(短故)《我喺酒吧識到個男人,佢未同我做愛就走咗》

883 回覆
525 Like 6 Dislike
Push
平淡得黎好好睇 好中意你寫嘅故
係呀 長文真係呢度先有感覺
同埋睇到大家留言 有互動
Support
你文筆好靚啱好細膩
好有畫面
我好中意呢啲小品嘅感覺
做開cd rom 好少留言
但近一兩個月follow咗你ig 又再重新追番hall故
總係覺得睇你嘅故會有種莫名嘅共鳴
同明知好虐心 但又會想繼續睇
同埋好鍾意你啲文筆
買左張阿飛正傳一陣睇,呢排有上番舊戲
見到銀仔係沈卓怡ig留言 你叫佢學下你出埋啲故嘅結尾
多謝多謝
係啊,都想睇到大家交流
呢到好似好過ig
多謝你鍾意就好
多謝支持啊
原來真係好多人會追返hall故
但其實寫得唔好我唔敢認真睇返
琴晚睇咗第一場
佢無出咩?
我係ig轉達返
hi 樓主 好耐冇見 我又入嚟推post啦
好耐無見
多謝你
平淡先似番平時嘅生活 先真實 先代入到
新讀者留名
歡迎嚟到沈卓怡世界
其實銀仔冇爛尾
大家唔好誤會佢
我打開了浴室裡的花灑頭,然後任由高溫灑落在我身上每一吋皮膚,很燙。

我很用力地搔著我每根頭髮。

這是我近來第一個沒有被酒精洗滌的晚上,但我還是不是太清醒。

我腦海裡閃過沈卓怡抽煙的神態,想起她身上淡淡的香水味,還有她經常聽的那一埋歌曲;

她像一隻會說話的魑魅魍魎,忽然就飄進了我的生活,讓我不自覺地想試著和她相處。

梳洗過後,我又攤到那張沒有程語菲的雙人床,然後重新打開了《重慶森林》,很認真地看了一遍。

「我跟我自己講,從這一分鐘開始,第一個進來的女人,我就會喜歡她。」

因為這一句話,我決定問沈卓怡一個問題。

如果她答我喜歡,我就試著喜歡她。
————————

事隔不足十二小時,我們又再次見面。

感覺上好像一次比一次熟悉,我覺得很神奇,居然會和酒吧裡認識的男人去看攝影展。

「食啲嘢先好無啊?」他手上提著一個紙袋,不知道裝著甚麼。

「好啊,我都有啲餓。」

最後我帶他到我讀大學時經常光顧的餐廳。

「以前讀書嗰時,我成日食。」看著餐廳內一式一樣的架佈,想起昔日和我進餐的舊人,已經像陳年往事般藏在心裡鋪上一層薄塵,也只會愈來愈厚。

「你唔好咁講啦,你講到你大我好多咁。」他有點難為情地說。

「咁我真係大過你喎。」他還在讀書,我已經畢業。老實說,我從未試過和比我年紀小的男人交往。

「我都唔覺你似大過我。」他認真地望向我,然後說:「真係唔似啊。」

我開懷地笑了:「係咩,我個ex成日話我似30歲。」

每個女人都希望在男人面前是年輕的,我承認他的話讓我這個接近廿中的女人心花怒放起來。

「痴線。」他此時才瞟到我放上枱面上的菲林相機:「咩機嚟㗎?」

「我媽送俾我,佢話係佢同我爸拍拖嗰時用嘅菲林相機。」我拿了出來,然後打開了鏡頭對準他:「佢叫我好好珍惜,要一代傳一代。」

「咁浪漫?你媽以前用嚟影你阿爸,你而家用嚟影我。」

咔嚓。

我拍下了他這一瞬間。

這是母親送給我的寶。

我第一次用它,第一張照片就是何加勤。

「係啊,紀錄下你係呢筒菲林嘅第一個主角。」我若無其事地收起它,然後吃著剛到的麵。

「咁你要好好對部機啊,留俾下一代。」他也吃起麵來。我們對望了一下,又隨即將視線放在各自的碗裡。

突然外面傳來陣陣雨聲,街外狼狽的身影交替地在大雨中跑起來。我心感不妙,因為我們都沒有雨傘在身上。

吃到只剩下兩個空碗在枱上,雨勢完全沒有減弱過。我望望落地玻璃外的風景,再望向他:「點算?」

他沒有話說,從紙袋裡抽出一件外套,然後對我說:「等我一陣。」

然後他舉起外套擋著頭頂就衝了出去。

————————

我跑到對面家品店,裡面人頭湧湧,全都是爭著買雨傘的同路人。

最後只剩下一些很卡通化的款式,我思前想後,最後選了一把有星空圖案的。

程語菲是個非常浪漫的女孩,她很懂得在生活的細節中滲入驚喜。

買電影門票,她會選13和14號座位。

我不及她心思細膩,想不到如何不作狀地加入浪漫。

因為我總覺得浪漫是老套的。

買把星空的傘,總好過Hello Kitty吧?
———————

五分鐘後,何加勤撐著一把有夜空星星的雨傘站在餐廳外,非常卡通化那一種。

我忍不住笑了,然後他隔著玻璃向著我反了個白眼。

我走出餐廳,他便馬上解釋:「間鋪嘅淨色遮俾人搶哂,得返呢啲卡通遮......」他略帶尷尬地說。

「得啦,唔通你特登買把咁嘅遮咩。」我沒好氣地說,然後抬頭仰望著雨傘上的星星。

「不過都有啲浪漫啊可,日頭睇到星喎。係咪?」他一貫地平淡,語氣好像說著普通的一句話。

我們踏著水花向攝影展的場地走,因為雨傘太細的關係,我和他半邊肩膊都濕透了。

他著我先撐著傘,然後掏出他的外套塞在我手裡。

「做咩?」我不明所意。

「披住啦,今日又著咁少。」

我由心而發地笑了。
到場後我們收起濕漉漉的雨傘,小心翼翼地走上閣樓的位置。

恰巧地沒有人,整個展覽被我們包場了。

我和他拿了場刊,便坐在小小的櫈子上看著投影機打在牆上的影片。

內容有關香港人身份認同問題和抗爭進程。

「97回歸嗰年,煙花放得特別璀璨,點估到廿幾年嘅香港會變成咁呀。」

我聽罷就想起何加勤就是97年出世的一群。

「覺唔覺得自己係被選中嘅一群?」我問他。

「無呀,無特別咁諗。成日話97年出生慘,講真,嗰個都慘㗎啦。」他搖搖頭,然後指著牆上影片的畫面:「好多人話香港好慘,之前我都會睇新聞睇到瞓唔到覺;後來諗起以前一二戰嗰種狀態,其實我哋都未係好慘。」

「係嘅,畢竟香港人過去太安穩,無乜經歷戰亂,呢種程度大家都已經頂唔順。」想起去年十一月,我仍心有餘悸。

「所以九唔九七,無咩分別。你咪又係一樣,係咪?」

我們看著這個攝影展的作品,或多或少都有點沉重,畢竟每張相都紀錄了一些香港人無法磨滅的傷痛。

「你最鍾意邊張?」我問他。

他指著其中一幅作品,上面有隻蒸魚鐵碟。

「香港特色。」他把身子哄前,然後細心地觀賞。

「的確係,唔係香港人睇可能以為係一隻普通鐵兜。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞