[互動故][夠鐘落堂]《Zoom lesson》

987 回覆
20 Like 3 Dislike
B
B
C
C
B

仆街 男豬已經開始變左為覆而覆
B+C
Janice
男豬
可唔可以要曬abc
只可以揀一樣
B
C
B
C
C
C 以前都玩過寫信俾身在外國既朋友
C
B
B
C
c
寫信好像頗特別,我自己也對此感興趣,就嘗試向Janice提出建議吧。

恰好,這天就是我們進行視像通話的日子,於是,我隨即提出要求。

「不如我哋玩啲新嘢,唔好淨係Whatsapp。」我刻意說得有趣點,希望可以吸引她。

「我哋隔咁遠,點樣玩新嘢?」

「你記唔記得古代啲人同朋友分隔兩地嗰時,佢哋會點聯絡?」我沒有直接講出答案,反而循循善誘。

「呃......飛鵨傳書?」畫面中的Janice 認真回答道。

「啱啦啱啦!但唔要飛鵨,咁係啲咩?」忽然間,彼此好像玩遊戲一樣,要猜出正確的答案。

「寫信?」

「Bingo!恭喜你獲得同男朋友互相寫信嘅機會,係咪好想即刻貼郵票,同我展開激情對話呢?」

「等陣先,你意思係想同我做Pen friend?」

「除咗你,乜仲有其他人選咩?」

「咁啊......」她顯得有點遲疑,我擔心追問道:「做咩?你唔想?」

「緊係想啦!我諗緊應該用咩信紙咋,其實我想要個筆友好耐。」她興奮不已。

「咁我哋就由今日開始?但之後我哋就儘量唔好WhatsApp 對方,淨係Facetime。」我謹慎地說,生怕她會拒絕。

「吓?點解要咁?」

我慌張解釋道:「因為咁樣會有神秘感,大家可以期待封信寫咩,成日WhatsApp 就可能會唔小心劇透封信啲內容。」

「你都有道理,可以試下嘅......」Yes!她接受了我的意見,那我就無需經常回覆訊息,可以鬆一口氣。

「咁我寫定你寫先?」我問道。

「一齊寫?」

「好,睇下邊個最快收到。」

就這樣,我成功說服Janice,而下一步需要做的,就是寫信。

不過,我並沒有書寫的信紙,要是以筆記紙張代替,似乎就太隨便......

對了!

我忽發其想,想到可以用明信片書寫,這才有旅行的特色。

為了盡快寄出,我特意乘坐公共交通工具到旅遊專區,並且尋找Janice會喜歡的明信片。

經我細心挑選,最終決定揀選關於海景的明信片,這樣的話,我就可以表示自己對她的愛猶如大海一樣,深不見底。

選購好明信片之後,我匆匆返回宿舍動筆,主要內容都圍繞住自己身處奧克蘭的生活,以及對她的牽掛。

直至我寄出信片,我仍然認為自己充滿誠意,相信Janice一定會對此感到滿意。

而寄出的好幾天,Janice除了告知我寄出了信件給我之外,其餘時間都沒有找我。

雖說這是我所渴望的,但當我完全沒有收到她訊息時,那種感覺不太好,好像缺乏甚麼一樣。

算了,還是不要多想,我應好好收拾心情,準備明天的路試。

//

不知不覺間,今天就是我考路試的重要日子。

正當當我預備出發到試場地點時,就順道查看信箱,怎料,我居然收到一個小型包裹,而非一封信件。

我第一時間便質疑會否送錯地址,然而檢查過後,收件人卻是Janice,她到底寄了甚麼給我呢?

我到底應否拆來看看呢?還是待到考完路試才開啟呢?

可是我的確感到很好奇......

A、即時拆來看
B、考完路試才開啟
A
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞