2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
其實尼條我係用AL知識黎答
利申AL bio B
唔好問我點解

你al jj 邊夠你玩

大佬5年前考ge,今年考完chem先開始溫,溫左10日唔夠
好多題都唔識,Q4已經錯左
只係咁o岩尼題以前有教

但al b真係勁
有做話al 好深入好正
迫你完全諗到好深入透徹

全部都係操出黎
以前講緊bio係每個point 0.5分,4分題答at least 6個point
就算你岩曬d tricky題目,marking唔中你都係收皮

咁講都有d感傷...
如果可以唔操練 做到邏輯貫通係幾正既事

不過d tricky位就真係好難,分A/B

Yes
Ecology 大把
尋日做左幾題 屎都由肛門直衝口:難
利申AL bio B
唔好問我點解

你al jj 邊夠你玩

只係咁o岩尼題以前有教

你想重新入U?

說來話長,神科grad唔到

唔好起我底...

你今年take dse全科?

yes...
first take DSE
如果得25分係咪好丟架
不過2月前真係冇溫過書,有d後悔

你同自己比定同人比?
人比人比死人牙 ching
隨遇而安啦

bio chem 考果時覺得好易,但係因為太耐冇做,又冇溫
錯好多careless mistakes
如果仲有野考既巴絲唔好睇啦,考完其他先再睇

理科人應該考唒
不過bio + econ呢個combination應該都幾多人下

當年我考完bio就無興趣溫econ
所以見字既真係唔好再睇

Econ對bio好有用
Ecology 睇圖,demand supply curve slope

條curve高到嚇死人呢下大鑊

可能econ人太勁gwa
我無讀,就咁睇呢科都係邏輯思考

應該唔係簡單科,但5** ~9x都幾癲
利申AL bio B
唔好問我點解

你al jj 邊夠你玩

只係咁o岩尼題以前有教

但al b真係勁
有做話al 好深入好正
迫你完全諗到好深入透徹

全部都係操出黎
以前講緊bio係每個point 0.5分,4分題答at least 6個point
就算你岩曬d tricky題目,marking唔中你都係收皮

咁講都有d感傷...

Yes
Ecology 大把

ecology最憎...
paper 2我都唔會做乙部...

只係咁o岩尼題以前有教

你想重新入U?

唔好起我底...

yes...
如果得25分係咪好丟架

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

今年bio chem風格好相似
希望保5
利申AL bio B
唔好問我點解

你al jj 邊夠你玩

只係咁o岩尼題以前有教

但al b真係勁
有做話al 好深入好正
迫你完全諗到好深入透徹

全部都係操出黎

咁講都有d感傷...

Yes
Ecology 大把

ecology最憎...
paper 2我都唔會做乙部...

我take 咗 等死
如果仲有野考既巴絲唔好睇啦,考完其他先再睇

理科人應該考唒
不過bio + econ呢個combination應該都幾多人下

當年我考完bio就無興趣溫econ
所以見字既真係唔好再睇

Econ對bio好有用
Ecology 睇圖,demand supply curve slope

條curve高到嚇死人呢下大鑊

可能econ人太勁gwa
我無讀,就咁睇呢科都係邏輯思考

應該唔係簡單科,但5** ~9x都幾癲

容錯率低到應該DSE之中最高

唔好起我底...

yes...
如果得25分係咪好丟架

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

巴打你chem一定有星啦

我炒左

保守d
每年marking 有鬆緊 好多野估你唔到

okok

Blastocyst應該係partly differentiated ga ma?
我咁睇:C係Morula,D係Blastocyst
所以我答D

Partly differentiated
-> 有cell differentiation
-> 所做1/2/3 正確

我寫1/3 wor
因為I->IV體積應該係冇變大過
不過唔sure佢題目問2)細胞變大係點解

因為每次cell division
1->2
size 會理論減少

所以不斷有水入番粒cell做cell enlargement, restored shape

佢冇enlarge到,只係有cleavage of cells

我成題同你理解一樣

呢題應該冇cell enlargement

Blastocyst應該係partly differentiated ga ma?
我咁睇:C係Morula,D係Blastocyst
所以我答D

Partly differentiated
-> 有cell differentiation
-> 所做1/2/3 正確

我寫1/3 wor
因為I->IV體積應該係冇變大過
不過唔sure佢題目問2)細胞變大係點解

因為每次cell division
1->2
size 會理論減少

所以不斷有水入番粒cell做cell enlargement, restored shape

佢冇enlarge到,只係有cleavage of cells

我成題同你理解一樣

呢題應該冇cell enlargement

白雲城市 葉生 你好

唔好起我底...

yes...
如果得25分係咪好丟架

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

我炒左

保守d

岩呀,當年預chem B,點知A左
當年係有史以來最淺AL chem

yes...
如果得25分係咪好丟架

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

我炒左

保守d

Al chem又係怪物
但你讀上去 無al底又係提早收皮
Dse chem同現實差距太大

yes...
如果得25分係咪好丟架

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

我炒左

保守d

Al chem又係怪物
但你讀上去 無al底又係提早收皮
Dse chem同現實差距太大

但我自問太廢 根本唔太理解到al chem

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

我係西門吹雪啊
我識你架 仲同你對打過 仲贏左你

你同自己比定同人比?
隨遇而安啦

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

要起底好易
有咩科有5 yrs of study 仲要神科

得閒Starbucks 見啦

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

要起底好易

般咸道Starbucks 我等你

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

真係你 諗住入咩科呀

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

要起底好易

唔洗起,其實我係hall果度都幾多人知
始終醜事傳千里

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

要起底好易

唔洗起,其實我係hall果度都幾多人知
始終醜事傳千里

唔知咩事 但未來日子Good Luck ba

希望保5

我炒左

保守d

咁我可能識你

屌呀 HKU?

真係你 諗住入咩科呀

屌你邊個黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞