[穿越][愛情][校園]重回青春時尋找當年失去的愛情

827 回覆
67 Like 4 Dislike
多謝支持,係新讀者啊,好耐冇見過
琴晚有啲事未打完,而家有文啦
正路就應該係老母嘅……
但我硬係覺得係alan
費事劇透
文呢樓主
出文未
聽日日頭出
仍在努力中
34.選科的抉擇

「阿仔今晚⋯⋯」一進來的那個人向我說。

「咦,阿媽你今日早咗返嚟嘅?」進來的人正是我的媽媽。

「係啊,做晒啲嘢咪早咗返嚟,阿仔呢個咁靚嘅女仔係邊個嚟?你女朋友仔?」阿媽看著我和小彤奸笑著。

小彤聽到之後紅著臉默默地低頭,不敢說一句話。

「阿媽呀,唔好亂講嘢啦,呢個係我嘅同班同學楊小彤。」我指着小彤向阿媽解釋。

「Auntie,你好,你叫我小彤得㗎啦。」小彤重新抬起頭輕聲細語說。

「小彤啊,不如今晚留低食埋飯先走?」阿媽邀請小彤留下來吃一頓飯。

「唔好意思呀Auntie,好夜啦,我屋企人會擔心,下次有機會我哋先一齊食飯。」小彤婉轉地拒絕。

「阿媽我送小彤落樓。」我替小彤背著書包說。

「好啊,你哋兩個小心啲。」

在送別小彤的過程中小彤臉上露出一副欲言又止的樣子。

「小彤你係咪有嘢想問我?」

「唔係啊,只係我發現原來你同你阿媽嘅感情都幾好。」小彤有點感慨。

「你同你屋企人感情唔好咩?做咩咁問?」上次我到小彤的家明明看到她們一家人相處都頗為融洽。

「唉⋯⋯一言難盡。」小彤好像想起一些不開心的事。

我不敢問發生了什麼事,我怕再問只會令到小彤不開心。

「你送到嚟呢度得啦,快啲上返去啦。」我陪小彤一直走到附近的公園,她卻推着我走。

「咁你小心啲啦。」我把書包還給小彤。

「得啦,當人細路女。」小彤輕輕敲我的頭。

我一返到家中之後,阿媽卻拉著我坐在梳化上說話。

「阿仔你係咪鍾意小彤啊?」阿媽彷彿看穿了我的心事。

「係啊⋯⋯唔係,阿媽你點知㗎?」

「你係我生嘅,我點會唔知你諗咩,我睇得出小彤好似對你都有啲意思,你要好好珍惜佢啦。」阿媽拍拍我的肩膀。

「阿媽你唔反對我而家拍拖咩?」

「點會呢?而家時代都唔同左,最緊要唔好影響你讀書就得啦,想當年我同你老豆⋯⋯」阿媽看著遠方好像想起了當年的往事。

事實上,我當年上學時只顧讀書和留意小彤,甚少和父母說話,只有吃飯的時候先會談上一兩句,長大之後更加很少回家探望父母,每逢大時大節才會回家一次,多數都只顧工作,想不到阿媽在我讀書時已經有關心同理解我,但我長大後卻忽略了父母,想到此處,我也不禁流下了男兒淚。

「阿仔你做咩喊啊?」阿媽看到我突然流淚匆忙遞紙巾給我擦下。

「冇事。」我用手擦下眼淚。

我暗中一定決心這次穿越回來不單止要追回小彤,也要好好陪伴父母。

翌日早上,回到學校我就看見紅光滿面的小彤正在跟阿欣聊得很投入。

「Alan你返嚟啦?」當我剛坐下我的位置時,我卻聽到坐在我附近的黎楓芷說這句話。

我向門口一看,原來Alan回來了,不過他看上來臉色有點蒼白,看來當日所受的傷還未完全復原,他看向我的眼神雖有憤怒之色卻沒有他之前威脅時那樣炯炯有神。

快樂的日子總是短暫的,在中三這段的日子雖然我和小彤還未是男女朋友的關係,每天也會一起放學,相比起未穿越之前我和她的距離已經拉近了不少。

到了中三最後一次大考前的一個月,老師在放學時跟我們班的同學訓話。

「咁多位同學,初中嘅日子好快就完結,即將就要踏入高中嘅階段,大家都要決定好自己將來高中讀咩選修科,希望各位同學可以係嚟緊呢一次大考盡力而為啦。」

李老師說完之後就宣布可以放學了,而我和小彤、阿明和阿欣卻在商量選甚麼科。

「呢個試都幾重要,聽老師講話決定到可唔可以入到自己想讀嗰科嘅班,你哋諗住讀咩科啊?我同阿欣都諗住讀文科。」看來我的穿越也改變了一部分的歷史,歷史中的阿明和阿欣當年是想讀商科的。

「阿俊你想讀咩?」小彤不答阿明的問題卻來問我。

「我就鍾意理科或者IT,不過商科都ok,仲未諗好。」我想起當年的我雖然比較鍾意理科,但是最終為了跟小彤高中同班也去讀商科。

「咁樣啊,不如我哋一齊讀商科啦,咁我哋高中咪可以同一班囉。」小彤向我提議。

「哈,乜小彤你想同阿俊同班未?」阿欣笑著說。

「阿欣你講咩呀?我只不過係諗住高中可以同阿俊繼續做同學,係學習上大家互相幫助姐⋯⋯」小彤長篇大論地解釋。

「你真係咁諗?」阿欣好像知道小彤的秘密一樣。

「阿欣你⋯⋯」小彤跺一跺腳舉起手就追著阿欣。

「救命啊!」阿欣很快就逃離了課室,而小彤也窮追不捨,而我和阿明對視無奈一笑,接着收拾好東西趕快追上去。

然而,在我們離開之後,課室卻有一個人走出來看着我們的背影,嘴角邪邪一笑。
小宇唔知仲要受Alan幾多災幾多難先捉實小彤隻手一世

現實太多好似Alan咁嘅人啦,令人有好重嘅無力感,然後十居八九嘅人會走咗去,懦弱令佢哋活於罪疚感當中。面對,並唔係係好似打呢兩隻字咁易。
新讀者,btw估唔到會留意Alan呢個角色
冇錯係新讀者。唔算留意Alan嘅,不過代入小宇去睇呢幢高牆(雞蛋與高牆)覺得好攰啫。
多謝支持,俾左正皮未,btw我寫Alan呢個角色可能誇張左少少
Hello, 今晚有冇文呢
今晚應該寫唔切,最快聽朝
早晨,現在為您報時,下午4點15分。
我搞緊讀書嘅嘢,睇下可唔可以盡快出文俾你哋
咁讀書緊要啲,慢慢啦
點都唔會爛你哋尾,放心
文呢樓主
今日會有,俾啲時間我
新讀者留名 樓豬加油!!
35.人間蒸發

出了校門之後,我和小彤跟阿明他們分道揚鑣各自回家,在回家的路途中,小彤問我一些事。

「小宇,聽講你下個月考主科之前係咪仲要考實驗試?嗰日我使唔使等埋你放學?」小彤問我。

「係呀,考實驗試前一個禮拜諗住留係實驗室練習下,可能會夜左啲,到時候放學你自己返屋企先啦,我返到屋企會打電話俾你。」

「咁好啦。」

考試的日子很快就到來,今天就是考實驗試前的一星期。

放學之後我們班內一些有修讀理科的同學到實驗室練習,老師在旁監督我們,直到下午五時半。

「今日都練得差唔多啦,大家可以放學啦。」老師說。

「老師我想練多陣啊。」我感覺自己對實驗步驟還不是太熟練,想練習多一會。

「咁樣啊⋯⋯你練多半個鐘好走啦,走個陣記得熄燈。」

「好,唔該老師。」

半小時後,我將實驗試內容再練習一次,對自己的表現也感到滿意,所以準備收拾東西離開,此時我卻聽到實驗室的大門突然打開。

「唔好意思呀,呢度其他人唔入得⋯⋯」我聽見開門的聲音打算提醒來人。

豈料,一轉頭看見竟然是Alan,他拿着上次我在更衣室看到的那把開山刀和一桶裝滿不知名液體,在實驗室門口怒視着我。

「你又想點?上次仲輸唔夠?」雖然我看到Alan拿著的開山刀比起上次更加利落和尖銳,但是我也不會害怕。

「上次只係你好彩,今次神仙都難救你,我要你走唔出去呢個實驗室。」Alan說完之後突然迅速揮著刀向我斬來。

我匆忙放下手上收拾中的東西去抵擋,我用腳踢向他的胸口再拿起桌下的椅子抵擋。

「嘶。」Alan被我的腳踢得退後一步,但是手中的開山刀速度沒有絲毫減退的揮下來,插在我用來抵擋的椅子上。

Alan嘗試用盡九牛二虎之力拔起插在椅子上的開山刀,但開山刀卻絲毫不動。

「想走?冇咁易!」我趁此機會準備離開,Alan卻迅速地用拳頭揮向我的臉龐,我急忙用手抵擋,當Alan的拳頭擊中我的手感到一陣刺痛,我也趁此時踢向他的要害。

「哇我x!」Alan用手按著要害,神色十分痛苦。

我準備再在這個時機逃走,Alan卻猛然推實驗室內的桌子,令我被撞倒在地上,並且用另一張桌子擋在了實驗室的門口,而他趁機逃出了門外,我卻困在實驗室內。

「你想做咩?」正當我想搬開桌子時我看見Alan將他帶來的一桶液體倒在地上,並拿出打火機。

「呢啲係火水嚟,你點好打都唔夠啲火快㗎啦,都叫左你唔好同我爭小彤㗎啦,搞成咁何必呢?」Alan說完後用打火機燃點在倒在實驗室地上的煤油,火勢迅速蔓延過來,而Alan也向我投以得意洋洋的眼神慢慢離開。

我心感不妙,這不是因為火勢很快會燒到我,而是實驗室內存放很多易燃氣體和液體會造成爆炸,我嘗試用水去弄熄火勢,但是奈何水量不及火勢蔓延的速度

「天使彤,你有冇辦法呢?」我看著火勢漸漸蔓延到實驗室的周圍,我嘗試走到尚未被火勢波及實驗室的窗邊,並且搖動我頸上的鈴鐺。

五分鐘後,站在校門外的暗處的Alan看到實驗室的樓層發生猛烈爆炸,嘴角微微一笑就踱步離開了。

翌日早上,小彤跟阿欣約好一起回去學校。

「唔使擔心啦,可能阿俊夜左返屋企攰得滯冇通知你姐。」阿欣安慰着小彤。

「佢好少咁無交帶,我驚佢有咩不測⋯⋯」小彤美麗的臉蛋浮現出擔憂的神色。

「喂你哋咁遲先返嘅,知唔知琴晚好大件事?」阿明看見阿欣和小彤回到課室,拉著阿欣說。

「有咩事啊?趕頭趕命咁。」阿欣不耐煩說。

「琴晚學校實驗室爆炸啊,你哋唔知⋯⋯」阿明尚未說完,小彤已經消失在阿明和阿欣眼前,跑向實驗室所在的樓層,阿欣看見這樣也向阿明示意,兩人隨即跟上小彤的腳步。
多謝你有文啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞