[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
淨係玩過13 而家14唔知點入手
開咗207劉備 要做咩先
想問下PS4有冇得手動戰法
有,L1+正方,再按左/右
學識逐步行黎斷人糧
感受下張飛衝動會點
唔好亂徵兵
玩完207劉備真係好佩服劉備咁都可以生存到
最近更新左之後有少少問題

經常遇到啲武將唔聽話,叫佢追擊人,點知一按左play之後就唔動,咁就白白放左人走...

以上情況出現過起碼十次,唔同武將,有冇人知點解會咁
就咁叫佢打人,目標撤退時會停係到/返屋企
要係追擊(攻擊時四個項目)揀

多謝解答
玩完官渡仲佩服袁紹咁都可以輸
14 兵力都係等如血量?
係咪唔可以好似13咁用奮戰堆攻防
三千打三萬
血量之外影響埋你行軍佔幾多格,除左速度以外都會調整
少數人有膽力(趙雲,龐德,甘寧之類)
3000兵以下全能力上升
某D角3000兵以下再減能力
今集一靠斷糧/佔領包圍(右上角最左面揀可以睇到線)
二靠地形特技(山戰森戰),手動戰法同圍攻
今次光榮有思考過
https://m.mop.com/news/9763.html
之前貼吧睇 統率係一個學習曲線來 韓信點兵來
士氣兵力又會影嚮
個性又會影嚮 唔好睇少加成10% 70統有10%加成 差唔多係去到8x統既攻擊力
仲有施政加成
親愛武將一齊都會有10%加成
所以今集統高唔係玩晒 正面a弱將都贏到強
根據我既印象
統率到某閥值 即使兵力再加到某閥值 部隊能力係唔會再加 但好似去到100(唔確定 好似9x都會) 就無限制 部隊能力越加越大
士氣減到50以下唔會再同能力掛勾 不過此時部隊會得番原來一半能力

我都唔係好記得士氣係咪50以下唔再減攻防 太耐無玩sor可能有錯
終於捉左堆幾有用既將(陳到鄧方招兵練兵)
開始南蠻流動監獄
磨左三年,捉左大耳7隻人
終於收到75忠既馬謖
南蠻王唔洗自己做八奇

不過關羽走去打柴桑,結果無左江陵無埋永安
漢中更加唔洗諗變左守劍閣
十萬照常發揮無晒建業+以北
我都打緊漢中王孟獲

而家打到曹曹剩返4個城準備統一天下

但你個情況可能要幫一幫大耳,否則曹曹太快變巨毛霸好難打,最好JOIN反曹曹聯合軍,再隔住友軍打曹曹
十萬已經得返荊南+交州,大耳永安都無埋
聯唔聯都係收皮
自己就快食到大耳江州,自己打出去/等收人好過
同盟有時好麻煩

會係咁請求你出兵...

發現如果reject,有啲武將忠誠度會跌
依隻game忠誠系統on99
你咩都唔做都會keep住跌啦..
個個月塞錢俾佢就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞