[ViuTV用心良苦呼應韓版1.5小時大結局]Hotel del luna德魯納酒店 (18)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
回到過去原意唔係話俾具燦星選擇咩 同埋令佢更堅定做第99任經理去送滿月 唔做擦身而過嘅人 唔太關時空扭轉
等我仲用左咁多時間分析

幾個月左右星就會再遇上月, 這就是星月的結局
隱瞞的結局
如果根據你咁講, 點解無拿拿特登去唔知邊年冬天睇雪既情節?

就係有星知道神有能力回去, 先導致有冬天睇雪既劇情

點解有冬天睇雪既劇情, 背後隱藏寓意好明顯
想錫
我都係 見到燦星咁好 但係都要一個人 sad到癲 見到呢個分析 心情都好返
仲有, 你個分析有問題
同古代比, 永續社長個offer更加吸引
要測試星仔, 淨係飲月靈酒永續已經可以測試星仔
古代既月既測試, 有點多餘
反而果集劇情是讓星仔知道神有回到過去既能力
然後導致之後唔知去左邊年睇雪, 星送月走既結尾
一切鋪排, 背後動機好明顯
咁講又幾合理
唔同意, 可以反駁
我分析左好耐, 好肯定星月回到過去第一集時間咁上下, 今世再遇

我用左好多心機, 逐集搵神既想法和安排分析出來
測試星仔?
果時月識鬼星仔咩, 咁都叫測試?

仲有, 我只係簡單一句
你信唔信, 麻姑神只係因為無月靈樹既草, 要星仔特登番去?
仲有, 點解無拿拿要去到唔知邊度既時空睇雪先走?
你地唔覺得好多餘架咩

最後果二集強調冬天先睇到, 好想睇到呀, 咁樣既劇情

你地唔覺得好奇怪咩
你咁講又片面左D,係對你的劇情推論有幫助。

但真係寫出黎的劇情上而,呢個唔只係測試 重係 想佢領悟到D野,絕對唔多餘。

個陣滿月去送清明送左好耐,唔知佢會唔會番,古代社長呢個OFFER其實都好吸引,星仔都停左一陣先決定到。
呢段令佢明白同下定決心要送走佢,咁先係對滿月最好。無呢一段比星仔吸一吸毒頂一陣的話,可能佢就會叫滿月飲左支酒。
我打後一半睇果啲,開始睇到1999 開始一半集都好啲,我屌你vin 99 我睇返原劇好過
我係唔明iu 同人講唔記得螢火蟲,之後又記得返,一定cut 到1999
滿月臨走前實現佢未了嘅心願(同星仔一齊度過冬天)有咩問題?好正常嘅事,唔需要過分解讀。

尾兩集強調冬天係因為呼應星仔話「有些緣分要跨越1300年才能遇上」,帶出冬天先見到嘅果個跨越1300光年先見到嘅星星就同星仔一樣經歷1300年先見到滿月。
佢一直都記得 係返咗黎之後扮失憶
咁亦係 只係個ending 非主流所願
想搵人代唱
佢唔係扮 而係放下
加埋3號暗示緣份未了(應該是今世既緣)
神會報答星仔
平時1-5號都好照顧星
再加上用去左唔知邊年既冬天+特登1號神要星回到過去

所以我先推論出星月比三號送番去廿幾或三十年前,比月過橋
唔係前係後 你留意佢地地行嘅方向同星仔個次去滿月堂係唔同
即係你覺得點
星月去左未來?
1. 我都好肯定係過去既冬天
既然滿月注定離開,未來棵樹唔會係到
無樹又點穿越?
重點黎啦
滿月一離開,棵樹就無左
如果星仔真係回到過去行橋
滿月走左無左棵樹星仔咪被困過去
同最後星仔去圖書館仲見到幅畫
姐係一定返左黎
我覺得唔成立

2.謝禮唔係今世
神唔會以人期待既型態出現
星仔今世幫左麻姑神種樹
期望今世有好結果
但麻姑神不如期望
下世先回個美滿人生做禮
正如福寶一樣
上世行善,今世就做福寶

3. 係呀,真係下世
麻姑神講左人生
就好似花凋謝後,憧憬重新開花
就咁重新相遇,重新相愛
請記住,滿月係鬼
佢一定要重新(生)先會有好結果
姐係一定要下世,咁先成立

4. 扮失憶既事
我都諗過用意係咩
但細心諗返
星仔出隧道之後
客室長話聽死神講過
有人去陰間之路嘅時候記起前世
之後既人生就變得亂七八糟

(第14集韓版/23集港版)
咁係咪姐係暗示緊
滿月可以將記憶帶到下世呢?
下世就係用前世記憶搵星仔既故事

5. 根本所有神都錫佢
yes 肯定
星返去係逆時針行,但星月一齊番去係順時針行,再加埋麻姑婆話佢地緣份未盡,可能係某世再遇,所以肯定係未來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞