[ViuTV用心良苦呼應韓版1.5小時大結局]Hotel del luna德魯納酒店 (18)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
好似係兩水鐵橋定北漢江鐵橋
想去睇展覽順手去睇下行下
可惜中國肺炎
點推斷出嚟 佢送走滿月嗰陣根本唔係過去嚟 金書生 賢仲 同房客經理都係現世走 邊有可能係過去
同埋就算當你講得通 你確定投胎之後仲會係以同一個人出現 呢樣好有保留 可能真係刀削麵都唔其喎神係照顧具燦星 唔代表都照顧張滿月 佢點都要輪回先有機會相遇 因為佢哋緣份累積咗1300年先出現 講咗好耐 具燦星呢世都未過 會唔會真係有兩次一模一樣嘅緣份啊大佬
所以我取向都係現代走
滿月仲返房換左套衫先走
咁大搖大擺上去再落隧道
有些少。。
咩係鴨店
男妓
藍月酒店好似鴨店
個故事係似夢的 雖然編係留白等觀眾自行想像

只係我們港人近年生活都辛苦 不如意事太多 所以先會咁希望見到心目中想見的現世大團圓幸福結局

故事ending 係sad的 但合理
Happy既係
滿月可以重投時間輪迴,擁有返正常人生

Sad既係
滿燦今世無法再續前緣
即使好似上面巴打講
用穿梭時空解決個時差

始終係重生滿月同今生燦星
死神都同客房長講過
帶住前世記憶,會令今生亂七八糟
滿月係想輪迴重生的

在那種不生不死的狀態是很痛苦的 就等如今日居於香港 走唔到的港人一樣感受

所以當第25集尾 具燦星向滿月講不要飲酒時 滿月流淚講了句多謝 因為她心中有具燦星的牽掛 具燦星的表態終於令滿月作出了抉擇 所以呢集的名亦是滿月的抉擇
同滿月捉老虎個陣
話佢企係到好似標本咁
其實都係影射緊自己
滿月都係想具燦星送佢走 雖然係好傷心 但意義好深 俾一個好愛你嘅人送你走 定求其搵其他人送你走意義又唔同 加上如果社長飲咗酒又要唔知等幾耐先走得 過無意義嘅時間 即然了結咗心願 解決晒恩怨情仇就要放手 具燦星都明呢個道理
具燦星寧自己痛苦 亦要讓滿月重生 他在這點絕對較高清明更愛滿月

高清明自以為愛滿月 為她作了一個滿月不希望出現的決定

具燦星深知只有輪迴重生 所以放手讓滿月離開

結局如果要唔sad 兩人是做不到的 一定要編劇把麻姑神拉入來 用滿月1300年來只係停止輪迴,而重新啟動生命的方法來解決

但編劇無咁做 所以才會有一個最後的開放ending給大家想像

這亦反映了人世間事多不如意 只能珍惜當下 因為今天的確不知明天事
其實你有冇睇套劇
1號已經比優待月, 可以保留記憶
正確 由最愛佢的人送走 所以昨晚個集滿月咪在樓梯見燦星由升降機走出來時 就講: 具燦星 是來送走德魯納酒店最後一位客人
雖然好鍾意唱歌 但我冇學過架~
人哋睇咗4 5次喇 咪咁啦大佬覺得你講嘢冇餘地 講得好死 即係一定係咁一定唔係咁
北漢江鐵橋

維基有寫取景點
一開始睇個陣
套劇 > IU
睇睇下
IU > 套劇
睇完
IU >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>劇

真係想親身背包行去一次首爾看看

可惜肺炎 又唔識韓文 英文係個便又不是咁通用
有幾唔公平
從來神無提過公平呢個字

宥娜未見過麻姑
一見佢, 求下佢, 就成籃花, 無代價

仲有, 麻姑比卡片星, 方便隨時搵佢
邊有神會比卡片人類, 方便搵自己

公平?
無可否認

睇完後真係更鐘意李知恩

呢套劇好似為佢度身設計咁 佢亦真係演繹得超好 加埋仙女造型 其餘韓國女星無一個比得上佢
唔多
睇左4次姐
多你小小咁

好聲好氣係到討論
係要串
連真露酒的廣告都睇埋 酒都買了一支,以往從未做過呢D咁奇怪的事情

就係因為李知恩
北漢江鐵橋북한강철교(又叫兩水鐵橋)

同一條黎原來
神有時也很公平
結局不是由神安排
而是由人類選擇的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞