[ViuTV用心良苦呼應韓版1.5小時大結局]Hotel del luna德魯納酒店 (18)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
睇到最後我覺得雖然記憶係重要 但帶落下世未必好
其實忘記過去都係套劇帶出其中一個重點 借美羅同英秀嘅愛情講 社長曾經都好執著話一個愛佢嘅人竟然同佢仇人一齊咗 具燦星點出咗佢哋已經唔係前世嘅公主同延宇 所以要重新大洗牌先會有好結果
我都唔想社長帶住1300嘅回憶繼續落去 雖然係sad ending 但要相信未來 套翻落宜家香港真係好感觸
套劇係由過去 現在 未來都有帶出唔同道理 寄語咗忘記過去 珍惜現在 相信未來
開放式ending 無可能有一個絕對答案

但最後一幕是夢的機會大 因為最後燦星和滿月重遇時其實並非現實世界,,所以二人都講了:終有一日...... 所以畫面所見的景 很可能並非個一日

當然從好的角度去看,亦可以是現實世界遇重遇了 所以二人終有一日.....(但編劇刻意不點明, 於是整個ending就變sad)
十分同意

呢套劇的確和其他膠劇不同 會令人有好大感觸 加埋近日香港社會 的確令人感受良多 我們其實都是困在德魯納中 但控制我們香港 卻不是麻姑神 而是邪惡極權
所以我們更可悲
你都記得

其實我都係想表達下
我個人睇法係
雪景好大可能係過去既時間

之後返回主線送走滿月
下世再續前緣

係,我都覺,利用神計時間重生可以更圓滿
我甚至幾鐘意咁樣,當係贖完罪比滿月既優待

但諗深一層覺得唔合理姐
點解變左我無睇過咁
或者可能係另一個平行時空 未必關下世 當佢哋係另一個時空開開心心幸福咁相愛
所以燦星呢一世注定痛苦的
我agree呀
其實係用樹返回過去,比個圓滿今生燦星同滿月
我都好樂意見到
這亦可以 物理學上的平行時空亦得

但處身原本時空的具燦星依然要承受痛苦
IU人緣有幾好?飾演盧俊錫經理嘅鄭東煥話一聽到IU演出嘅電視劇就二話不說答應參演!!

https://www.youtube.com/watch?v=L2Tm0YeqTwA
有錢同長壽
想知黃文淑個總長係咩黎
星仔做過德魯納可能可以選總統都得
有錢和長壽未必是具燦星所願

坦白講 錢有時未必代表快樂

如果我係具燦星 我寧願不要錢 不要長壽 而係要滿月
佢真係好好人緣
好似合作過既大部份都變朋友
又寵粉Uaena有得優先買飛
之前好似話如果捉到黃牛飛
會將張黃牛送比捉到人個Uaena
咁緊係啦
講笑咁講姐

其實都係之前係ptt見到有人咁講先拎黎翻笑
假設具燦星只有60歲命 俾30年佢和滿月一起

30年的姻緣 到期大家一起走

可能這對戀人會更開心
你之前話睇咗幾次忍得好辛苦 想瘋狂討論嘛
叫神重新reset時間俾張滿月 俾佢等埋具燦星死咗 大家再一齊上路 呢個就真係最圓滿 如果唔係是但早走一個都sad 生離死別必經 好命先會可以連死都一齊走
[IU][分享]190816 黃英熙特別出演《德魯納酒店》作為國際機構校長候選人“黃文淑”登場

支那咁譯,之前睇都好似係總長

應該係跨國企業CEO/合伙人個類?
幻象總是美好的
維基見

不是 都是演員
這是最好的ending 可惜
睇錯國際學校校長
社長話星仔勁過黃文淑 仲要同財神握手
下半世fat fat
睇完大結局又好似再經歷多次佢哋嘅回憶 好空虛 宜家loop緊ost
聽緊another day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞