抑鬱症圍爐區(6)

1001 回覆
21 Like 4 Dislike
我明呀
如果做衰人 生活一定容易啲
相信你一定係有同理心既人
以前覺得啲嘢係理所當然,近年先知唔係,好唔鍾意自己,呢排成日諗到底幾時先死好驚自己長命
我明,我呢排一起身就覺得好痛苦想搵人傾都唔知搵邊個傾好,傾完佢都唔會明
例如呢...?
你性格好差架咩
人人都有衰既一面
你識得反省已經唔差
不過我都係自我反省專家黎
以前成日用第三者角度審視自己有幾差
差到覺得自己好冇價值
但事實上並唔係咁既
人哋對我好我習慣咗就覺得理所當然想同人哋講聲對唔住,不過太遲,仲有覺得自己好廢,成舊垃圾咁⋯
人生係咁
但唔好放大自己曾經係衰人做錯左野
或者諗下以前做衰人做左5年
所以黎緊50年要做番好人
對其他人更好
冇經歷過垃圾階段
邊到識得珍惜之後既人呀
我就係個係咁諗以前成日後悔嘅人先會咁⋯
連小學因為大家都恰嗰個同學,我其實唔憎佢,但我都踩咗佢書包兩下,我大個之前一直想同返佢講唔好意思
唉,做人真係好煩
其實人地可能一早就原諒左你呢 唔需要自己鑽牛角尖
覺得辛苦就請下假 同朋友去玩下 飲下野 玩通宵
無論係邊個都好 過左去既就過左去啦
好好地珍惜下宜家身邊既屋企人同朋友

點都好 總會有人關心你 為左自己為左朋友
唔洗太過自責 放鬆下啦
有呀,同朋友一齊嗰陣就冇咩事,係一靜落嚟就會諗⋯
一諗就瞓唔到
搵啲有興趣既野學下啦雖然或者最後作用可能冇咩
如果冇咩經濟負擔就比啲時間充實自己
以為想做唔敢做既 比個藉口自己去完成佢啦

唔好再諗之前既野
我同你相反
人大左
真係好鐘意一個人獨處
只有一個人先可以做番自己
自在好多

你可以搵下其他精都神寄托嗜好
令自己有番滿足感係第一步 加油
連以前好鍾意做嘅嘢依家都冇興趣再做,唔知係我已經唔再鍾意嗰樣嘢定我搵唔返嗰種樂趣⋯
我依家連自己鍾意咩都唔知
我冇咩事嘅時候都會自己一個靜吓,我有時會夜晚自己係街度慢慢行或者自己搭巴士睇吓風景

多謝希望至少可以睇到香港重光嘅日子
我都好鐘意一個人行夜街同搭巴士諗下野
我覺得睇書適合你
睇下生活哲學書 小說可能幫到你唔會亂諗野
而家好多書都好正
就算唔鐘意讀書既人
睇書都會搵到樂趣
書比朋友更能了解自己

抗爭都要生活
搞掂左自己先再諗香港既事
當然光復理念一定要保持住
做運動會令抑鬱感有減少
點先可以舒服少少
做運動又無用,睇書又集中唔到,又無朋友可以傾吓偈,喊又喊唔出
我都係,不過我喊得出,唯有喊完抖陣繼續生活,我見啲朋友傾將來,我連聽日都唔想有⋯點傾將來
呢排仲要愈來愈嚴重,我唔想打擾到人哋生活搵人哋傾⋯
始終成日覺得人哋無需要聽我放負,而家摺咗自己就嚟兩年,以前嘅best frds都年幾無見
香港搞成咁屋企人都計劃緊移民,但自己都係諗都唔想諗,書又讀得差,又怕人,又咩都無興趣,都唔知點諗未來諗移民
唯有問中喺度放下負,巴打共勉之
我都係,日日好似唔知做緊乜咁
我都唔會移民到,冇乜興趣、搵得少、仲好廢
可以係度放下負都好我曾經諗過如果我因為武漢肺炎死咗都係好事⋯
覺得人生無意義
學歷高,人工高又點...
搵唔到令自己快樂開心既野
活著又點
每日都係到行屍走肉
好想死...
屋企人未死。我又未死得
多謝你
但自己已經習慣自己一個頂到無嘢想講,間中先喺度上水放負
以前都仲有同朋友whatsapp,而家連whatsapp都del埋,好似唔識同人溝通咁
我好想死,但我唔會想因為支那嘢而死
生存好似只係為咗唔好令屋企人白頭人送黑頭人,但都唔知自己幾時又頂唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞