[ViuTV用心良苦呼應韓版1.5小時大結局]Hotel del luna德魯納酒店 (18)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
著豹紋西裝都一樣咁好睇
其實我覺得似整咗另一個有冬天場景嘅時空 真係好似拍戲整出嚟咁未必係過去 可以同步都得或者借咗未來時間俾佢哋都得
加上神其實可以改變空間環境 呼風喚雨 佢要整場雪有冬天有幾難 同埋社長對冬天有憧憬 包括睇星星 同延宇都係冬天結婚 如果係過去嘅話就差咁啲嘢
其實我睇唔明你哋啲分析
但發現都係話燦星會聽到滿月
咁就好啦
本身我好傷心燦星要自己一個
但而家佢會等到 我個心舒服啲了

IU 呢個大長今 look 好正
你諗返之前
其實唔止1條橋
應該係一個站1條橋?
咁測試唔使要滿月識具燦星先得嘅 根本係睇佢個人取向同意志 就係唔識先測試到佢 識嘅話駛鬼叫佢返去二百幾年啊 一早係現世測試咗啦

同埋返去過陣 其實神都有俾具燦星選擇返唔返過去 所以無月靈草係真嘅 但神亦可以搵其他人去做
具燦星都有質疑點解搵佢去 麻姑神話以為你會想去睇下滿月堂嘅滿月
點解會叫具燦星去 一方面神知道具燦星掛住滿月 送清明走咗個月 二嚟俾佢因為想陪佢揀而留係古代
神其實特別叮囑叫佢唔好食任何嗰度嘅嘢就知測試佢啦

加上我覺得麻姑神知道滿月差唔多時間行完三途川返嚟 先特登夾呢個時間叫具燦星返去古代 佢完成任務之後 神就話滿月就咁啱返嚟 即係暗示咗如果具燦星唔選擇返嚟 佢見唔翻社長

如其話係測試不如話神係俾機會佢見滿月 同埋救佢 唔好沉淪賭錢 所以神真係對具燦星好好

你係神會唔會咁大費周章為咗showoff自己有改變時空能力叫佢返過去啊
寫得幾好 我幾中意!
其實果個冬天一定唔係未來
因為最後酒店成間消失左,就算新社長一樣有月靈樹,個花園已經唔同晒
個花園係黃經理後期有錢先出現
即是這個冬天介乎黃經理後期-月走前上年個冬天既其中一個冬天

結論就係星月今世再重遇
但有幾個情況
1.個冬天係黃經理後期-盧理經理初期,星月大團圓結局(最大機會既可能性,因為神會報答星;1-5號都好照顧星;1號讓星回到過去好有可能就係設呢個局;星根據1號想星送月走個想法去做,而且做到;首尾呼應,回到第一集的花園)
2.個冬天係上年或幾年前,星月今世再遇變左父女戀(第二大機會)
3.個冬天係盧經理中期,星月變左兄妹戀(最細機會)

無論邊個情況,今世會再遇,當然最理想係情況1。月好似無離過咁,幾個月後再遇上月
補充返小小
我一開始誤會左你意思
我agree係以前送走滿月
再返黎迎接新滿月係好圓滿

但我覺得唔可以返以前送滿月走
係因為公平既問題
滿燦都只係凡人
神點會咁樣優待佢地
如果可以咁玩時間
滿月被困1300年就係笑話

滿月同燦星已經緣定下生
已經係一份好大既回禮
如果咁樣利用神
你覺得會有咩下場

今生神都比左選擇佢地
編劇又咁唔識做玩踢爆唔留白
中殿娘娘
多謝
求代唱
其實睇睇下我都唔太明 有啲亂 總之佢哋下世一定會再見 仲有緣份 無論係點都係happy ending
其實啱嘅人鬼戀注定冇結果 除咗話要學識放低 其實要珍惜大家相處嘅時光 係有限時間生命入面盡力相愛 同埋我有諗過下世佢哋相遇可能都會有殘留記憶 不過睇神肯唔肯咁做 好似具燦星都發夢見翻1300年大家嘅前世 神一直都照顧佢 1300年前到宜家 話唔定到下世都有機會咁做 當然個結局就肯定好嘅咁諗就好啲
星仔要孤獨一世真係好慘
畀麻姑神撚左一鑊,最後咩都冇,連同心愛嘅滿月嘅合照都拎唔走,得番對陰陽眼可以憶起同滿月一齊嘅時光。
今世呀
唔係下世
乜野公平問題
唔記得邊集講過,星話以前做好多善事
而且1號比個任務星:送月走。星過晒咁多關,有報答好合理
留意下由開頭到結尾,1-5號都對星好好
幫星今世再遇月合情合理
我既判斷係星去左紐約幾個月後,會遇到月
而遇到既現場又唔知點解有架木頭車係現場
月殺多人
佢要還清所有既罪孽,先困佢咁耐
而古代星因為當然引領古代月去左圓月客棧,佢要做番解鈴者既角色
仲有 唔好覺得係優待,星都睇穿神會報答,這只不過係人既意志和結果
點解一定係今世
其實我都唔明你個理據點嚟 因為你哋每個人講得有啲亂 又好似有道理 但你話100%今世就有保留 都估返嚟
遲啲先有
我諗佢意思係
星仔去30年前既酒店送走滿月
現代滿月走之後星仔返現代
時間上星仔就可以搵到重生滿月過世

但呢個情況,咪勁唔公平
唔該
個結局 end 得幾好
一來唔會大團圓 happy ever after tvb 式 bbq
如果最後麻菇神俾滿月留低做人
就真係屌佢老味咁撚老土

依家燦星要送走滿月
滿月喺橋回眸一笑再上路
再一個open ending 俾大家 FF
究竟係幻想,係現實,係下一世
冇人知,但呢套嘢幾多留白位
俾大家自己諗

其實我當初係估會 sad ending 滿月灰飛煙滅
燦星遺憾一世
報答咪就係某一世可以重新相遇相愛

同埋神眼中
應該係重投輪迴,重新開始先係好結果
正如公主同延宇

我偏向相信滿燦既結局係同佢地一樣
緣定下生

不過巴打唔好介意
真係無固定答案
每人理解唔同
大家既結論都係love del luna
其實係
但編劇唔識do
自爆係幻想同鴨店只係表達鬼魂仍然有地方走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞