[穿越][愛情][校園]重回青春時尋找當年失去的愛情

827 回覆
67 Like 4 Dislike
多謝大愛巴幫推
呢個故事教訓我哋
識人好過識字
多一個朋友好過多一個敵人
際遇真係好重要
一野追晒
咁快可以留個正皮支持我
手動正皮繼續推
40.揭穿Alan的陰謀

一星期後,派發成績的那一天終於來臨。

「究竟可以點樣揭穿Alan嘅真面目呢?」我在上學的途中不斷想著。

「唔該一份腿蛋治。」我在買早餐的時候從褲袋中拿出銀包。

「同學仔,你跌左啲嘢。」身後有人拍拍我的肩膀。

「係咩?唔好意思呀。」我回頭一看發現跌了一張學生證。

我一拿起來發現原來是我當天離開實驗室時在地上拾到的學生證。

「我條校褲原來仲袋住Alan張學生證。」我腦海中想到一個好主意。

當我一回到學校時,有人將一塊石頭踢到我腳前,原來Alan在我前面邪笑地看著我。

「咩事?」我對他的笑容莫名感到一陣心慌。

「你點解會返到嚟?」Alan質問我。

「關你咩事,做咩啊?好唔想見到我咩。」

「唔緊要啊,你唔講我都估到係上次我見到嗰個女仔送你返嚟。」

「咁你想點?」我不知道他跟我說這些話的用意。

「你估你返到嚟可以改變到啲咩?我話俾你聽我同小彤就會分去同一班,而你⋯⋯哼。」Alan說完後就囂張地離開了。

「Alan究竟做咗啲咩嚟?」

回到課室我就看見小彤和阿明他們聊天。

「早晨。」我向他們打招呼。

「阿俊,今日要派考試成績,你有冇信心?」阿明問我時小彤也看向我,彷彿期待着我的回答。

「緊係有啦。」我拍著胸口自信地說。

小彤看到我如此自信滿滿臉上也露出燦爛的笑容。

一天的課堂時間很快就過去,老師在放學之前就開始派發成績。

「阿俊啊,你今次成績退步左喎,記住上到高中要繼續俾心機讀書。」輪到我拿成績表時,李老師跟我說這些話。

我一看發現我的平均分少於八十分,全班排名只有第六,在我收集的資訊所得,頭五名的同學包括了小彤、Alan和黎楓芷,只有頭五名能夠進A班讀商科,而我只能進B班讀理科。

「點解會咁㗎?」由於我遲考,所以老師現在先將試卷連同成績表派給我,我急忙打開試卷一看。

「我明明呢幾題唔係咁做㗎。」我百思不得其解,為何答案會被改變了。

「頂,肯定係Alan搞鬼。」我想起他今天早上的說話。

「既然你不仁,我就不義。」看著Alan拿完成績表的那張得寸進尺的嘴臉,我再也忍受不了。

「老師我有啲事想搵你。」我趁李老師還未離開課室前找他說話。

「老師我諗我大概知道實驗室嗰單嘢係邊個做⋯⋯」我在老師耳邊說了一大段說話。

「Alan同阿俊你哋兩個執埋啲嘢跟我去一去教員室。」由於事態嚴重,李老師聽完後決定帶我和Alan在教員室對質,我留意到Alan聽到後眼中閃過一絲驚慌,但是表面上仍然保持冷靜。

我和Alan收拾好東西準備跟李老師到教員室時,小彤卻拉着我衣角。

「小宇你唔會有咩事啊?」

「唔會你乖乖地喺校門等我就得啦。」我拍拍小彤的頭。

來到教員室後,李老師坐下來卻沒有說話,而我和Alan也不敢先說話。

「Alan你冇嘢想同老師講?」李老師看著Alan。

「冇啊⋯⋯老師我唔知你搵我咩事喎?」

「你12號嗰日放咗學之後喺邊?」12號正正就是實驗室爆炸的那天。

「我⋯⋯我咪返咗屋企囉。」Alan眼神閃閃縮縮地回答著李老師。

「係咩?我打電話叫校門啲保安睇下CCTV先。」李老師就準備打電話通知保安。

「老師我講啦。係,我係學校。」

「咁你喺學校做咗咩唔見得光嘅嘢?啱啱要講大話呃老師。」

「冇啊,我係學校用電腦打機,所以先⋯⋯」Alan隨意找了一個藉口。

「夠啦,Alan。」李老師突然大發雷霆站起來。

「你仲想呃老師幾耐?你睇吓呢張係咩嚟?」李老師突然擲一張證件給Alan。

「老師你點解會有我張學生證?」沒錯,那張證件就是我交給李老師Alan的學生證。

「你張學生證係阿俊俾我,實驗室爆炸件事係咪你做?」李老師繼續問。

「老師就算係咁都唔可以證明實驗室嗰單嘢關我事,最多咪係我唔小心跌咗張學生證跟住阿俊執到囉。」我想不到Alan還在狡辯。

「真係咁簡單咩?阿俊,你比條片佢睇。」我看見李老師漸漸不耐煩,於是我播放之前Eric給我的影片。

「你想做咩?」片中首先是我的聲音。

「呢啲係火水嚟,你點好打都唔夠啲火快㗎啦,都叫左你唔好同我爭小彤㗎啦,搞成咁何必呢?」片中清楚播放出Alan這一段聲音。

然後片中的Alan就從門口拿著他帶來的一桶火水進去實驗室,片尾更顯示Alan將火水倒在實驗室的門口,然後再施施然離開。

「Alan你仲有咩解釋?」我看得出李老師的眼神包含著憤怒和失望。

「老師真係唔關我事。」Alan驟然跪在地上痛哭求饒。

「啪。」Alan的臉上突然多了一個紅紅的掌印。

「果然係你,你知唔知你差啲害死阿俊?」門口突然之間有一個人衝進來摑了Alan一巴掌,我看清楚竟然是小彤,小彤摑完後還想再摑,我情急之下拉著她。

「小彤冷靜啲,老師會幫你哋主持公道,我已經通知左校長同訓導主任,相信佢哋都報咗警,Alan你留係度唔好走。」李老師冷靜地說。

豈料還跪在地上的Alan突然冷笑一聲。

「老師你覺得你哋可以留得住我咩?」
多謝大方巴幫推
你繼續出我繼續推
我會盡量出返密少少
Alan 大鑊了
福斯巴加油!
點解反而覺得Alan大鑊
多謝可愛巴支持
我覺得李老師大鑊啲
斯文人緊係大鑊都唔識打交
LM
追哂喇,等下一集
快樂巴可以留個正皮支持我
持已支
等你再寫,好緊張呀!
Alan又請槍
樓主有文未呀
咁又估到
有啦
有咗兩日有啲掛住小彤添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞