[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我決定打完呢個劇本試調 遠矢 勇將 督將強度 (因為真係太廢) 例如 崩壁 遠矢30>50 勇將15>30 加大兩倍睇睇
我反而覺得唔好棄新野
冇咗新野之後好難北伐
兩睇
我就江夏都棄埋
結果孫權係咁搞9江夏等我有時間入蜀
開事件拎住梓橦入蜀基本上都冇難度啦
我個陣張魯滅撚咗
忍唔住買左超級真係難左
攻城士兵真實左
之前人地1萬我帶萬幾就夠打
依家帶2萬先打得入
係3 萬幾打人2萬守城 人地仲要D 廢將來唔知邊度死比佢
我一定要手動諸葛先攻到城
手動既話 贏撚硬既 有手動超級都喎成問題
而家戰法得返火攻同混亂個d叫做有威力
神算鬼謀都勁 野戰 停人 雖然都係得8日左右 提案多數無錢比混亂就真 仲要得50/60/40/30左右
戰法威力低
鄰接效果大
好正 曹操buff到二千幾數值
終於體驗到難度
而家係壽春 四戰 之地打唔到出去
比曹孫呂布 圍攻
佢個下扣兵唔多,但之後隊兵俾人暈咗就可以一日扣一千,呢個真係唔錯
巴打咁睇唔開被人虐?
張良用投石好西利

我用4萬士兵/3萬士兵加1萬衝車都攻唔入

然後見自動組對,成日都叫我派張良出去,3萬士兵加8千張良,極速破城

估唔到武力低但攻城咁西利
鄰接效果有 電腦同電腦打會攻唔入 就算係曹操都對唔冧荆南四小龍
守城勁人同守城渣人分別真係大咩?

會(好大)影響城之反擊及防守咩?

識出戰法咩?
呢個睇對方城 前期衝車 後期投石 井欄應該用來攻關口
我見有時城入面會有戰法

好on9
我想問大家平時"點個城時"會唔會揀"放火"?

我平時從來唔放火所以冇放火經驗

係埋城果野放?定埋左成都不停放?

一定中?
除左識出戰法 有堅牢更加唔洗講(有埋墨守研究10 基本上唔洗打)
太守統率決定守城座城攻擊力 同埋派將出城圍你果時都好傷
城本身既戰法定個人戰法先?

佢會出"萬人敵"咁癲?
未試過 唔知 除非你用投石/衝車/崩壁 扣到人城防 如果唔係放火會令發展下降(野戰都係) 所以周瑜 陸遜 招火 技係將一切回塑 所以D人唔鐘意
混亂果堆都死啦 企左係度一round 都無千幾二千 萬人敵就唔會
不過識玩火陷阱係好好用 今集火陷其實唔差 不過比較難用(加埋火計研究10真係將屈) btw好過土坑好多
btw火攻聽人講無火攻火神個性 超級好似唔會成功 未fact check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞