[互動故][夠鐘落堂]《Zoom lesson》

987 回覆
20 Like 3 Dislike
AD
A+D
A-D
A+D
AD
AD
AD
苦思好一會兒,我還是決定講述自己的經歷,由當時人去憶述的話,相信最能形容及描繪當刻的感受。

於是,我將自己變成陳樹力一事,以及因而結識的經歷鉅細無遺地一一告知她。

說着說着,我竟花了半多小時才能說完。回想起來,這一切都好不真實,誰又會想到自己會於網絡課堂遇上怪事、甚至與Janice結緣?

如果我與Janice只於現實上課,也許彼此只會止於擦身而過,或是點頭微笑的關係。

要是沒有Zoom lesson的出現,我和你,又會過着怎樣的生活?

一旦回望過去,我總會觸動情緒。至於Cathy的反應卻是相反,她神情顯得既驚喜又興奮:「你頭先講嘅全部都係真人真事?一句都無作過?」

「真㗎,呃你做咩喎。可惜除咗我之外,其他人都無曬記憶。」

「正喎咁,講出嚟都無人信,仲好適合要嚟寫小說,你介唔介意我攞嚟寫?我都會改篇下。」

「無所謂,你鐘意就寫,但真係會有人睇咩?」我從未想像過,自己的經歷可以成為故事的情節或是橋段。

「唔知有冇人睇㗎,試下㗎咋,唔試點知喎。不過咁,Janice真係完全唔記得件事?一齊咗咁耐都無提起過?」她質疑道。

「當時問過,但佢話唔記得,之後都無再特別提起,乜有問題咩?」

「只係覺得有啲奇怪,又會得你一個記到......使旦啦,我到時寫就會改咗呢啲bug,而加成個腦都係靈感,我要快啲入去寫先得!」她馬上動身,打算回房間動筆。

我連忙把她叫住:「等陣先,你係咪會教我煮嘢食同外語?」

「係喎,掛住寫文都唔記得添。

你幫咗我咁大忙,我緊係會幫你啦,但外語有咁多種,你想學邊種先?」

「你識邊種?其實我都係想sem break搵樣嘢嚟學。」

她把手托住下巴思量:「日文、韓文、法文同西班牙文我都識少少。如果你話sem break學,咁我就簡單教下你日常用語、問路嗰啲實用vocab。

不過西班牙文發音比較難,同埋字母都要時間記,所以我唔教住,你想挑戰難度就可以揀法文,而日文同韓文就相對較易。

咁你想學邊種?」

三種語言我也有興趣學習,現時應該學那一種呢?

A、日文
B、韓文
C、法文
A
A
A
A
A
C
A
C
C 1
感覺James冇乜戲份咁
C2
C2
C2
C2
C2
C1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞