2020/21 英國master討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果你確定你肯定會有BNO出世嘅話,咁佢哋俾個conditional Offer你咪得囉,你本BNO Passport係候補俾佢咋嘛,冇關係㗎
師兄係講緊 conduction planning???
絲打有冇tg? 可唔可以tg傾
其實我雖然有offer,但間U好近郊
仲都等緊london一間U
因為有屋企人有樓喺London
咁就可以慳返好多錢
因為我都係用BNO去報,嗰陣都未攞,但係都冇學校話有問題
唔好意思打錯字係咪 construction planning ?
你係報part time?
我冇Tg...我好肯定就係你本BNO同你個application 係冇關係囉

因為你講緊嘅係個簽證問題,你申請間學校係佢俾唔俾Offer你咋嘛個簽證係可以候補㗎嘛而家都九月都未到,

九月之前你本BNO一早攞到手啦,唔好玩啦係我就一定同佢坳過
你有冇其他Apps,如果唔係我呢度可以解答到你嘅我都會盡量解答我覺得好唔make sense ..因為我之前都係冇BNO咁部,我email都同佢哋講咗佢哋都冇意見
你報Part Time更加唔使BNO添啊,我Full time先話要姐,咁你part-time佢點解要你本BNO話我又想問咩原因
因為宜家international students用tier 4 visa 係冇得報part time,但係BNO visa 又話俾我地可以讀書,所以d學校宜家都應該未 confirm 到 bno visa 可唔可以報part time,所以先叫我等下
你話local嘅part-time定係Distance learning 既part-time先,咁呢個我又真係唔知喎,但我覺得應該可以囉,係咪間間學校都比呢個答覆你,佢話可以讀書但係真係冇specific 講明可唔可以讀part-time, 但係學費果欄你有冇見到 學費果欄Part Time個位係有國際學生嘅學費先?
我覺得你可以咁做你可以申請咗full-time先然後等佢confirm咗再叫佢Transfer你嗰個part-time mode 我係你我就會咁做比較折衷唔駛做淨係得個等字
你再主動啲嘅話你咪直接email或者打電話去HMO 去clarify 本Passport可唔可以讀part-time,你唔好等學校佢哋有排都覆唔到你,不過你自己決定。俾我一定會去問
我係想報local 嘅 part time. 問過5,6間,有d同我講要等details,不過應該好大機會可以報,有d學校就叫我等政府出咗個visa 戈陣先再問佢。

有d學校係有list 國際學生part time 嘅學費,但有d學校冇
係囉因為我記得我之前睇過好多學校,我嗰個course好多學校都有International student Part Time School free,咁嘅話又點可能BNO學生冇得報啦,差在你想報嗰間學校有冇啫

另外一個問題就係你有冇BNO起手同你報學校係兩回事,你報學校嗰陣梗係同佢哋講你本BNO仲有一個月就出世

照去馬啦我唔明點解佢哋叫你唔好報
我而家嗰本都係舊嗰本BNO照樣可以用來讀書,就算之前我未攞到手嗰陣都可以報學校冇問題我覺得啲學校有啲耍你嘅成份唔好理佢哋啦
urban planning
報咗Exeter, Leeds同Sheffield
求意見
而家自己cgpa 2.9x (final year)
算唔算second up 呢?
我見自己想去個啲都寫到明係 2:1
搏唔搏好呢? 等係返一年工再apply?
本身有full time offer 唔知到時搵唔搵到placement做下 但係又好驚兼顧唔到
咁其實會唔會轉part time比較好
收到Sheffield PG offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞