2020/21 英國master討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
ching 想問如果city finance cgpa 3.7 報G5 嘅finance/economics related master 有無d 機會?
Tier 4 visa 大概要等幾耐
住咗兩年Edinburgh
一開始會有啲唔慣
不過Edinburgh還好
比較無咁重Scottish accent
我上次整 好似等咗兩個星期左右 不過嗰陣係2月整
有冇人報左king’s 冇消息
大家係咪都係要online interview
兩個月前報 用portal追過 完全冇消息
如果要讀我就快要Resign
乜要interview㗎
我唔知,靜係係間U既portal apply左
巴打有冇tg
希望9月做同學
https://t.me/donaldtg
你試下email問下
收到warwick offer
我諗我都係warwick, 唔leeds了
warwick十月
睇下嚟緊會唔會唔使隔離囉

但競爭好大
UCL最易

利申係英國做左一年幫支那學生申請master
大部份學校既master 由其係商科都有接觸過
取決於個program係咪多人報
同學校個ranking

G5除左UCL外都要interview
UCL除左熱門科只要過左學校網個要求就會收

其他學校通常都係商科/art related既科先會要求interview
由其係UoM/Edinburgh/Bath/Brighton同其他排夠較高既大學, interview既機會會高d

其他大學好多都唔洗, 就算報art既科都係就咁叫你交portfolio就算
kings自己有條timeline
類似係你幾時報就會幾時有結果
條timeline上網check唔到
佢地自己內部有
你可以問下, 但我以前成日問佢都唔講

將個重點擺係唔夠時間申請visa到, 會有機會miss左1-2個星期既堂
佢會答得多D
我諗佢地既concern係唔識點reg你
你冇residence係佢地到讀書會犯法(你同間學校都犯法)
如果冇home office指示佢地唔會識做
可能改左
之前IC就算濕尻科都要你video interview

同埋唔清楚哩科
我嗰陣做左1年有千幾個學生冇人報risk mang所以冇了解
痴線科嚟
我仲以為無interview呢樣嘢
據我了解就係
risk mang同engine都唔係支那學生既熱門
唔知有冇影響

如果佢地勁到咁都可能好多u都唔洗interview直入
確實係遇過清華first hon 係我到報左5間, 5間全部1星期覆番conditional offer

最好笑有一間唔知係咪條友唔識清華個名本身reject左但係我打去問點解佢話間u係唔recognised (咁講重衰過排名500)
講左2句之後佢3個字send番個offer黎

咁係幾好笑嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞