一個enzyme property

你轉位企轉得好快
Cut 左佢lor
Reason: cannot distinguish the ability of candidates (最常用嘅原因)
今年會唔會cut 得最多mc 嘅一年
其實唔同生物造出黎既澱粉酶既活性範圍係咪差太遠?我諗唔會差太遠,用人體溫度做標準有咩唔得?

可以差好遠
Taq DNA polymerase can withstand 100 C
Human DNA polymerase can withstand up to ~to C

咁37度係咪各澱粉酶可以WORK既共同溫度?係咁咪得。

已知嘅係
所以拗乜

其實我意思係我地唔知隻酶係幾多度,而咁岩人體裡面既澱粉酶係37度係WORK,咁咪模擬人體溫度囉,點會無啦啦拎其他溫度研究?(咁岩所有澱粉酶可以係37度係WORK係廢,只係想表示係無前後矛盾)
正如我地研究外星生物都會搵下有冇水,因為地球所有生物都要靠水生存,唔搵水既話我地根本唔知自己研究緊乜。

咁唔係為左模擬人
係為左模擬佢working temperature
Cut 左佢lor
Reason: cannot distinguish the ability of candidates (最常用嘅原因)
今年會唔會cut 得最多mc 嘅一年

cut曬我岩果D題目
其實唔同生物造出黎既澱粉酶既活性範圍係咪差太遠?我諗唔會差太遠,用人體溫度做標準有咩唔得?

可以差好遠
Taq DNA polymerase can withstand 100 C
Human DNA polymerase can withstand up to ~to C

咁37度係咪各澱粉酶可以WORK既共同溫度?係咁咪得。

已知嘅係
所以拗乜

其實我意思係我地唔知隻酶係幾多度,而咁岩人體裡面既澱粉酶係37度係WORK,咁咪模擬人體溫度囉,點會無啦啦拎其他溫度研究?(咁岩所有澱粉酶可以係37度係WORK係廢,只係想表示係無前後矛盾)
正如我地研究外星生物都會搵下有冇水,因為地球所有生物都要靠水生存,唔搵水既話我地根本唔知自己研究緊乜。

咁唔係為左模擬人
係為左模擬佢working temperature

人體溫度其實暗示左就係佢個working temperature la
其實唔係模擬溫度就可以好極端,即係我可以較到去絕對零度,較到去300度都得
條問題出得差就一定咖啦

你轉位企轉得好快

傻鳩我marker嚟 我冇轉過立場覺得係D

年年知唔知幾多條題目大學教授都講唔掂數
上年條ecology crab全部大學學者都認為temperature係one of the determining factors
咪用啲中學程度眼光睇science 啦
DSE jj冇書要溫咩? 交左卷點解仲要浪費時間討論
條問題出得差就一定咖啦

你轉位企轉得好快

傻鳩我marker嚟 我冇轉過立場覺得係D

年年知唔知幾多條題目大學教授都講唔掂數
上年條ecology crab全部大學學者都認為temperature係one of the determining factors
咪用啲中學程度眼光睇science 啦

咪玩啦,dse既syl係for 中學生架咋,chem syl夠有幾成夠同現實唔同啦,我地咪又要跟住個syl去答
我就唔信今次andy tsz揀錯答案,我冇左分事小,佢俾人拆招牌事大

考完啦
希望唔使tritake
Andy個答案肯定岩?
點解得8個B既?
Andy個答案肯定岩?
點解得8個B既?

我自己就唔會信每個ans都岩岩好9個,如果係咁,我頭35條做岩晒 我36條唔洗做啦
Andy個答案肯定岩?
點解得8個B既?

你以為abcd各9個
Andy個答案肯定岩?
點解得8個B既?

我自己就唔會信每個ans都岩岩好9個,如果係咁,我頭35條做岩晒 我36條唔洗做啦

但咁多年dse,
好似每一屆mc都係岩好abcd各9個窩

考哂啦, 唔計oral

仲唔溫Oral?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞