[互動故][夠鐘落堂]《Zoom lesson》

987 回覆
20 Like 3 Dislike
B
B
B

但係冇樣 點知係佢
收包裹果陣聽聲應該認到
用返一貫嘅開場白
好像都有一陣子沒有跟林逸峰聯絡,那麼就藉此機會來找他幫忙,順度聚舊去聊聊大家近況。

由於時間緊迫,就只有兩天就到我和Janice的一個月紀念日,故此我馬上聯絡他,並且希望今晚就能碰面。

幸好,林逸峰表示自己剛好完成手頭上的工作,於是乎,我倆就隨即約出來見面。

「好耐無見,揾得我咁急有事?」沒想到,他已經洞悉到我有事所求。

「都係嘅,不過更加想見下你,睇下你最近點樣。」我客氣地說。

「最近都係咁,不過喺屋企耐咗都悶悶地,加上無乜做運動,所以又肥咗,好怕變翻之前個身型。」

「無事嘅,你而加睇落都好Fit,仲可以食多幾餐,不過幾餐之後就可能變翻肥仔。」我開玩笑。

「到時又肥到變翻卡比獸,淨係食同訓。」他自嘲。

「講到食,你今日無攞機拍片嘅?」我查看他全身的裝扮。

「上次掛住拍片都無乜同你講嘢,所以今日就唔拍住,尊重Oscar 哥你嘛。

加上今日先啱啱剪好條片,暫時都養到自己嘅,未餓死住。」

「咁睇得起我。好啦,今餐你叫貴啲都無所謂,我請你。」我大方地說。

「好啊,咁我要曬menu啲嘢食。」說罷,他伸手把侍應喚來,他的舉動把我嚇倒:「你講真㗎?喂我比唔起咁貴。」

他沒有回應我,只對侍應說:「唔該,我要呢度全部......」

我馬上打斷他的說話:「佢未諗清楚!等我叫咗先,呃,呃,我要個海鮮焗飯,飲冷奶茶。」

店員回應:「好,咁呢位先生就一陣先?」

「而加叫得。」我緊張地盯著林逸峰,生怕他會果真把餐牌上的所有食物點下來。

「我要一個咖哩牛腩飯,同埋凍檸茶。」聽到這裏,不禁令我鬆一口氣:「比你嚇死,我真係以為你會叫曬。」

「玩下姐,你啱先個認真樣真係好好笑。」平時負責作弄人的我,這次居然被他整蠱。

「你扮得太似,好有做戲天份,你唔應該埋沒才能,所以,我決定嚟揾你幫手!」我順度進入正題。

「講嚟聽下,想我點幫你?」他微笑。

其後,我把自己全盤計劃告知他,希望他能夠配合我。

「哇,估唔到你會為女朋友做呢啲嘢喎,Ok我Join!」他爽快答應,他補充:「但如果我扮速遞,無訂單嘅話又會好奇怪,佢一質疑咪穿煲?」

他所言甚是,我可沒有想到如此仔細:「咁你覺得點做會好啲?」

「我幫你整訂單。」

我大吃一驚:「真係?你幫我整?」

「係啊,我有朋友做呢行,所以我可以順便幫埋你。咁紙箱嗰度你有冇?冇我都可以幫埋你。」

「好喎,真係唔該曬你。」我感激不已。

「小事啦,到時我哋邊度等?」

「一係去佢屋企樓下?佢屋企有平台,到時我哋就再喺嗰度搞。」

「得,咁我盡快幫你搞。」忽然覺得有個可靠的朋友都不錯,既可互相幫助,也可陪伴自己。

世事果然難以預測,我又怎會想到自己會認識到他?

//

很快地,今天就是我和Janice拍拖一個月的日子。而林逸峰已經在昨日通知我,他經已準備及打點一切。

然後,我倆就在Janice家附近開始組裝紙皮,「你一陣打算自己跳出嚟定係等佢開?」他問我。

「你覺得邊樣好啲?」我好奇他的意見。

「各有各好,每個人反應都唔同,你最清楚佢性格,你諗下邊樣適合。」

他的說話也有道理,我應該自己跳出來,還是待Janice把我「開箱」?

A、跳出來
B、待Janice拆開紙箱
B
B
B
B
B
B
B

份件都唔係Janice 點會自己拆

Lm睇男豬係入面偶臭偶到仆街
等睇janice唔拆 但係又搬唔郁
之後打畀主角 聽到紙皮入面電話響
B
B
「等佢嚟開應該好玩啲。」我根據自己對Janice的理解,最後得出此結論。

「Ok,我原先仲諗你自己跳出嚟就比個𠝹刀你,而加應該可以慳翻。」

他緊接着說:「咁我哋上去之後,你就走入去個箱,我封完膠紙就直接㩒鐘,Ok?」

「Okok,等我入屋之後,就叫佢幫我開箱,等佢一開,我就哇!

到時就掂曬!心情開始有啲緊張添。」

林逸峰安慰我:「掂啦,唔會有事嘅。」

「你啱,咁我哋上去啦。」

未幾,我們就來到Janice家門前,而我準備進入紙箱時,突然記起Janice同樣喜歡看他的影片,「話說我女朋友都係你Fans,佢話你啲片好好笑。」

他驚訝道:「竟然?不過可惜我唔可以講自己身份,否則你就穿煲。」

「我都係啱啱先記起,雖然你無出過樣,但可能佢會認得你隻手呢。」

「係喎,唔記得佢睇唔到我個樣,咁佢有冇讚我啲咩?」

「好似話你幾好笑,同埋幾好睇。

喂,我哋都係唔好講住,快啲封膠紙同㩒鐘,廢事鄰居誤會。」我催促他。

「得得得。」

接着,我就成功躲藏在紙箱內,而內在的空間較少,我只能勉強作伸展,不過只是困住好幾分鐘,那就沒太大問題。

然後,我就聽到林逸峰按下門鐘的聲音,其後就是Janice的開門聲。

「送貨。」林逸峰簡潔地說。

Janice沒有作聲,我推測他們正在簽收,故此我聽不到任何聲音。

「洗唔洗幫你搬入去?因為有啲重。」

「呃......都好,但入面係咩嚟㗎?」

「我都唔清楚。」

說罷,我就感受到自己被人抬起的感覺,更有種紙箱可能會承受不到我重量而破掉的預感。

「哇......真係好重,唔該曬你。」Janice對林逸峰說。

「唔洗客氣,咁我走先,玩得瘋顛啲。」怎麼他的對白如此奇怪。

「拜拜。」

「呼,終於幫佢收咗份嘢,吳志聰真係過分,今日拍拖一個月都要人幫佢收貨,不過算啦,話唔定呢份就係佢準備嘅禮物。」

居然趁我不在就說我壞話,不過她的直覺也頗準,我的確準備了禮物給她,只不過那是我自己。

她抱怨道:「但呢舊嘢真係有啲重,推都推到好攰,都唔知係咪送比我。」

說罷,她從拖拉的姿勢變成了踢紙箱,雖然我並沒有感受到痛楚,但整個人都在搖晃,有點頭暈眼花感覺。

「唉好攰,都係放喺廳先。」

時機差不多了,我還是趕緊傳訊息,讓她開箱才行。

「你收到貨未?收到幫我開埋。」我把訊息傳給她。

然而,她似乎沒有看手機,反而在觀看影片,「哈哈哈哈哈。」我聽到她的笑聲。

這樣下去可不行,她一定來開箱,否則我就會白白被焗死。

我應該用甚麼方法來引起她注意?

A、嘗試大叫
B、令紙箱翻倒
C、致電給她
C
Sor should be B
A
B
B
B
B
點解唔一早叫janice開
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞