[互動故][夠鐘落堂]《Zoom lesson》

987 回覆
20 Like 3 Dislike
A
A
照講啦
A有冇得叫埋Janice
A

支持樓主講你個旅行真實經歷
A
A

要求第二日行程係樓主經歷
A
但其實個經歷有啲普通 怕大家期望太高
如果真係想知嘅話 我IG followers過100就會寫出嚟差四個咋
樹力條線係咪完咗架喇
主線嚟講係
但遲啲會有番外講佢嘅故事
期待
ig name
第一頁有
「好啊。」我順道觀察Janice的反應,她直接坐下來,感覺沒太大的抗拒或是反感。

「你煮緊咩?」Janice更主動開口問她。

「我煎緊餃子,啱唔啱食?」

「Ok啊。」Janice 回應。

其後,Cathy就把煎好的餃子擺盤:「搞掂!」

「你擺得好靚喎。」Janice讚賞道,「不過不失啦,我都有教Oscar點擺盤㗎,你可以叫佢整比你睇。」

對了,我好像沒有跟Janice說過此事,她只知道James 曾指導我。

「係啊,James同Cathy都有教過我煮嘢食,到時你想食咩,我都可以煮比你食。」我連忙補充道。

「睇嚟你都學煮嘢都識咗唔少朋友喎。」

「識多啲人好啊,可以見識多啲。」Cathy為我解話,可是誰都沒有接話,這時的氣氛可謂尷尬的極致。

忽然,Cathy主動提議:「不如我哋三個交換IG?」

「好喎,我同你識咗咁耐都好似無交換過。」我嘗試帶動氣氛,唯Janice只靜靜按着我們的說話做,甚麼都沒有說。

正當我打算放棄,待會隨意找藉口就與Janice 返回宿舍時,Janice 雀躍地問道:「點解你follow咗Yoyo嘅?佢係我小學同學嚟!」

Cathy則回應:「佢係我中學師妹,你哋好熟?」

「唔熟,不過我有朋友而家同佢都有聯絡,聽講佢中學嗰時打男朋友?打到全級都知,最恐怖係而加都仲未分手。」

「係啊!我當時都有見到!佢勁大力咁摑佢男朋友,成塊面紅曬,但喊嗰個竟然係Yoyo。

不過事後聽翻,yoyo 好似有情緒問題,當時佢誤會咗男朋友出軌,所以控制唔到情緒。」她們一下子就變得熟稔起來,看來女性之間最好的話題,就是討論別人的是非。

然而,我面對這個情況,完全是無話可說。

Janice接着說:「原來佢有情緒病......咁個男朋友都好好人,肯陪住佢不離不棄。佢男朋友都係我小學同學嚟,當時仲見證佢兩個拍拖,以為係小學生玩玩下,點知兩個都係認真咁發展。」

「原來佢哋咁早熟㗎?不過我都覺佢男朋友好體貼,比着係其他人,可能一早就分手,唔會願意包容。」

總感覺我不能插嘴在這話題上,不然就會惹上麻煩。

「有咁嘅男朋友真係好難得。」說罷,Janice有意無意地撞了我手臂,我只好迫於無奈加入討論:「你身邊已經有一個。」

然而,Cathy竟一併加入去陷害我:「Oscar 的確係幾好,不過你真係唔介意比人摑?好傷自尊心喎。」

Janice又接着問:「如果我有一日都同yoyo 一樣控制唔到情緒咁打你,你仲會唔會同我一齊?」這就是我所說的麻煩。

我當然會回應無論如何都會跟她在一起,可是,要怎表達才能達至完美無瑕呢?總不能讓她們有機可乘去質疑我。

A、表示即使世界末日都會對Janice不離不棄

B、表示Janice跟自己一起只會感到快樂,不會感到失落

C、表示Janice不會狠心打自己
C
A
followed!
C
C
C
C
c
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞