(短故)《我喺酒吧識到個男人,佢未同我做愛就走咗》

883 回覆
525 Like 6 Dislike
阿鋒係虛構人物
因為係虛構,先會咁正
唔係呢個意思呀我
我意思係覺得你個人相處落應該係好fun 同埋係個有生活品味既人
平時ig啲歌
你真客氣
我怕我的沉默會嚇怕沈卓怡。

她很懂得我的節奏,我知道她會配合我的安靜,然後在一旁默默地點著煙。

她可以多言,甚至比起程語菲更滔滔不絕。

不過可能是職業的關係,她很懂得適可而止;有時候她跟著我一起靜下來時,我覺得很自在。

「sorry,我份人好悶,唔係好識講嘢。」我忍不住說。

「唔緊要,有時兩個人坐低唔使猛咁傾嘅。」她總是世故地說。
——————

雖然他的話不多,但我居然沒有覺得不自在。

可能工作需要說話的機會太多,有時候靜默下來,對我而言也是休息的一種。

在深夜的時分裡,我第一次和一個相識只是數天的人結伴而坐,還要喝咖啡。

畢竟這個地方,我已經習慣一個人享受一段時間了。

我在沉默間偶爾會看看他的臉,其實他大部分的時間都沒有笑。

「諗住坐到幾點,聽日唔使返工?」

「我放假,聽日去睇呢個攝影展。」我拿出電話,向他展現攝影展的海報。

是有關六四燭光晚會與反送中的攝影展覽。

「咁有趣?我又想去喎。」他難得地露出笑容。

「好啊,我都係自己睇。」

「你成日一個人?」他好奇地問。

「都係嘅,工作關係時間唔穩定,好難搵人陪。」我的確再也不是以前般甚麼事也會找朋友陪,大學生活要有伴不難;工作後發現可以在身邊的人的確所剩無幾,漸漸便學懂和自己相處。

「咁你咪好獨立?」他竊笑著。

「我獨立,應該容易過香港獨立嘅。」我嘲諷地說。

「香港啊,感覺上好似無乜希望。」他有點感慨。

「這香港已不是我的地頭,就當我在外地旅遊。」我哼起my little airport的歌,是〈美麗新香港〉。

「我知已走到盡頭,還何還要擔憂?」他接著我唱。

「你都有聽?」我見他沒有提起過,便以為他沒有聽本地的獨立音樂。

「點會無,我第一首聽佢哋嘅就係呢首。」
———————

程語菲經常問我,要不要和她遠走高飛。

經歷香港的戰火連天,種種不明朗耗盡了她僅餘的希望。

我很想帶她離開,可是我是個逃不掉香港的人。

我有一個患病的父親,我們只有彼此。

我的永遠未必有他,但他的永遠必定有我。

我無法自私地遺下他一個人在香港。

可以的話,我也想當作香港是外地,然後牽著程語菲走到世界盡頭。

我經常播〈我們一起離開吧〉給程語菲聽。

因為我可以做的就僅僅於此。
———————

然後他哼起其他歌,例如是〈我們一起離開吧〉。

我們一人接著一句地唱,原來他也很熟my little airport。

「佢哋啲歌,好似咩時候都啱聽。」

我記得去年聽my little airport的演唱會,當時哭得眼水鼻涕都流光了,第一次看live看得如此激動。

「歌詞好靚,好似一首詩咁。」

「你又寫下囉。」

「我都想,但我唔識寫。」

「寫寫下就識,我都係咁。」

「幾羨慕你,識得寫嘢。」

「我都係亂嚟,諗到乜就寫乜。」

他不說話時總是一臉愁容,感覺上就是個不太開心的人。

「你係咪有咩事?」我嘗試打探他。

「無啊,活喺香港好難開心㗎喎。」他似笑非笑地答。

看他對文字感到興趣,我便想起近來看過的一本書:「呢排睇緊本文學雜誌叫《悲傷人士生活指南》,好似幾適合你,我下次拎俾你。」

「睇完會唔會想自殺?哈哈。咁我都推介本書俾你,個作者用唔同嘅詞組寫感情,例如抽煙、秘密、曖昧,短篇嚟,都幾得意。」他又真的會看書,令我有點意外。

「咁聽日拎出嚟,交換睇囉。」

「好啊。」

他這個晚上堅持送我回家,一上小巴他便問我:「你凍唔凍?」然後半站半坐地在我頭上調整著冷氣吹風口的方向。

「唔凍呀,做咩咁問?」我理所當然地答。

「你成日著背心。」他終於坐了下來。我看著他依舊沒有笑容的臉,突然覺得有點暖。
——————

一如既往的乘車之旅有著慵懶的音樂伴奏,和以往最大的分別大概是身邊多了一個聽眾。

臨別前,我還是忍不住要禮貌地問他:「陪咗我成晚坐係到,會唔會覺得乏味?」

「唔會,覺就一早走咗啦。」

當晚回家後,他也居然真的開了一個新的Instagram ac,然後出了第一篇文章。

裡面寫著有關《重慶森林》的情節,正是金城武吃罐頭菠蘿的一段。

最後金城武下定決心,再次遇到新的女人,為了保障自己,一定要問她喜不喜歡吃菠蘿。

此際何加勤同時傳來一個信息:「小姐,我想問下你鍾唔鍾意食菠蘿?」
今晚係咁多
正評支持多謝大家
真係
以前好少聽本地以外既indie係睇你寫既野開左眼界
之後去聽你寫過係故入面個幾隊野既歌 覺得又幾啱自己
依家會覺得 如果身邊都有朋友識欣賞就好
唔悶呀
呢大半年好少睇連登 都冇咩心情追故
係見你ig話出新故先上返嚟睇
咖哩好無食
鍾意咪好囉
我會po嗰啲都可以聽下
我諗都好多人無心機睇
你好食啲
你經常睇低自己 明明好多讀者
好睇
諗起以前交友apps識人
都會同對方交換spotify playlist聽
可惜一直遇唔到欣賞indie嘅人
支持
Push
之前ig發夢遇到嘅十個人好睇
呢篇都唔例外
永遠都籠罩住一種哀愁
咁邊啲唔係虛構?
之前係ig睇過《發夢遇到既十個人》冇留意到原來就係樓主寫
由hall故開始有睇樓主啲故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞