[穿越][愛情][校園]重回青春時尋找當年失去的愛情

827 回覆
67 Like 4 Dislike
幾時先有文
晚飯之前有,琴晚打打下文好攰
校對中
加油
31.小彤不舒服?

我離開更衣室後看到門外旁邊的椅子果然沒有小彤的身影,我的書包也消失了。

「彤彤,你唔好有咩事啊。」我匆忙地跑出去,球場周圍也沒有小彤的身影,

「究竟彤彤去咗邊呢?」我一邊走著路,腦海中亦不斷思索著。

當我走到附近的馬路時,我看到一個賣棉花糖的攤檔擺在馬路旁邊,而小彤竟然在攤檔前面吃著棉花糖跟老闆說話。

「彤彤你做咩喺呢度㗎?知唔知我好擔心你?」我立刻跑上前抱著小彤。

「喂,我透唔到氣啦,咳⋯⋯咳⋯⋯咳⋯⋯」小彤被我抱得透不過氣,手拍打著我的身體。

「我啱啱等緊你個陣,覺得有啲肚餓咪睇下周圍有冇嘢食,點知俾我搵到呢度,啲棉花糖都幾好食,仲諗住買翻去俾你食添。」小彤說完後向我遞出一串棉花糖。

「你頭先有冇見到Alan?」我伸手接著小彤遞過來的棉花糖。

「吓,冇啊,佢唔係一早走咗啦咩?」小彤吃著棉花糖答我。

「又會咁奇怪嘅,好彩Alan冇見到小彤姐。」我心裡想著。

吃完之後,我和小彤一起到車站搭巴士回家,我們坐在巴士上層,小彤坐在近車窗的位置,而我坐在近走廊的位置。

「彤彤啊?」

「嗯?」

「你係咪原諒左我啦?」

小彤聽完我這句說話後就突然不理我。

「喂!最多我以後聽你話,唔好嬲啦好唔好?」我懇求著小彤。

「算你啦,你講㗎,以後都要聽我話。」小彤突然笑容滿面地答我。

「你⋯⋯」看來小彤早已經原諒我,我跌入了她裝作生氣的陷阱。

「彤彤,你覺得我今日踢成點?」

「幾型啊,估唔到你踢波都幾有天分。」小彤拍一拍我的頭。

「點會啊?我係為咗你先入足球隊㗎咋。」我又不小心直接把心裡話說出來。

「哼口花花⋯⋯」小彤紅著臉小聲地說。

「你講咩話?」小彤的聲音太小,我聽不清楚。

「冇嘢啊,唔講住,我好攰訓陣先。」小彤隨即閉上眼睛。

在車程途中小彤的頭隨著巴士的顛簸而左右搖擺,而她好像也睡得不好,經常動來動去,煞是可愛。

直到其中一次,我正在看手機,而小彤的頭卻突然躺在我的肩膀上。

我看著她的睡姿感到一陣安心,但也想到我也終有離開的一天,不禁感到一陣失落。

不久之後,我也擋不住睡魔的來襲,眼皮也漸漸合上。

「下一站,xxxx」巴士的廣播把我從睡夢中叫喚起來。

「彤彤起身啦,到站啦。」我拍一拍在我肩膀上睡著的小彤。

「到啦?」小彤緩緩地睜開眼睛,伸一伸懶腰。

「係啊懶訓豬。」我捏一捏小彤的鼻子。

「喂呀咁人哋眼訓嘛,唔同你講住,落車啦,下個禮拜一見啦。」小彤把我的書包還給我。

「好啦,拜拜。」

「拜拜,我哋電話傾啦。」

小彤之後下了車,並對著坐在巴士上層的我做了一個「打電話」的手勢。

「Yes。」我回到家中舉起了歡呼的手勢,因為小彤終於原諒了我。

「咦,點解我嗰傷痕冇左嘅?」我看著光滑的手臂感到有點疑惑。

「睇嚟應該係天使彤幫我,唔知佢點呢?」

在這個週末,我除了做功課外就是打電話給小彤,每次我們都談了一個小時以上。

可是到了星期一小彤的臉色卻不太好。

「哎呀。」小彤早上回來時腳步有些遲緩,神色有點不好。

「彤彤你冇事呀嘛?」我有點擔心。

「我冇事啊,唔使理我住。」小彤的語氣有點不耐煩,我也不敢再問。

小息的時候我看到小彤趴在桌子上休息,而到了下午的課堂卻經常上廁所。

「阿欣,你知唔知小彤咩事?」相信以阿欣和小彤接近閨密的關係會知道小彤的狀況。

「我都唔知啊⋯⋯⋯你放學自己問小彤啦。」阿欣欲言又止。

「奇奇怪怪咁,唔通小彤有啲咩暗病?點算好呢?」放學後我一定要問清楚小彤。
多謝你
點會係向暗病嗰方面諗㗎
估都估佢嚟m先啦
妖治巴係咪住係連登
連登是我家
多謝你嘅全力支持先,幫我推咗咁多,過左8月中睇下可唔可以出返穩定啲

今日有冇文呀
睇下夜晚得唔得
今晚仲打緊,聽日日頭會有
宜家都下午,文呢
32.虛驚一場

「阿俊你知唔知Alan咩事?」阿明在上課的時候問我。

「唔知喎,做咩?」我想起上星期五在更衣室的事。

「冇啊,佢今日冇返,所以問下你會唔會知?」

「我都唔知啊。」如果阿明不說的話,我也留意不到Alan原來今天沒有上學。

放學之後,我看見小彤正在收拾東西準備離開,所以我打算趁此機會關心她的身體狀況。

「喂,阿俊聽日練波嗰度我有啲嘢同你講⋯⋯」豈料阿明突然上前擋著我的腳步跟我說話。

我看見小彤在阿明擋着我的時候就離開了課室。

「得啦,今晚WhatsApp 再講。」我沒有細心聽阿明跟我說什麼,只想快點收拾東西離開。

我揹著書包奔跑到校門外,發現小彤捂著肚子蹲下,神色痛苦。

「彤彤你冇事呀嘛?」我看見這樣的情況不敢怠慢慢慢扶起她。

「冇事⋯⋯我有啲肚痛姐。」小彤裝作沒有大礙。

「唔通當年嘅小彤係因為患有絕症先同我斷絕聯絡,表面上係去讀書,實質係去醫病?」看到這樣的情景,我開始猜測。

「咁你啱啱又痛到踎低?你係咪有咩病?我帶你去睇醫生啦。」說罷後我就打算帶著小彤到附近的診所。

「等陣⋯⋯」小彤卻突然抓著我的衣角。

「做咩啊?」

小彤紅著臉在我耳邊說了一些話,我聽到了那些話後感到非常尷尬。

「咁我唔知呢啲嘢呀嘛,我又唔會有⋯⋯」我搔著頭有點不好意思說,看來我想得太多。

「你仲講,呀嘶⋯⋯」小彤剛想舉起手想打我卻觸動了身體的痛處。

看到小彤痛楚的樣子,我腦海中忽然浮現出一個主意。

「彤彤不如你去我屋企休息下?我屋企又近啲。」

「不過你屋企冇人咩?會唔會唔係幾方便?」小彤問我。

「我阿媽近排有返工,夜啲先返。」

「咁樣⋯⋯好啦。」小彤思考了一陣子就答應。

在回家的路上,我扶著小彤慢慢地走。

「你望住我做乜?睇路啦。」在路途上不知道小彤為何一直看著我。

「冇啊,估唔到你都幾識照顧人,第時做你老婆嗰個女仔一定好幸福。」小彤不知說真話還是說假話。

「係咩?」我心裡其實非常開心。

「呢度就係你住嘅地方?」小彤指著面前的一幢私人屋苑。

「係啊,我哋搭𨋢上去。」

「呢度就係我屋企啦,你坐喺梳化休息下,我倒杯暖水俾你飲先。」進屋後,我先扶著小彤坐在客廳的梳化,將小彤和我的書包暫時放到我的房間裡,然後就到廚房倒一杯暖水給小彤。

「估唔到小宇屋企雖然唔算好大,但係都幾企理。」小彤喃喃自語。

「你講咩話?」我從廚房出來拿著一杯暖水放在餐桌上。

「冇嘢⋯⋯咦呢度有幅相嘅?」小彤指著放在電視機上的一幅合照。

「係啊。」

「你細個嗰樣都幾鬼馬,你隔離嗰兩個女仔係邊個嚟㗎?」小彤看到我童年的樣子還笑容滿面,不過當她看到我兩旁的女孩子臉色就頓時一沉。

「哦,係我左邊紮住馬尾,嗰個係我嘅青梅竹馬,阿晴,而係我右邊短頭髮,最高嗰個係我家姐。」我向小彤解釋。

我留意到小彤聽到「阿晴」這個名字,反應有點奇怪,眼珠一轉,不知道在想什麼。

「哦,唔見你家姐嘅?」小彤向我家裡周圍看一下。

「我家姐去咗美國讀書,放暑假或者聖誕節嗰啲先會返香港,返嚟就會訓嗰間房。」我指著在角落的一間房間說。

「她既然唔問,我都無必要講啦。」我還以為小彤會好奇關於「阿晴」的事。

「哦,咁隔離嗰間就係你間房?」小彤指著我家姐旁邊的一間房間。

「係啊。」

「原來係咁,哎呀。」小彤說著說著又捂著肚子。

「唔好講啦,飲水先啦。」我將尚有餘溫的水杯遞給小彤。

「唔該。」小彤接過水杯。

「係喎,你書包係咪有嗰啲嘢?我攞俾你?」我想起小彤提過的話。

「唔使啦,你攞嗰書包俾我我自己攞⋯⋯」小彤紅暈滿臉地拒絕我。

「咁好啦。」我進去我的房間將小彤的書包拿出來。

小彤在她的書包翻找了一會,卻突然尷尬地看著我。

「做咩啊?」

「我嗰啲嘢用曬⋯⋯」小彤不知所措。

「咁樣啊,一係我落街買?」雖然我想像到如果其他同學知道了之後肯定會恥笑我,不過為了小彤就不要緊。

「你唔怕?」小彤有點不好意思。

「驚咩?你同我講你要用邊隻得啦。」我拍著胸口自信滿滿地說。

「好啦,我要⋯⋯」小彤臉紅耳赤在我耳邊竊竊私語。
而家有文啦
Hello
ccv
Thanks
又live左
夜晚出
LM
樓主嗰邊仲係朝早?
33.尷尬的第一次

「希望陣間唔好撞到熟人啦。」我在去超級市場的路途上想着。

沒多久後,我終於去到超級市場,一進去我就嘗試鬼鬼祟祟去到售賣女性生理物品的區域裡。

「哥哥仔幫女朋友買衛生巾啊?我可以推介幾款俾你喎。」豈料有一個銷售員突然冒出來,向我推介產品。

「唔使啦,我知要買邊隻,唔該晒你先。」隨著剛剛銷售員和我的對話也吸引了附近其他人的注意,不禁令我非常尷尬。

在我尋找小彤需要的那種衛生巾時,我卻聽到兩把熟悉的聲音。

「喂你買呢啲嘢做咩帶我嚟,我係收銀處嗰邊等你咪得囉,陣間俾同學見到一定比人笑足幾日。」我聽到這是一個男性的聲音。

「咁我諗住叫你幫手攞住先,係咪唔得呀?」另一把略帶憤怒的女聲說。

「得,你話點就點。」那個男的好像對女的言聽計從,我遮蓋著臉偷偷地看,發現原來竟是阿明和阿欣,

「唔該可唔可以謝一謝過?」阿欣很快就到了我背後,我才發現我擋在貨品架的前面。

「唔好意思。」我嘗試壓低聲音讓他們認不出我,並隨意拿著一包衛生巾慢慢走開。

「唔該晒。」阿欣好像認不出我,只是在選購貨品,正當我想離開之時,我卻想不到阿明竟然認出我。

「喂阿俊你點解會係度㗎?」阿明指著我驚訝地說。

「仆街,冇辦法唯有頂硬上。」我心想只好硬著臉皮去面對。

「係啊,我係度求其買啲嘢姐。」

「哈⋯⋯你需要呢啲嘢嘅咩?」阿明指着我手上的衛生巾忍著笑。

「你理得我,我買俾家姐。」

「咪扮啦,你家姐去左美國喎,佢返咗嚟咩?」阿明用質疑的眼神看著我。

「係啊,唔得咩?」

「得得得,哈哈。」阿明臉上擺著一副不相信我的樣子。

「揀完啦,阿俊我哋走先啦,幫我哋問候一下小彤。」阿欣拉著阿明很快就消失在我面前。

「估唔到阿欣都知道⋯⋯掛住講都唔記得小彤係屋企等緊我,快啲買完走算,費時再遇到熟人咁就大鑊啦。」

我找到小彤要的東西後,就趕快付款回家。

我開門之後就見到小彤累得在梳化上睡著了,我不敢吵醒她,只好放下所買的東西後脫下外套替小彤披上。

當我披上之時,小彤卻慢慢睜開眼睛醒來,我的臉也與她的臉距離很近。

「你做咩啊?」

「冇啊,驚你訓緊嗰陣凍。」

「哦。」小彤若無其事嘴角卻不期然露出一絲笑容。

「對唔住,嘈醒咗你,你使唔使再休息多一陣?」我有點抱歉。

「唔緊要啦,你係咪買咗啦?」小彤看著我買來的東西。

「係啊。」

「咁我去一去廁所先。」小彤拿著東西進入到廁所裡。

幾分鐘後,小彤出來了,臉色也好像好了很多。

「你好啲啦?」

「係呀,好咗啲,不過個肚仲係有少少痛。」小彤按著腹部。

「咁樣啊,彤彤你挨係梳化度,我諗到一個方法。」我坐在梳化上拍一拍我左邊的位置示意小彤坐下。

「你想做咩啊?」小彤臉上帶著疑惑但也坐下來挨在梳化背。

小彤挨著的時候我用手輕輕揉著小彤腹部的痛處,試圖緩解她的痛楚,小彤看見我的動作卻紅著臉默不作聲。

「彤彤身材都幾好⋯⋯」雖然隔著校服,但我也感覺到小彤光滑的肌膚和纖細的身材,揉著揉著我也沉醉起來,手亦不經意地越按越上。

「啊。」小彤呻吟了一下

「做咩啊?我整痛你啊?」我聽到小彤的叫聲醒覺過來。

「你隻手摸緊邊度啊?」小彤紅著面略帶嗔怒地說。

「唔好意思。」我急忙放開手,原來我不經不覺間揉到了小彤的胸部。

「估唔到彤彤嗰度都幾大下⋯⋯」我喃喃自語。

「喂你講咩呀?」小彤聽到我的說話面紅耳赤地用腳踹向我。

「冇嘢啊。」我偷偷地聞我的右手,聞到一陣清香味。

「喂呀,啱啱嘅事唔可以同人講同埋唔準再諗啊,如果唔係我嬲㗎。」小彤抱著手臂向我警告。

「嗯。」其實我腦中還在回味剛才的觸感。

「你點知呢個方法嘅?都幾舒服。」小彤帶著好奇的眼神問我。

「之前我家姐嚟M嗰陣,我都係咁樣幫佢㗎,所以咪試下咁樣幫你。」

「原來係咁,咁你有冇好似頭先咁對你家姐⋯⋯」小彤小聲地低著頭說。

「你講咩話?」我聽不清楚小彤的聲音。

「哼聽唔到就算⋯⋯哎呀,已經咁晏㗎啦,我要走啦。」小彤看到牆上的時鐘說,站起來準備離開。

「哦,咁我送你落樓。」我替小彤背著書包,準備開門,可是此時大門卻突然間打開了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞