[穿越][愛情][校園]重回青春時尋找當年失去的愛情

827 回覆
67 Like 4 Dislike
痴鬼線乜嘢劇情嚟 點解會寫到alan咁癲嘅
Btw 寫得係幾好睇,繼續加油
多謝西暪巴支持,我寫Alan呢個角色係誇張左啲,btw下次想覆我唔使quote文
返到現代
點解會咁諗
因為你篇文個標題囉
你想咁快完咩
樓主嘅真愛係糊仔
36.壞消息

———

我聽到關於小宇的消息後就再也忍不住衝向實驗室所在的樓層。

當我到了實驗室所在的樓層,發現有幾個警察正跟一個老師說話,實驗室外的地方明顯熏黑,實驗室內部也成為了廢墟,而我認得那個老師正是昨天監督著小宇練習的老師。

我欲衝上前希望從那個老師口中得知小宇的消息,此時我的右邊卻有一隻右手拉著我。

「邊個啊?原來係李老師,對唔住啊,我唔知係你。」我不耐煩地意圖掙脫那個人的手,卻發現原來是我的班主任李老師。

「唔緊要嘅,我明白你嘅心情,而家警察係度問緊老師琴日件事嘅經過,你唔使咁擔心啦。」李老師安慰着我。

「李老師,我想問你知唔知阿俊究竟而家去咗邊?」雖然如此,我還是想知道阿俊的去向。

「小彤我可以講俾你聽不過你要有心理準備。」

「好。」我深呼吸一口氣。

「頭先我問過啲警察,佢哋話琴晚消防員過嚟嗰陣救熄晒啲火之後冇見到阿俊,反而喺事發現場搵到呢部嘢。」當李老師將那個東西給我時,我腦海頓時一陣空白,我拿著那個東西不知如何是好。

———

「行快少少啦,咁鬼死慢。」我拉著阿明跑去實驗室,到了實驗室門外小彤正在跟李老師說話。

「小彤你冇事呀嘛?」我看見小彤的反應遲緩,眼神放空。

「冇⋯⋯」小彤還未說完突然暈倒在地上。
———

我一睜開眼睛,一絲白色的光線刺進我的眼睛,我下意識用手擋著並慢慢醒來,我身上竟然穿着病人服躺在一間病房的床上,而病房窗外的天色已晚。

「點解我會嚟左醫院嘅?有冇人啊?」我向著病房大門的位置叫喊。

「阿女你終於醒喇?嚇死我啦。」突然一個中年女人衝進來抱著我。

「我冇事啊,媽咪點解我喺度嘅?我唔係返緊學嘅咩?」進來的人正是我的媽媽

「冇啊,你今朝係學校突然暈咗,老師通知我嗰陣你知唔知我幾擔心你呀?好彩醫生話你冇咩事,應該係因為一時激動先會暈低。」媽媽有點責怪我。

「對唔住啊媽咪,要你擔心。」

「唔緊要啦最緊要你冇事,陣間醫生應該會嚟睇你,如果冇咩事你今晚可以出院㗎啦。」

「仲有呢部手機你暈咗個陣一直攞住,呢個手機邊個㗎?」媽媽遞給我一部手提電話。

「呢部手機係阿俊嘅⋯⋯」我一看到這部手提電話就感到憂心。

「阿女你都唔使咁擔心啦,阿俊嘅事李老師同我講過下,阿俊佢應該會吉人天相㗎,我去同你搞啲出院手續先。」

「好,唔該媽咪。」媽媽在我說完後就離開了病房

「唉⋯⋯小宇你究竟係邊?」我看著阿俊的手提電話希望他快點出現。

一星期後,中三大考終於來臨,而今天也是大考周期的最後一天。

在這一個多星期,小宇完全銷聲匿跡,沒有人知道小宇究竟去了哪裡,我聽聞小宇的媽媽更因此而擔憂過度進了醫院,而實驗試也因實驗室受到嚴重破壞而取消。

「小宇你快啲出現啦,好多人都好擔心你。」我在進試場前心中默默祈求著小宇歸來。

「老師我想問阿俊如果返咗嚟,有冇得補考?」我看見李老師正在試場門口鼓勵着我們班的學生,於是我上前問道。

「有嘅,不過佢要喺呢個考試周期完結之前返到黎囉,你都唔好咁擔心啦盡力考好呢個試先再諗其他嘢啦。」李老師鼓勵我。

「老師,我會努力㗎啦!」

沒多久後,我看見學生陸續進入試場,同時也看見那個我最討厭的人,Alan。

「喂小彤你咁早到嘅?」Alan竟然走過來搭訕我。

「關你咩事。」我不想跟Alan說話。

「係唔關我事,不過你高中一定會同我同班㗎啦,阿俊嗰條廢柴仲想阻住我。」Alan討厭地不停笑著。

「阿俊失蹤嘅事係咪同你有關?」我隱約覺得小宇失蹤與Alan有著千絲萬縷的關係。

「關我鬼事,佢嘅失蹤係意外嚟。」Alan表面上自信地答着我,眼神卻閃閃縮縮。

「呢位同學唔該你返埋位,考試就開始啦。」監考老師看見Alan和我說話警告著他,Alan只好悻悻然地回到座位。

「考試完咗之後我一定要查吓Alan同阿俊失蹤呢件事有冇關係。」我心中暗暗下定決心。

「唉⋯⋯如果小宇係度就好。」我一打開試卷後,發現這次的試卷內容不深,我相信如果小宇能夠出席考試也難不倒他。

考試時間過了將近一半,正當各位同學都埋頭苦幹地答題目時,試場大門卻突然打開。

「唔好意思啊老師,我遲咗嚟考試。」從試場大門走進來的那個人說。

我一轉頭看,心中感到難以置信。
「行快少少啦,咁鬼死慢。」我拉著阿明跑去實驗室,到了實驗室門外小彤正在跟李老師說話。

「小彤你冇事呀嘛?」我看見小彤的反應遲緩,眼神放空。

「冇⋯⋯」小彤還未說完突然暈倒在地上。

呢part係邊個人視覺
阿欣
我想問係咪之後會出快D呢我見今次隔咗兩日就有一次更新
盡力啦因為讀書嗰邊問題算係解決左
好嘢終於唔駛隔五至六日先有一更
其實有時都要有啲靈感先寫得快,當然五、六日嗰陣係因為讀書未解決先咁
37.天使彤的秘密

就在火焰意圖把我吞噬之際,我心中暗暗叫喚着天使彤的名字,並且搖動掛在頸上的鈴鐺。

突然間,實驗室的窗口一聲巨響,一個穿著白色衣服,背上長著翅膀的女子撞破了窗子飛進實驗室,我一看正是好久不見的天使彤。

「你終於嚟啦?」我滿心歡喜能夠逃出生天。

「係,我哋快啲走先。」天使彤神色有點暗淡,拉著我就想離開這裡。

「等陣!」我看到地上有一張學生證,拿起一看發現竟然是Alan的學生證,我思考了一下決定先拿著這張學生證,說不定之後可以幫助揭穿Alan的真面目。

「行得啦!」待我說完,天使彤就帶著我飛出窗外,過了幾十秒後,實驗室就發生猛烈爆炸。

「會唔會跌死㗎?我咁重⋯⋯」天使彤帶著我飛了不遠後,我看到天使彤面有難色。

「唔會啊,你唔好郁嚟郁去就得!」天使彤責怪著我。

語音剛落,天使彤的能量好像越來越虛弱,翅膀也越來越短,我和天使彤也開始墜落,幸好我和天使彤最終墜落在一棵樹下,墜落時的衝擊力也因為撞到樹枝、樹葉等東西而有所減緩。

「嘩好痛!」我感到我的盆骨在墜落到樹下的草地時有少許痛楚,我嘗試站起來並走向天使彤墜落的地方。

「你有冇事啊?」我慢慢扶起天使彤。

「我冇事⋯⋯噗。」天使彤竟然噴出一口鮮血。

「你咁樣仲話冇事,不如我送你去⋯⋯」我想想天使彤並不是人類,送她去醫院也無補於事。

「唔使麻煩你啦,我自己搞得掂。」天使彤掙脫我的手自己先行離去,我看她走了一陣子,卻跌倒在地上。

「你睇下你仲話自己搞得掂,我送你返屋企,你上嚟啦。」我心中思考著雖然天使彤只是負責送我到這個時空,但她也有責任監督著我,所以一定會住著某個地方,方便隨時找到我,於是我拍拍我的背部示意我背她回家。

天使彤猶豫了一下也慢慢爬上我的背部,她在路途上指示著我她家的方向,走了幾分鐘後我來到了一間大屋前。

天使彤的大屋有兩層,大門前的右邊有一個小花園,我將天使彤放下來,她口中好像不知道念了甚麼咒語後,大門就打開了。

當大門一打開,就有一隻不知道甚麼物體跳到天使彤的懷裏,我怕天使彤有甚麼危險急忙上前一看,發現原來是一隻貓。

「呢隻係我隻貓,叫芒果。」天使彤向我介紹著。

那隻貓看著我一會後跳到地上,用頭蹭著我的鞋子,想不到天使彤的貓也挺親人。

「好啦,唔該晒你送我返屋企。」

「我唔該你就真,如果唔係你今日救左我,我已經葬身喺學校嘅實驗室。」說真的若不是天使彤及時趕到,我一早已經看不到這個世界。

「呢個係我嘅份內事姐。」天使彤一說完卻突然按著頭,神色痛楚。

「你冇咩事啊?」

「冇事,我休息下就得,我唔送你啦。」天使彤走進她的房間休息。

當我準備離開時,我心裡卻擔心著天使彤的情況,於是我進去天使彤的房間卻發現她臉色蒼白地躺在床上,好像睡著了。

「哇,咁熱嘅。」我用手摸著天使彤的額頭,燙得令我即時縮手。

我立刻去廁所用冷水弄濕一條毛巾後,用毛巾敷在天使彤的額頭上。

「睇嚟今晚最好留低睇住天使彤嘅情况,有咩事就即時送佢醫院。」我決定今晚留下來照顧著天使彤。

我在天使彤的房間到處走走,發現她的房間沒有什麼特別,反而在她床邊櫃上擺放的一幅照片卻吸引了我的注意力。

我拿起照片一看竟然是我前世放在銀包和小彤的合照,我還記得這張照片是我和小彤在海洋公園留下的合照,照片中的我十分害羞,故意與小彤保持著距離。

「小宇你去咗邊?唔好走。」突然躺在床上的天使彤開口說話,我一察看發現天使彤並未醒過來,只是說著夢話。

「Alan你係一個衰人,你有咩資格返嚟?你冇資格做我⋯⋯」天使彤繼續說著夢話,我卻沒有細心聽下去,同時天使彤的手也不停動來動去。

看到這樣的情景,我腦海浮現出一個主意,我坐在天使彤的床邊伸出手來緊握著她的手,在我握著她的手後,天使彤很快就冷靜下來,再次熟睡過去。

「估唔到呢個方法都幾有用,哈⋯⋯⋯」我打了一個呵欠。

「睇嚟要等天使彤瞓醒之後再問下佢究竟同小彤有咩關係?」從種種跡象來看,天使彤成為我的天使,而且帶我穿越到這個時空有著不可告人的秘密。

我想著想著也抵擋不了睡意,趴著天使彤的床上慢慢進入了夢鄉。
38.另一個天使出現?

「你做咩唔理我?」一個年輕貌美,輪廓與小彤有七分相似的女子質問着我。

「對唔住啊,我真係放唔低佢。」我向她賠罪道歉。

那個女子聽完這句話後就掩面痛哭跑着離開,我欲上前追她,卻突然有把斧頭飛過來。

———

「哇。」我被夢中的情景嚇得醒了過來,背部也冒出冷汗。

我伸一伸懶腰發現天使彤已經沒有躺在床上,而床上只有我昨晚鋪在天使彤額頭上的毛巾。

「天使彤去咗邊呢?」正當我想走出大廳時,我卻聽到一個不認識的男聲。

「你最近點?」那把男聲說。

「冇咩特別。」我聽到天使彤回應著。

「你仲係對我冷冷冰冰咁。」那把男聲感到一陣失落。

「邊有,咳咳咳。」天使彤不知道是不是還沒有完全恢復,劇烈地咳嗽。

「你有冇事?」我從那把男聲感到他頗為關心天使彤,於是我偷偷地地開了一個門隙偷看著大廳的情況。

原來站在天使彤面前是一個穿着樸素、臉上帶有陽光氣息的男子,他正想上前察看天使彤的狀況。

「冇事,」天使彤用手支撐着餐桌上,並揮著手示意那個男子不要走過來。

「咁好啦,你有咩事再搵我啦。」那個男子失望地離開,而那個男子在一瞬間不知道用甚麼力量就在我眼前消失了。

天使彤對他的離去無動於衷,腳步向這裡走來,於是我趕忙繼續趴著床上裝睡。

天使彤沒多久後就進入房間,她卻突然說了一句話。

「起身啦,我知道你醒咗啦,唔使扮嘢啦。」

「你點知㗎?」想不到天使彤竟然一眼就看穿我在裝睡。

「我頭先係大廳到嗰陣已經感覺到你喺度偷睇緊啦。」

「頭先嗰個邊個嚟?」我忍不著好奇心問。

「頭先嗰個⋯⋯係我朋友Hubert,佢知道我住呢頭順便嚟探下我。」

「咁佢係咪都係天使嚟㗎?我啱啱見到佢突然間就消失咗。」

「我講俾你聽都得,你唔好同周圍同人講。」天使彤說完後看一看周圍彷彿在顧忌著什麼。

「得啦,我都冇提起過你身份俾呢個世界啲人知,放心啦。」我拍著胸口保證。

「係,其實啱啱見到你嗰個男仔都係天使。」天使彤在我耳邊輕聲地說。

「吓咁咪即係代表呢個世界除咗我同Alan仲有其他穿越者?」

「我估可能有,不過我上次係更衣室觀察到Alan嘅氣息唔係咁好,所以應該係惡魔帶Alan嚟呢個時空,咁Hubert帶過嚟嘅穿越者應該另有其人。」

「你冇問佢?」

「冇,同埋就算我問都未必會同我講,畢竟天使係唔可以向周圍嘅人透露佢帶嘅穿越者嘅身份,即使係同其他天使講都唔得。」

「哦,係啦我想問點解你琴晚講左呢堆野嘅⋯⋯」我向天使彤復述她昨天晚上所說的夢話。

她聽完之後臉色陰晴不定,並沒有回答我的問題。

「喂,我問緊你⋯⋯咳咳咳。」天使彤在我想再追問的時候突然間又猛烈地咳嗽著。

「你睇下你,我出去買啲嘢食同水俾你好唔好?」看來天使彤的身體狀況尚待一段時間才能恢復,只好下次再問。

「好,唔該晒你。」

在買東西的途中,我決定留下來照顧天使彤幾天,畢竟她也是因為救我力量才受損。

在這幾天中,我就在天使彤家中住下,白天的時候我看見天使彤在房間內好像修煉一樣在回復力量,晚上就有時都在發燒,說着一些我不知道是甚麼的夢話,而我間中也與天使彤的貓咪「芒果」玩得甚是愉快。

直到差不多過了一個星期後,天使彤的神色終於有所好轉,天氣好的時候我也和她一起出外做運動。

「你聽日返學校考試啦,呢個試對你都幾重要,你陪左我幾日,我冇咩事啦。」天使彤勸說我。

「咁樣啊,你真係冇事?」我有點擔心天使彤

「係啊,我冇事,你唔使擔心。」天使彤露出和藹的笑容。

當天晚上是我留在天使彤的家最後一個晚上,我想再問清楚她與小彤的關係,我一打開她的房門,卻發現她不見了,床頭櫃子上有一封紙條:

我今晚有啲嘢做要出去一陣,你想知嘅事我哋遲下再見面嗰陣先答你,早啲瞓啦你聽日仲要考試啊^_^。

「咁唯有下次再問啦。」我只好悻然地回到自己的房間。

「鈴、鈴、鈴!」鬧鐘把我從睡夢中叫醒,我一看時間竟然已經是八時正,我急忙換好校服回去學校。

我準備出門時發現天使彤的房門仍然是緊閉着,所以我沒有打擾她,靜靜地出門。

我咬著從路上買來的麵包並加快腳步回到學校,當我一回到學校時就在大門看見李老師。

「哇,阿俊你終於出現啦,唔好講咁多啦,快啲去考試先啦。」李老師催促著我。

我打開試場的大門,終於回來了這個熟悉的地方,也看見那個熟悉的「她」。

「唔好意思啊老師,我遲咗嚟考試。」
多謝支持,冇記錯應該係新讀者,可以留個正皮支持下我
手動正評
39.平安歸來

不曉得我是否說得太大聲,有一些同學紛紛回過頭來看我,當中也包括「她」,而那個「她」就是小彤。

當小彤看見我的時候,她放下了手中正在拿著的筆,立即就想衝過來找我,我急忙示意她冷靜下來,她也好像明白我的用意,眼泛淚光地繼續做試卷。

老師帶我到我的座位,雖然只剩下一半的考試時間,但是這也難不倒我,畢竟這份試卷我前世已經做過一次。

「時間到,請停筆。」監考老師收走試卷後,我對自己的表現感到滿意。

考試完結的時候,Alan也看見我,當他看到我的時候第一反應是十分驚訝和惶恐,然後就匆匆忙忙收拾東西離開。

「等遲啲派成績嗰陣,我先一次過揭穿你嘅真面目。」看見Alan匆匆忙忙逃走,我也不急著追上他。

突然,有一個柔軟的身軀撲進我的懷裏輕輕地抽泣著。

「喂,彤彤,你放開我先啦好多同學望住我哋呀。」在我懷裡的女生正是小彤,其他同學看著我們抱在一起都在偷笑。

「哦。」小彤抺著眼淚慢慢放開我。

「喂阿俊你終於出現喇,知唔知好多人都擔心你啊?」有人拍我左邊肩膀,原來是阿明和阿欣走過來和我說話。

「對唔住啊,我嗰日⋯⋯」我把逃離實驗室的經過如實敘述出來,但是隱瞞了天使彤的身份和捏造另一個較為科學的方式拯救我。

「哦,咁你真係好彩,不過你呢個禮拜去咗做咩?」阿欣奇怪我為何不即時回來,讓他們擔心。

「因為救我嗰個人受左傷,我要照顧佢。」

「哦⋯⋯」

「阿俊不如我哋去睇下伯母,聽講佢入左醫院⋯⋯」小彤向我提議。

「咁我哋唔阻你哋兩個啦。」阿明和阿欣識趣地離開。

我和小彤就即時離開學校到醫院去探望我的媽媽。

當我們到達醫院,我就在一間病房的門口看見我的爸爸。

「阿仔你終於返嚟啦,有冇事啊?」

「冇事呀,阿媽佢點啊?」

「初頭嗰幾日情緒都幾激動,不過呢幾日打咗鎮定劑冷靜返少少,阿仔呢位係?」我的爸爸指著我旁邊的女生問。

「呢個係我嘅同學小彤。」我差點忘記我的爸爸和小彤是第一次見面。

「叔叔你好。」小彤有禮貌地向我爸爸躬腰。

「小彤你好,阿俊你入去睇下你阿媽先啦,佢應該會好開心可以見返你。」

我和小彤隨即就進入了病房,我看著滿頭都是蓬鬆頭髮的媽媽坐在床邊看著窗邊,心裡感到非常沉重。

「阿媽係我,你個仔返嚟啦。」

媽媽聽到我的叫喚,身軀震了一下慢慢回過頭來。

「啊仔真係你呀?我唔係發緊夢啊。」我看得出來媽媽十分激動。

「係我啊,你嗰仔張俊宇,睇下小彤都係度。」我指著小彤。

「係啊,伯母,阿俊真係返咗嚟啦。」不知道小彤剛剛是不是哭過來,臉上還帶著淚痕。

「平安返嚟就好⋯⋯平安返嚟就好⋯⋯」媽媽抓著我的手喃喃自語。

翌日媽媽就順利出院,而我接下來的幾天都在學校補考之前的科目。

「唉終於補考晒。」這天我準備離開學校。

「哎呀,唔好意思。」我一踏出校門時撞到了一個人,他的書本都跌在地上。

「咦你咪係阿俊?」

「Eric係你啊?唔好意思啊!」我一看原來是我們班理科最好的學生Eric,他戴着一副眼鏡,平時喜歡做數學題目和實驗多於與人接觸,但是我也有時和他交流一些學習心得,所以關係還算不錯。

「唔緊要。」正當我替他執拾好地上的東西時並預備回家時,他卻拉著我。

「你有事搵我?」

「本來諗住就算有呢樣嘢都冇用救唔到你,點知你而家返咗嚟,我俾你睇吓。」Eric之後拿出手機,並播放一段影片給我看。

「你send條片俾我,我知道點做。」我看完這段影片後,決定派成績的那天就是Alan離開這間學校的那天。
收到,多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞