[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
99% 收費 DLC
原來仲有其他結局:

漢王朝的復興
定國號為「漢」並完成劇本的證明

以上兩個獎盃不能同時獲得,通關時國號不為漢即為第一個獎盃,國號為漢即為第二個獎盃。國號為漢需要觸發漢帝禪讓事件,據大佬們反映,需要用主義為王道的勢力擁立漢帝,才能觸發禪讓事件。我第一個劇本通關是主義王道,擁立漢帝后通關時選國號為漢就是第二個結局了。
你有咁多糧遠征都勁
明明建業柴桑肯出擊打水戰好易守 孫權真係要改改佢
爆左官渡同群雄 開始有啲悶

有無啲新玩法可以推薦?
英雄集結用新將係陳留開新勢力 試下比人輪
正始政變
唔知有冇得整到個AI 係孫家會主動打水戰
感覺1.0.5改善咗孫權AI
某程度上我覺得守孫權難過曹操
曹操鍾意分幾個城輪姦你
續個打車輪戰就得
但孫權係集兵一次同幾萬咁炸過嚟
孫吳AI 死都要上黎玩步戰送死 有時真係好悶
中後期 只要前中後 投石無腦平推就穩贏
揀陣型唔洗代價,唔洗比錢唔洗研究唔洗軍備
仲要武將技能同咩陣型冇關係

所謂技能比本書就搞店,冇技能樹,即係全部都只會學某幾種技....

能力值冇cap,同埋自動升,想控下都冇

內政簡化係唔洗禁,但係高政文官=冇得控,禁完一了百了

對三國有情意結咪玩下,不過光榮真係不思進取
今集用施政代左研究+軍備
某程度平衡左一二線將同大細勢力差距
蛇陣有/無山戰差幾倍,鋒陣有疾走又好用左
以前某D一線將兵種得A真係唔想出(當然同5一樣高能力爛陣型都仲有)

技能樹個人覺得好弱智,咩角都上到全80~90+神技
雖然今集比書都真係五十步笑百步,最後堆將配技都一樣
最好解決都係用返武將制
甘寧
點解唔比魚陣佢
Buff咗鋒疾之後10級鋒好用過10魚好多喎
邊有咁易升到10級
睇你咩主義既啫
有甘寧都係割據多
我用士SHIT,得三格都升爆左做10級鋒
孫策同劉備都唔難用到甘寧既
咁又係 甘寧又係唔知點解好易登到
以前d人有性格分類
剛膽個類好難用到 除非歷史整定
今集冇鬼左
魚陣你玩熟左就覺得廢 呢集玩斷糧 魚陣行咁慢唔入流
甘寧有長蛇 鋒矢 根本神將
10級鋒矢拍住錐行速度
冇鋒矢先係廢將
鋒陣攻城防守太弱
攻城都係用返兵器啦
攻城用3-4隊U型陣包圍打都幾勁
機動力又唔算差
不過一定要3個都手動開技
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞