[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
投降無標準話咩情況一定會投降
所以你無一百智根本唔知幾時勸降真係啱時機

我諗我終於破左局 等到240年拎到羊祜 之後捉到陳泰同姜維
我覺得今次好易勸喎 係有d關係會唔投姐 好似劉墇唔投劉備 一殺佢劉循上位就投左
第一次爆機淨係俾項羽條女我
唔俾項羽我
爆唔同關有唔同人拿
拖到依家先玩207劉備
之前爆左張繡
玩左4個月已經覺得太屈機
張肥4個月捉完大夏侯再捉張郃
玩得掂張繡基本上已經冇乜難度
可以試下207金旋/漢中孟獲/公孫度
想開埋D歷史事件先
原本諗住玩孟獲
戰國Mode幾時更新呀
啱啱入手
第一場試玩反董卓 劉備
禁左成年就係內政探索冇仗打
好似好悶咁
漢中孟獲好難玩
難在孫權太廢 佢比人收皮劉備就頂唔到
益洲都未攞晒 曹操已經殺左入黎
你要去打薊 阻止袁紹發展 攞到薊袁紹一定同公孫打 咁就可以背刺佢

原來仲有第二個結局,之前次次都係五胡十六國
爆左第一次機,由第三國志7開始玩起
當重製舊game還可以,新game黎講都幾爛

咁多代以來AI都係垃圾(玩嚴白虎係難,S/L太無聊不了)
2020年仲係2d 角色,浮下浮下當動畫,冇表情冇動作
地形面貌單一,人影天氣都冇
地緣政治依然屈,霸左角落ALL in前線就冇得輸,又唔用返舊作外族幾十萬兵平衡返,一有20個城其實等贏
衝車/井蘭攻城代價太少,2/3round破城,比人打住都可以破到城
太多屈機武將,雖然用係幾爽,不過戰略game唔駛用戰略
設定到長江咁大,同水戰科技威力加強,令到水戰有睇頭,不過港口冇得儲兵加埋AI路線,基本好少水中相遇,而且長江大到崎形到...運金同糧過河勁耐
單挑想點撚樣
結局好似直頭用返舊作
包圍個動畫都幾柒,有時淨係食左一個府都要飛條龍出黎
可玩性太低,冇結婚冇結拜冇單挑冇舌戰冇控兵冇兵種冇成長冇內政,全部冇得控制,一味推

係得斷糧係新加既戰略成份,有風險有回報幾好

應該唔會玩第2次......
好到位
本身想買 睇完當玩左,依家玩家文明帝國 唔識玩
冇結婚冇結拜冇單挑冇舌戰冇控兵冇兵種冇成長冇內政
依堆希望PK版會有

今版冇兵種有D失望
同埋D兵仔動畫有D差 新game黎講真係失敗
9代你有漢獻帝加持你D兵都會變金色
外族都有特色兵種
依到咩尻都冇...
結婚 係依版係0作用... (創人有得搞)
冇結婚冇結拜冇單挑冇舌戰冇控兵冇兵種冇成長冇內政
依堆希望PK版會有

今版冇兵種有D失望
同埋D兵仔動畫有D差 新game黎講真係失敗
9代你有漢獻帝加持你D兵都會變金色
外族都有特色兵種
依到咩尻都冇...
結婚 係依版係0作用... (創人有得搞)

利申5開始玩

控兵點會無......今集最重要就係控兵
陣型=兵種,同意要有特色兵但唔好好似13咁青州+虎豹屈晒
成長有晒學技,施政升能力,係差左D老樣
內政依家咪幾好,影響到戰局又唔洗每rd禁到嘔,11砌野悶到

前幾樣希望會有,但寧願佢再搞好D孫大帝依D豬隊友AI先
一代開始玩

14最好玩

我次次都係呢個結局

五胡只會響中段結局出現
我都想試下其他結果

前幾集不斷殺武將,最後會話幾十年後被人推翻,今次我試過不斷殺武將,都係話二百年
我孟獲都面對呢個問題

話說我打完建寧打江州,點知曹軍已打到襄陽同江陵準備攻劉備永安,我唔想冇哂緩衝,焗住join反曹大聯盟幫死敵劉備協防永安,用馬雲祿幫佢斷夏侯獨眼同龐德大軍再用孟祝夫婦大破之,再順勢用張疑,兀突骨,孟達,文欽響江州出兵,隔住永安,join埋路中心的孟祝夫婦打江陵,點知路途太遠未去到已畀曹集結大軍響江陵等我來決戰,我見冇優勢唯有臨時改路去少兵的襄陽兼陷埋,而家襄陽在我手,但隔住江陵(曹)同永安(劉,反曹聯主)先可最近的江州有聯繫,好慘。
玩緊正始之變司馬懿
我派司馬懿同司馬昭一日帶3500兵出去
曹爽自己帶萬幾兵嚟打
司馬昭放個戰法佢成隊兵直接冇咗仲捉埋曹爽比我斬埋
發生咗咩事
BTW赤壁呢
孫權再度垃鳩圾

失江夏失盧江失柴桑都算喇,我都唔明佢點鳩解建業都失得嘅,話說曹只派六萬大軍攻建業,佢建業見人兵多就決定鳩縮不戰不和不走不降等運到,其實建業都有四萬大軍,曹六萬有一半係攻城兵器,只要肯出,好話江度打到人反艇,陸路決戰都可以插到人反唇,但佢任由人哋攻城兵器輪佢大米都唔反抗,兩round破城時三萬大軍灰飛煙滅。

所以我孟獲唔join大聯盟就話人數不足(其實電腦都夠人),唯有join以免曹軍一黨獨大。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞