2020/21 英國master討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係阿
有冇人今年去Lancaster?
如果宜家仲未覆姐係點
Ching, 你讀邊科?我都係會去Uni of Leeds👋🏻
但我果科9月尾開學
MA International Relations
我都等緊kings覆我
雖然有另一間已經收左我
拎左UAL MA offer 一月開學
想知非三大廢U BBA first hon 出年想報BBA master aim G5 有冇機
有, 但係下年競爭可能大的
有冇今年King’s嘅同學
都唔知你覆乜,條P牌擺明on9
出個人道救援 visa option比佢講到讀書既權利係多舊魚
佢有冇諗過有D子女跟左父母黎係要讀書,唔通又走過去申請第2個visa
對於有錢既人所有visa都係多舊魚添啦, 投資幾千萬黎咪得囉
完全9唔搭8
想問下Ust工程secondup,但gpa啱啱好唔夠3 有幾年exp 大概可以入到咩u?UCL同u of manchester會唔會有機會
又唔係多餘嘅。

英國內政部講明 BNO 移民簽證可以做嘢、讀書,係因爲有啲簽證(例如難民)真係唔俾做嘢、唔俾讀書。同埋 BNO 簽證落實之後,跟 BNO 爸爸媽媽移民英國嘅小朋友可以讀公立學校,所以先有講明「可以讀書」。

仲有,喺英國住夠年期入籍有份 10 year route 同 5 year route。
5 year route 得專業移民、配偶移民等高級 visa,用呢啲 visa 連續住喺英國 5 年,每年有至少半年喺英國就可以攞 ILR 然後入籍。學生簽證係 10 year route,連續 10 年合法居留,離開英國唔超過 9 個月先可以入籍。所以 BNO 計劃生效之後,攞 BNO 移民簽證去英國讀書同攞學生簽證都係有分別嘅。
分別就係有bno方便好多囉
又唔洗另外申請student visa
唔洗俾錢同唔洗等
話行就行
點解一月開學既
係全部科都係一月定淨係你個科?
都要申請 visa 嘅,不過係新 BNO 移民英國 visa 啓用之後嗰款移民 visa 囉。
Postgrad 好多都可以一月開學
9月開學個d
應該係香港上住online先定飛過去先好?
飛過去啦
畀咁多錢對住個moon上堂好似好蝕咁
雖然飛咗過去可能都係視像上堂,仲要係投共 Zoom
不過攞咗簽證嘅話就飛過去啦,呼吸自由嘅空氣呀
睇你報咩科姐
Sorry無知一問 咩係2:1
英國大學既classification system
70%以上first hon
60%-69% 就係 2:1
50%-59% 2:2
如此類推
lm
應該淨係會考慮 stat/math/data science/computer science
係咪全部都好大競爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞