2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
求答案分享

唉 對完 冇5啦, mc 咁伏

Cap 圖pls

唔可以 出賣恩師, 你地等Skylet chu po 啦, 或者其他補習佬, 想睇佢地會點做份mc! 今年mc伏到呢, 果題implementation......

唉屌 如果mc得3
1b paper2有無可能chur到有4

mc錯幾多?
唉屌 如果mc得3
1b paper2有無可能chur到有4

巴打 幾多先 幾多條
邊到有mc 答案
2有無機會係d?唾液澱粉酶可以由口腔跌入個胃

份中文bio卷係寫個enzyme可以係邊搵到
唔係響邊secret

跌左落個胃唔會比蛋白酶消化咩?

咁月弓

咁胰分泌既enzyme都唔洗旨意work,因為裡面有胰蛋白酶。

咁胰分泌既enzyme都唔洗旨意work,因為裡面有胰蛋白酶。

有人話入左胃個啲酶變左性 已經唔算係酶 叫蛋白
但我個陣都係揀D

乜啊
唔同器官分泌既酶有唔同活性

錯兩題
口腔分泌既酶係~6-7 pH

胃分涉胃酸:~1-3 pH
-> 酶變性,無左三維結構,失去活性部位
-> 仲點叫酶?

酶係因為佢有獨特三維結構既蛋白鏈,先叫酶

Pancreas胰: 會分泌NaHCO3中和胃酸
-> 所以胰分泌既Amalyse咪唔會變性lor

就係咁

錯兩題

放心
佢第4題已經錯 第四題D
唔洗信佢
咁蛋白酶本身都係蛋白質,dse層面而言,蛋白酶係咪可以消化同類?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞