(短故)《我喺酒吧識到個男人,佢未同我做愛就走咗》

883 回覆
525 Like 6 Dislike
——————

「點啊,無覆你?」和何家勤看《幻愛》前一夜,我和Faye又坐在了那間咖啡店的角落。

我苦笑著搖頭,然後把電話隨手掉到枱面上。

「都唔知睇唔睇得成。」我們這幾天保持交流,不過他總是怪怪的。

「唔會咁cheap掛?」Faye拓著頭,然後說:「應該點都睇埋場戲先嘅。」

「唔知啊。」

我們同時夾著菸在手指隙中,交替地放到嘴邊吸啜,無法停止吞雲吐霧。

呼出一團團煙圈時,並沒有順道呼走我的不安感。

望向馬路對面的大廈,低層的其中一個窗户飄出陣陣透薄的煙絲。窗邊人也在抽煙吧?

「可能瞓咗啫。」她又嘗試安撫著我。

「佢唔會咁早瞓。」當你連續和一個人以信息來往了一段時間,對他的生活步伐也自然是暸如指掌。

何加勤是深夜裡出沒的人,和我一樣。

「唔好諗啦,聽朝再睇下點啦,出得成嘅。」她強調了尾句的語調,令我有點怕。

就像在說服一件不會成真的事,自欺欺人的語氣。

大概因爲喝了咖啡,時間推進到深夜反而令我更加亢奮、徹夜難眠。

我一直盯著天花板,嘗試幻想十多小時後的情境。

我應該會見到他吧?

入睡時已是晨光漸露之際,他依然消失在和我的通訊世界裡。
——————

怔著眼看著天亮、聽著鳥鳴,其實我的精神狀態不太好。

因為喝了點酒,我的頭有點痛;可是又無法進入夢鄉,腦袋一直為稍後的約會不斷轉動。

在床上滾了幾圈,左側右睡,反而使我更為急燥。

我有點粗暴地抓起程語菲的枕頭,把它緊緊地壓著我整張臉。

居然為了一場電影、一個女人而不能入睡,她們都是我短暫的快樂,卻足以築成一個新的煩惱圈。

胡混地過了今天便算吧。

待到中午時分,距離電影開場仍有數個小時,我快速地梳洗後便走到街上。

我怕我在家隨時會睡著。

由於時候尚早,我決定在鐵路上渡過這幾個小時。

我特意搭到柴灣,打算從地鐵路線圖最邊緣的位置,遊走到另一對角的邊緣—荃灣。

來回地晃幾轉,應該可以把時間消耗掉。

跟沈卓怡直接約好了在開場時見面,然後就開始人生首程地鐵之旅。
——————

中午醒來的時候,看到何加勤的信息:「直接戲院見。」我馬上如釋重負地鬆了一口氣。

躺在床上掃著電話,瞥見窗外一片睛空,便打消了繼續窩在被鋪裡的念頭,爬起來梳洗打扮。

我看進鏡子裡,把臉左右上下地照了一遍。

今天我塗粉底也特別小心翼翼,生怕份量過多而變得厚妝;眼線也畫得細緻幼長,絕對不能過粗,不然看起來會像箱頭筆的觸感;薄薄地掃上一層橘子色的胭脂,淡淡的就是自然透亮的氣息。

我如此刻意用心打扮,是因為有著心理準備,今天有機會是和何加勤最後一次見面。

我習慣把情況想到最壞,這樣失望起來也不會太大落差。

出門前我再三在全身鏡前照著,然後把何加勤借給我的書一併帶出門去。
今晚嘅文係咁多了
多謝大家支持
瞓前睇到你啲文 可以唔開心住咁瞓了
多情或能帶來片刻的快樂,無奈這快樂的終點必是加倍的懲罰
六月第一個集會居然冇人講?同我推呢個Post上熱門!
https://lih.kg/2049714
正!有野睇
點解我覺得3樓個窗口就係何家勤屋企嘅
每次睇到呢啲位都覺得好虐心
但係又好想繼續睇落去
係明知嚟緊會sad end sad到盡頭都繼續想睇落去
屌 好似一個人 睇到好sad
如果樓主現實生活遇到happy ending
會唔會寫到he故呢?
雖然sad唔係唔好 好真
但現實已經好sad
利申:鐘意你既故
純粹好奇
“只要他繼續陪著我,像當晚在山上一樣,就可以了。”

睇到呢一句喊咗出嚟
其實做得仆街啲喺某啲人嘅角度
佢係做緊好事
但沈卓怡其實一直以嚟
都無諗過要確定佢哋之間咩關係
純粹只係想有個人陪
而剛好遇著算係志同道合何加勤
都唔知叫好彩定唔好彩
已經習慣咗將件事諗到最差
就唔會同現實有太大落差

啲人成日話我哋悲觀悲觀
你唔知我樂觀咗幾多次失望咗幾多次啫屌

Sor 講到1999
係山上面個幾段文好有共鳴
之前都有差唔多既經歷

睇埋今日呢幾篇 正好可以比我幻想下 如果我唔係咁做既話 個結局會係點
唔知呢,未試過
但我唔係好鍾意happy ending
我連睇戲都唔鍾意
所以 就算我有
我都未必會寫
點解
咁你點樣做?好奇一吓
其實算唔算對的人但錯時間?
分手之後真係要靠自己放低唔可以依賴人
如果唔係害人一世
對喔
然後重睇順便將提過嘅歌放落playlist
之後佢問我地咁係咪一齊左 我無拒絕到
但到依家 到某啲場合都會間唔中諗返起以前既事
我都唔知咁係咪未move on到既一種表現
其實做何加勤更加需要勇氣
有邊個忍心拒絕寂寞既對方同寂寞既自己?
兩個寂寞既人 因緣際會之下一齊咗
但原來大家都放唔低之前既事 無諗過適唔適合 其實仲殘忍
呢個故完咗之後可唔可以都擺埋上紙言啊?
方便得閒一次過loop返 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞