(短故)《我喺酒吧識到個男人,佢未同我做愛就走咗》

883 回覆
525 Like 6 Dislike
咁都叫大仆街?唔通放唔低個ex都要同沈卓怡發展?
一早放唔低就唔好開始啦
明明自己仲等緊罐菠蘿到期
又要問第二個女仔鐘唔鐘意食菠蘿
係嘅 起碼佢而家收緊手 唔係存心呃沈卓怡
都話其實自己諗嘅悲觀從來都來自太樂觀
lm
我覺得世上係冇happy ending,happy ending 只係比你睇到當下一齊咗嘅快樂,世上係冇永遠,ending嘅背後都會經歷到分手
呢首歌我已經不斷loop咗幾個月
樓主諗住幾時結局?
依首歌對我黎講有故事
我很想笑,笑自己今早的悲觀,原來都太樂觀了。

完全明白
劉明
你嘅文字 睇到我個心好痛揪住揪住咁
好想瘋狂同樓主盡訴心中情
都快㗎啦,今次呢個好短
我今晚夜少少會出一更文
最後我還是沒有下車,深水埗始終不是我的地頭。

我搭到了總站荃灣,便向著海濱公園方向走。

靜謐美好的海浪是我沉澱的良方,總會讓我雜亂的思緒添上一份安寧。

我特別喜歡深夜的海,好像一片無盡的黑色在緩緩流動。

從白晝換成黑夜,沈卓怡始終沒有回覆過我。

我不敢揣摩太多她的悲和憤,因為無論如何都是我無法補償的。

雖然和她相處很自在,我們應該可以當個志趣相投的朋友;但現在好像已經無法還原退一步的關係吧。

我嘗試幻想與她再次碰面的場景,最後總是返到那一夜在山頭上的片段。

可能我不夠豁達,居然對吻了一個女人而不知所措。

我喜歡過她嗎?我反覆地盤問自己。

手上提著的煙蒂在思考期間幾乎燒光了,灰燼直墮大海、無影無蹤。

我從銀包裡抽出兩張一早買好的電影門票,握在手裡一直盯著看。

就算我有赴約去看電影,九十分鐘也不過是短暫的快樂,散場後的結果也是一樣吧。

我燃起火光,從門票最角落的位置開始燒。

由一張有價值的門票變成空氣中飄浮的灰燼,原來可以很快。
—————————

我沒有選擇回家,而是再次爬上那座山頭,躲進曾經擁抱過何加勤的無人之境。

特意選擇在午夜到訪,可以避開上來拍照打卡的人潮。

今晚的月光罩著一層薄霧,形成了一個朦朧的圓形,連顏色也看不清楚。

月亮同樣地掛在大樹之上,樹影下只剩下我一人。

我每逢失落就會跑到遠離塵囂的一處,通常都是海邊;然後靜靜地不說話,抽煙抽到嘴乾了,我就會走。

這晚我沒有往海邊跑,而往山上走,某程度是我死心不息想尋找當晚的餘溫會否仍瀰漫在周邊的空氣裡。

我想感受多一遍,哪怕只剩少許也好。

我呼第一口煙時,覺得自己太神經,居然為了一個相識數天的人耿耿於懷。

大概是久違沒有異性親近,加上他的志趣喜好與我貼近,我幾乎是一擊即潰地被他攻陷,內心防禦完全失守。
我不斷回想由相識至今的一字一句,其實他在想甚麼?

我的失落並不是因為我真的很喜歡他,幾天不會令我徹底地愛上一個人。

當兩個寂寞的人相遇相知,我以為有人願意陪我止下腳步、暫時放下這份寂寞,一起當個沉溺於短暫快樂的人。

我們都應該曾經共同沉淪在弗洛蒙的氛圍當中,才會有那一夜濕濕的回憶。

我相信是有的。

殊不知踏進了他的漩渦,他才驟然地退後,然後讓我一個人在漩渦裡轉圈。

繼續一起沉淪不好嗎?

為什麼要撇掉同病相憐的我逃跑去了?

呼,我又抽出一根煙,裡面仍有十多枝,看來今晚是個長久的夜晚。

今晚的風依然吹得清勁,我的頭髮一樣被吹凌亂不堪,夜色同樣地平靜;

今晚整個山頭都是屬於我的,唯獨缺了當晚相依相偎的何加勤。
————————

「喂,你同菠蘿妹無咗喇?」第二晚杜亦言找我喝酒,我想也不想就赴約了。

「咩啊,咩菠蘿妹啊。」我想女人之間的消息互通比男人更快更頻密,杜亦言的朋友應該都跟他說得七七八八吧。

「仲扮嘢?你知嘅,嘻嘻。」他又把手臂圈住我的頸,然後繼續說:「你快撚啲講啦仆街。點啫,唔係好地地咩。」

身後的一枱很嘈吵,一直在大吵大喊著十五二十之類的說話,令我無法以正常聲線溝通。

「無咩點啊,覺得做朋友幾夾啊。」我在他耳邊說。因不知從何說起,唯有這樣說。

「咁你唔去睇戲?」他又問。

「唔知點對佢好啊,見到面好似怪怪地。」我拓著頭看著酒杯,然後拿起在手上搖晃著。

「朋友都睇得戲㗎嘛,拖下錫下好閒啫屌,又唔使擺酒,啱唔啱先。」他一貫的口吻就是如此輕佻。
我聽罷忍不住笑了出來:「係,呢方面你叻啲。咁我唔通繼續同佢close咩?好似有啲衰。」

「唔係衰,呢啲叫各取所需。」他理直氣壯地說。

「痴線,使唔使押哂韻咁。」杜亦言的個性總會令我放鬆不少,我又笑了。

「你諗你啦,有得食都唔食,戇鳩鳩咁。」他只說了這句,我們便沒有再繼續於這個問題上打轉。

我心裡一直在想,到底我應否找回沈卓怡。
————————

「吓,咁撚pussy?」Faye聽到我沒有跟何加勤看電影後,第一個反應依舊是誇張的:「真係無諗過連呢場都唔同你睇喎。」

「係啊,我都估唔到。」我只能苦笑著,然後又是馬拉松式地點煙、抽煙。

「不過講真啦,本身以為你哋幾夾,I mean你哋係同一個vibe嘅人。」

「我都以為?不過唔知啦,可能一切都係我以為,人哋未必咁諗呢。」我聳聳肩。

「唔夾就唔會問你鍾唔鍾意食菠蘿啦,吓話。」她帶著疑問地說。

「唔好提啦,我戇鳩啫,咁都信。」我有點尷尬,一想起這可能只是一時半刻的戲言,我就覺得很難堪。

「正常人都受落啦,有咩戇鳩呀。佢先戇鳩,講完呢啲嘢又咁撚快變哂咁。」她替我抱不平,因為她很明白我的痛處。
「唉,唔知啊。」我凝望著夜空,想著何加勤會否正看著同一個月亮。

「你又寂寞,佢又寂寞,點解唔繼續呢?我唔明囉。」她高聲地說。

「錫完覺得唔啱feel掛。」我又自嘲地說。

「唔啱feel又拖住你?」

「其實拖唔拖我無所謂,我都係介意佢講過嘅嘢啫。」我低著頭說。

「證明男人講嘅嘢唔好咁放上心。佢咁嘅態度,就算有睇到場戲都好啦,你哋同套戲一樣,都係睇完就算㗎啦。」她語重心長地說,難聽但又似乎很真誠。

「都,都係嘅......」我唯有附和。

「你都係想有人陪啫,去玩吓tinder溝吓其他仔囉,啲仔正啊。」她馬上眉飛色舞地講。

「不了,我都話唔會玩tinder囉。」

「總之佢咁Pussy,佢再搵你,唔好理佢。」她最後這樣說。

雖然我表面上和faye繼續聊著其他話題,不過內心依舊想著他,就像一個解不開的結,總令我無法釋懷。
今晚嘅文係咁多了
祝大家有個愉快嘅星期六
Live咗
一㩒就有文
睇完唔知講咩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞