2020/21 英國master討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我想問下各巴打點樣俾DBS check
想confirm 下係咪申請香港個個就ok
有諗過Financial Risk Management
就係唔知難唔難入
冇咩資料比較下
同埋要兩個reference letter
依家心大心細

巴打咩科咩background
hi same here
我一封搵依家嗰老細寫,一封搵大學教授
嗰陣都勁撚熬驚人地唔應承
都係禮貌咁send email問得唔得,準備齊啲資料咁
我係搵畢業論文嗰教授,佢都應得好爽快
希望你都搵得到啦
我就好搞笑嘅,中文系畢業(完全唔關事),有兩年marketing經驗,offer係customer analyst and Marketing。

巴打你本身係咪finance出身,或者有無相關經驗?我唔熟呢方面嘅嘢,但今年英國啲master普遍好似收生收得幾緊,無相關background的話唔會點考慮,如果唔完全符合佢 requirement的話有啲難搞。

(個人經驗,我今年報幾間都係因為我degree唔係商科而拒絕我,有工作經驗都唔得。唯獨leeds呢間無咁嘅要求先收左;相比起我朋友早兩年又係中文畢業、報啲唔相關嘅科、無工作經驗都照收)

至於reference letter反而唔使咁擔心,如果你符合資格佢直頭唔使你俾reference letter,直收。

Risk management類好似好搶手,巴打加油
reference letter唔係apply果陣已經要你寫低refree資料啦咩

依家睇岩幾間 就係唔知入唔入到
Warwick : Finance & Econ or equivalent
貪個名好 但要我成副身家
Leeds: Financial Risk Management
Queen Mary of London: Behavioural Finance
水泡Reading: Behavioural Finance

係wo sor我都唔記得左一開始就要填,我自己就搵依家老細同以前hon pro 教授嘅,有禮貌問應該都唔會唔理嘅

btw之前揀學校我睇呢個網嘅,應該係英國local嘅學校排名,有得分細科睇,巴打你都可以參考下
https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings/accounting-and-finance
做咗2年野,本身諗住搵master嘅教授寫。
但一個二個quit曬。
最後搵咗U嘅教授
記得send埋你份cv俾佢睇。
祝你成功
你apply其他school
又要搵教授寫reference
唔會煩咩
大家有冇想去加拿大,唔太想英國
加拿大master啲requirement好似高英國好多
所以可能diploma
都係為國籍移民
diploma 計唔計落讀書移民個邊?
唔係
要申請完香港police check
再去到英國再申請英國當地既DBS Check
乜咁復雜
應該計
勁撚煩,我建議你搞之前check下垃圾警狗幫唔幫你整先

local嘅就咁上網check 就得,

但印象中,香港嘅,你要喺警狗到申請咗張Certificate of No Criminal Conviction (CNCC)

好似係顧主/大學會喺網上幫你開咗個DBS account 先,然後你再交張CNCC俾個顧主,顧主send去DBS account 到再出返張cert俾你

喺UK gov website 到應該有唔同國家嘅guides教你點做
我記得以前讀Under grad都唔駛依啲野
唔想搵popo
題外話

之前我喺UK見咗中學工教sixth form同GCSE,要DBS check,垃圾警狗又要我去打手指模又乜乜柒柒,搞到我又要排期落London個forensic lab到打手指模,本身撞正term end已經忙到仆街,搞撚完一大輪,寄曬啲野返香港,先send email 嚟話唔幫我做,陣係會出CNCC俾要移民嘅人

最後個顧主叫我喺香港最後一間學校到,搵一個人寫返封reference letter

Btw, 我個馬拉friend 見同一份工,去embassy到填份form就搞掂 Dllm垃圾警狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞