[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
207劉度都玩埋
好似差217公孫未玩
難易度「超級」&劇本設定組合5/28發布:

追加難易度「超級」。強化電腦AI勢力的「鄰接地域效果」等要素,對玩家來說將周邊的府奪下並率先將土地染上自勢力的顏色會變得更加重要。
除此之外,在「超級」難度下,玩家勢力的行動順序將會固定在第一位,玩家勢力的士兵也將不容易成為「傷兵」,電腦AI勢力的「金錢」及「兵糧」收入將增加,「提案」功能及「指揮」將會被弱化等,要求玩家更加審慎地進行指揮與管理資源。

「劇本設定」可以自由編輯設定各項改變遊戲體驗的項目,如戰法的傷害值、單挑、包圍佔領、是否有傷兵、耐久的回復量等,玩家可依據自己喜好享受遊玩的樂趣。即使是同個劇本,按照「劇本設定」的編輯差異,遊玩方式也將會天差地遠。

入12,13既BGM

新劇本

全部有料DLC
得3星,仲易過群雄
呂布手動戰法應該可以無限解圍,初期對方都唔荒多兵
有人有地0難度可言
袁紹垃圾到
超級三顧我嚟啦
發覺佔咗三座城之後 就等於破局 會悶
再打落去無乜癮
啲ai真係好弱
電腦施政永遠用埋啲無用政䇿強化錐行 本草學之類
又成日用雁行打前鋒
攻城又易,坐城明明仲有幾萬人 一 兩回合就爆咗

我用咗修改器改晒啲參數,強化ai政策
調低陣型攻城攻擊力 ,調低官職帶兵量
發現合理好玩好多
起手三個城廿幾個將四萬兵 難得去邊
關鍵係你有幾多係人材姐 仲要係強將
咁有熱誠keep 住玩.......
應該係係時間多 無野做先岩(可能失業中)
開咗忠臣在恥劇本玩張肥

有咩要注意

暫時只霸到新野(但好多山賊),壽春唔夠人快,而家兩城兵又唔多,曹曹準備殺落黎
善用長蛇陣斷糧
放棄新野汝陰發展
用城反箭塔張趙陳已經夠守新野
其餘就自己執生啦
自己重新再睇wiki同百度一次 官方比孫吳D將真最弱 例如文官咁講啦 孫吳有振興既人明顯比魏蜀少好多 仲要無王佐 D將更加唔洗講真係廢 囉有自己補完啦
蜀>魏>吳
新野搵到反骨刀

咁新野同汝南平時"張趙魏陳周"應該點擺法?
比我既話會趙陳新野魏周張汝南
汝南地形守起上嚟斷糧比較麻煩
而且比起新野防守上要睇埋壽春
如果想輕鬆啲可以試下長期保持新野兵力>汝南
一般情況下ai會集火汝南唔理新野
咁就唔洗煩武將分配
改咗AI之後難玩咗唔少 至少AI識派援軍
你試下玩三顧劉備 孫權AI成個弱智 曹操拎成個河北中原嘅兵屌打你
你入反曹聯盟就入唔到蜀地
唔入反曹就成立唔到 然後你入蜀要兩面作戰

利申打緊 啱啱孫權弱智輸埋最好守嘅建業
最on9係明明你一個唔join就話唔夠人成立聯盟

講到呢個世界圍住你黎轉咁
最煩係曹操已經係王我重係中郎將最多帶萬二
佢就無限車輪 夏侯兄弟 曹仁
一捉到姓曹已經斬都唔夠佢玩

出隻李通帶萬四兵都夠屈我八千嘅張郃
大耳真係好正

搵件文官方圓頂死張飛馬超
由成都行去江州行左幾個月
靠大魏二公子磨江州引來一堆援軍
八奇孟獲派300勇士隨木鹿大王爬山包圍佔領幾次江州
井闌到時已無兵可用,成都亦完氣大傷
收諸葛指日可待
三顧棄守新野 守襄陽 江夏 就唔難玩
然後打孫權破局 反正佢遲早會俾曹操打殘

呢代ai仲係咁弱智
睇下遲下 update 有無改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞