抑鬱症圍爐區(6)

1001 回覆
21 Like 4 Dislike
唔好
我都係聽得淫k啲歌多先知有呢句咋
想唔想tg傾
大家都辛苦啦
變左做戀愛台 笑左
唔緊要啦絲打
咪當講出黎舒服啲囉
自殺又唔敢再試
我明啊絲打 我都係咁
i know that feel okay
唔好意思⋯因為冇人可以傾,但又忍唔住
成日發夢見到佢係咁紮醒⋯
唔洗唔好意思啊
我有朋友都好似你咁
佢又係因爲咁訓得好差
一個人,患咗風濕骨痛,周圍嘅人,唔會當你無知一樣教訓你,要鬧醒你,試圖將你從風濕骨痛中訓斥出來。

但一個人,患咗抑鬱,周圍嘅人,就會當你無知一樣,跟你說大道理:
「開心係好重要的。你唔同意?」
「你睇吓周圍啲人,幾開心,仲乜你要咁?」
「你覺得好辛苦?你放過自己!」
「只要放低啲唔開心嘢,就得的了,好容易的──係呢,你唔肯講你咩事唔開心,係咪因為唔想聽我哋俾意見你?」
「唉,我都好想你開心啲。你又搬出……」
「如果你唔將啲痛苦放低,你就永遠都係咁的了。」

一個時時刻刻努力應付風濕骨痛的人,被人責怪他仲乜硬要風濕骨痛,雖然會令風濕骨痛來的時候,更加精神痛苦,但不會令他的風濕本身嚴重咗。

但抑鬱會。因為抑鬱者的「風濕骨痛」本身,就是痛苦。當痛苦糾結著委屈感,痛苦勾起痛苦,只令痛苦loop落去,難應付的更難應付。
Once you can’t hide your distress, people around will keep on giving you the words exactly from which your tremendous distress came – pressing down your pain, and thinking that it would help.

So terrible and desperate. Whenever you can’t hide it, stressful words come and fuel it, making it stronger and harder to hide, and so more stressful words are yet to come. It’s just a vicious cycle, terrible and desperate.
未有藥的話,可以試食cacao粉(健康食品店有售)。自己食咗兩日,開始有改善效果,情緒、思緒有所紓緩。
又係我上黎呻返工返到有幾想死

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞