2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
點樣分邊塊肌肉係flexor

最後依幾日可以重心溫d咩
捱到依一刻 好想放棄
Aim 4

你有冇啲topic唔熟?
Ecosystem
Evolution
Genetics
Diseases (infectious + non-infectious)
Respiration + photosynthesis
Human (digestion/absorption + breathing + circulation)
Plant (absorption + transpiration + support
Electives

唔好放棄啊
捱到依一刻 好想放棄
Aim 4

Ecosystem
Evolution
Genetics
Diseases (infectious + non-infectious)
Human (digestion/absorption + breathing + circulation)
Plant (absorption + transpiration + support
Electives

唔好放棄啊

Plant同埋photo&resp 都唔係太熟 但覺得好似溫極都咁上下
另外electives想揀1 4 會唔會有d咩係今年比較大機會出
淨返三日 冇温過 有冇topic特別重要?
唔想2左科bio
淨返三日 冇温過 有冇topic特別重要?
唔想2左科bio

你溫返中四topic先啦
捱到依一刻 好想放棄
Aim 4

Ecosystem
Evolution
Genetics
Electives

唔好放棄啊

Plant同埋photo&resp 都唔係太熟 但覺得好似溫極都咁上下
另外electives想揀1 4 會唔會有d咩係今年比較大機會出

我唔貼題 覺得冇乜用行唔通
你可以問下呢度其他巴絲嘅
最後兩日可以點 notes又溫左一次 pp又做左
重溫多次notes定點

你aim幾多先? pp做完又幾多成分?
重溫多次notes定點

同問
Aim 5*, DSE past paper + AL 2002-2013 +2005後CE 做晒
仲可以做乜
Q59 答案係D 係米因為favourable character pass to offspring唔關natural selection事?
Q59 答案係D 係米因為favourable character pass to offspring唔關natural selection事?

developed by... in order to ... 邏輯錯
因為不嬲都有呢個character, 唔係為natural selection 而develope
重溫多次notes定點

同問
Aim 5*, DSE past paper + AL 2002-2013 +2005後CE 做晒
仲可以做乜

應該祈禱幫到你

developed by... in order to ... 邏輯錯
因為不嬲都有呢個character, 唔係為natural selection 而develope

你如果真係熟曬pp
-> assume你概念完全清,無邏輯思考盲點
-> 每一課寫一條essay比自己,係要每一課都要寫d可以盡量cross曬「所有topic」既essay
-> 唔洗多,一題就夠

因為develop
al果啲其實有冇需要做?

有又得 無又得
你有時間可以做埋佢。當為bio送上驪歌吧。送bio一程
重溫多次notes定點

同問
仲可以做乜

做到咁,咁你仲差咩先5**,點解唔aim 5**
你重溫返啲你錯左嘅題目啦
由其嗰啲明明識但唔中point嗰啲位

你如果真係熟曬pp
-> 每一課寫一條essay比自己,係要每一課都要寫d可以盡量cross曬「所有topic」既essay
-> 唔洗多,一題就夠

個人意見,我就唔覺得咁樣係有用嘅

你如果真係熟曬pp
-> 唔洗多,一題就夠

ok
而家呢個時候應該操卷定睇書
重溫多次notes定點

同問
仲可以做乜

我個人好粗心大意,做左咁多份都係喺5-5*浮游.....
大部份錯過嘅都係嚟幾日重温左,大部份都岩得番,但essay特別弱,成日捉唔緊啲字眼,答到離曬題,除左上個post compare and contrast外,仲有咩特別字眼?

你如果真係熟曬pp
-> 唔洗多,一題就夠

ok

Thx all
重溫多次notes定點

同問
仲可以做乜

我個人好粗心大意,做左咁多份都係喺5-5*浮游.....
大部份錯過嘅都係嚟幾日重温左,大部份都岩得番,但essay特別弱,成日捉唔緊啲字眼,答到離曬題,除左上個post compare and contrast外,仲有咩特別字眼?

我應該做唔到5**....🙈
Kreb cycle 嗰d係咪for aim5或以上既人攞分
2016 e4 q4a wtf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞