[互動故][夠鐘落堂]《Zoom lesson》

987 回覆
20 Like 3 Dislike
A
C
A
C
「呃......其實係因為我夢見你同Cathy 一齊咗,你仲同我講bye bye ,多謝我三年對你咁好,然後你哋就消失咗,無論我點叫都無用,得翻我自己一個。」回想起夢境的情節,仍然是心有餘悸。

Janice聽到後則捧腹大笑:「哈哈哈哈,你有冇咁驚啊,又話對人無偏見。Cathy都唔係咁嘅人嚟,佢係鐘意女仔,但唔代表係女仔就會鐘意,正如你自己都會有異性朋友啦。

加上我都只係當佢係朋友,你先係我男朋友嘛,我點會突然鐘意其他人喎。」

她羞澀地接着說:「不過......我無諗過你居然會對我咁上心,會驚我比人搶咗。」

「點會唔驚啊,你萬人迷嚟㗎嘛,男女都會鐘意你,我點會唔擔心。」

「我夠擔心你嚟到奧克蘭會唔記得我,會對我心淡或者識咗其他女仔。」無可否認,我的確差點就對Janice 感到厭倦,幸好最後有James的提點,我才得知她對我的重要性。

「打和啦咁,大家都有在乎大家。係呢,你點解會咁快翻?又話同Cathy訓?」我轉移到下一個話題。

「有訓啊,我哋兩個傾咗成晚,佢真係幾好人。後來佢話七點幾要起身做運動,所以我哋講到五點就訓,但都唔算訓得好舒服,有你陣味先係最好訓。」

「知我好呢,咁你要多啲同我訓先得。」

「我應承咗你,緊係唔會再同佢訓啦。」

「不過你哋到底有咩好講?點解可以有咁多嘢講?」我好奇問道,難道她們就不會感到口乾的嗎?怎可以連續說好幾小時。

「唔講得,呢啲係我同佢之間嘅秘密,就算男朋友都唔講得。」又不是要她向我透露銀行帳戶密碼,有必要如此神秘嗎?算了,這樣也好,可以代表Janice是能夠一個保守秘密的人。

「Ok fine。

咁你肚餓未?今日又想去邊?」

「無所謂,你去邊我去邊。」我喜歡這句。

然後,我們就出外尋找舒適及人流較少的咖啡店,而沿路上,我發現不少的店舖都掛上迎接新一年的橫額字句。

那時我才記起,再過好幾天便是一年的結束,快將要迎接新年的來臨。以往的新年,我和Janice都會與一群朋友出外倒數,難得這次我倆有機會獨處,我應該以甚麼形式去跟她慶祝呢?

A、到郊外露營一晚
B、到海邊放煙花
C、兩人待在宿舍,簡單地渡過
B
A
B
A
A
B
A
B
A
A
B
A
A
我倆好像未曾一起到郊外露營一晚,難得現時到達一個新環境,而且地方遼闊空曠,相信人流一定比香港少,適合彼此安靜獨處。

決定好之後,我就把其想法分享給Janice,聆聽她的意見。

「咁咪無得沖涼?」這是她的第一反應。

「呃,無辦法啦我哋無錢租露營車,用毛巾抹身都得嘅,一晚唔會污糟得去邊。

如果你真係覺得唔乾淨,我都可以幫下你。」我暗笑。

「你自己慢慢FF啦~

不過我哋露營嘅話,就要諗下買咩食,無理由食小食咁頹。」

「咁你想食啲咩?我哋可以早幾日買定嘢食,同埋露營用品。」

「如果係朝早去嘅話,咁我哋可以喺Hall食早餐先,然後Lunch就自己整三文治食,最後就Bbq?嗰度會唔會有爐可以燒?」她考慮得非常周全。

「Ok喎,嗰度應該都會有爐比我哋燒,再買啲肉去燒就Perfect 。」

「好,就咁話啦!」

其後,為了準備兩天一夜的露營,我倆特意到不同店舖去搜索合適的紮營用具,「你睇下呢樣!佢係可以過濾啲水,好神奇!」Janice像是小孩一樣,非常活躍地查看,並且對每樣事物充滿好奇,讓我也不自覺地期待着。

「帳幕、褶得嘅枱櫈、床墊、同埋睡袋都買咗,仲有冇漏?」Janice 問。

「好似都齊曬,下一步就係去買肉。」

「Ok let’s go!」她高興地捧着一大堆戰利品步出店舖。

正當我跟隨她之際,我感受到肩膊被人拍打的感覺,於是我下意識地轉頭望去,對方向我遞過一粒不知名的藥丸,並且不斷重複Good的句子。

不管我問甚麼也好,對方都沒有回應我,只像錄音機般重複同一句,慫恿我去拿取他手上的藥丸。

到底我應否去拿取呢?還是無視他且轉身離開?

A、提取
B、無視
バンドリ
B
打錯嘢....
B
粒藥丸紅色定係藍色
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞