2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
我話模擬人體溫度係因為37度係隻酶係人體係WORK,即係37度係佢有活性既範圍以內,所以就以37度做實驗。

你話佢SET37度唔係必要,咁就題意黎講佢應該係有一個目的,只係唔係模擬人體溫度,係呢度你揀D咁你必定要舉出你既目的

呢個係我做緊果時ge諗法
其實C就係一定唔係實驗目的
但係D係irrlevant

-> 希望C係岩

C其實係

C係證明酶 can't function when boiled

個目的應該係證明 要顯示有functional ge酶先可以進行rather than顯示酶會變性

independent variable: presence of amylase or not
fixed variable : starch sol

Presence:
1. Have amalyse
2. Don't have amalyse
3. Boiled amalyse
自膠,我搞錯左

你繼續吹...
仲話你能力應付....
不過,如果酶X可以口腔/小腸搵到 即係可以推斷一般既澱粉酶可以係37度進行,咁我用37度有乜問題?
不過,如果酶X可以口腔/小腸搵到 即係可以推斷一般既澱粉酶可以係37度進行,咁我用37度有乜問題?

無。
但唔係「人體必要」溫度
就係咁
其實唔同生物造出黎既澱粉酶既活性範圍係咪差太遠?我諗唔會差太遠,用人體溫度做標準有咩唔得?

用37冇問題
只係冇人話為左研究人體嘅消化

用37冇問題

我冇話係研究人體消化....................
其實唔同生物造出黎既澱粉酶既活性範圍係咪差太遠?我諗唔會差太遠,用人體溫度做標準有咩唔得?

可以差好遠
Taq DNA polymerase can withstand 100 C
Human DNA polymerase can withstand up to ~to C

用37冇問題

我冇話係研究人體消化....................

咁拗緊乜
唔係第四答案?

可以差好遠
Taq DNA polymerase can withstand 100 C
Human DNA polymerase can withstand up to 50o C

可以差好遠
Human DNA polymerase can withstand up to ~to C

咁37度係咪各澱粉酶可以WORK既共同溫度?係咁咪得。
Andy Sir
Administrator

11 hours ago

Options Select Post Deselect Post Report Post Back to Top

1. C 2. B 3. A 4. C 5. A
6. C 7. C 8. B 9. A 10. D
11. D 12. B 13. A 14. B 15. A
16. D 17. C 18. D 19. B 20. B
21. B 22. C 23. D 24. C 25. A
26. D 27. C 28. A 29. C 30. D
31. D 32. D 33. C 34. B 35. A
36. A

用37冇問題

咁拗緊乜
唔係第四答案?

佢一直覺得「可以係模擬人體溫度」,所以答案正確

可以差好遠

已知嘅係
所以拗乜
Andy Sir

Options Select Post Deselect Post Report Post Back to Top

36. A

除左第4題。
植物support , one implantation
其他一樣
但我覺得條題目已經有提示enzyme X 來自人體

用37冇問題

咁拗緊乜
唔係第四答案?

可以係,都可以唔係
所以唔係best answer囉
你都可以話上面三個都錯,因為你唔知設計個實驗嘅人嘅目的係乜,子非魚

用37冇問題

咁拗緊乜
唔係第四答案?

可以係,都可以唔係
你都可以話上面三個都錯,因為你唔知設計個實驗嘅人嘅目的係乜,子非魚

答左佢
存在可能矛盾,所以唔係best ans....

可以差好遠

已知嘅係
所以拗乜

其實我意思係我地唔知隻酶係幾多度,而咁岩人體裡面既澱粉酶係37度係WORK,咁咪模擬人體溫度囉,點會無啦啦拎其他溫度研究?(咁岩所有澱粉酶可以係37度係WORK係廢,只係想表示係無前後矛盾)
正如我地研究外星生物都會搵下有冇水,因為地球所有生物都要靠水生存,唔搵水既話我地根本唔知自己研究緊乜。

用37冇問題

咁拗緊乜
唔係第四答案?

可以係,都可以唔係

答左佢
存在可能矛盾,所以唔係best ans....

其實Q2已經提左你X come from human body
但我覺得條題目已經有提示enzyme X 來自人體

題二已經暗示左
屌仲要話ANDY TSE出錯 人地係補習界龍頭大老,係萬人之師,點會咁容易錯
利申:無補呢個人
Andy Sir

36. A

除左第4題。
植物support , one implantation
其他一樣

錯3題,我發現我睇錯32題
原來你真心認為ANDY TSE搞錯左,咁你可以上佢FB拆佢台啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞