[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
都要派兵保護隊攻城,鋒陣都係死太快
所以鋒陣我只會用喺野戰
係呀

U陣一開始覺得廢

但用吓用吓響冇魚陣的情況下都ok好用,用來佔領土地又夠闊。
有無話會改投石果啲陣容會有兩格攻距
唔會啦 改左打關口真係10日就爆
攻城=2隊方圓加攻城兵器

野戰=2隊1000兵長蛇/鋒矢 cut糧線 /游花園 暈左人15日 1隊主力再女女女
過左15日 人地隊兵士氣唔會過40 急既就繼續攻 唔急就磨到佢士氣0 損傷大概1000兵換人10000兵
反擊係有兩格,攻擊就要貼住

======關口=======
.......xxx衝車xxx
...xxx投石 井闌xxx

咁樣威力都好好
裝埋戰法唔洗玩即爆
孟獲有啲來放棄,奪埋江陵叫做有五個城,但曹操無限大軍,佢全國有一百萬兵力,比我用兩年時間磨到佢得返八十五萬,但反曹聯盟快完結,唔想一完又比魏蜀吳三國輪我大米,因為劉備兩年都好奸,完全冇打過曹猛養肥佢自己,都有廿五萬兵力,我得十萬。
有啲“想”放棄 (typo)
啱啱開討董聯盟 諗住跟歷史玩
去到連環計

放逐呂布就要用李傕 但唔想用李傕
用呂布又得返一座廢洛陽

最後棄左save
你雲南建寧江洲永安江陵?
如果係呢五座城 好難玩

隨時永安江陵一齊俾人輪
正路應該係江州江陵比人輪
邊個會打永安
成都個邊?

之前劉章成日都派兩三萬兩三萬過嚟
成都唔打江州點打永安
劉璋出幾多兵都係垃圾
武將太廢
Sor搞錯城市名
我成都對手係劉備,唔係劉璋,劉備有齊五虎上將,同埋諸葛村夫
係雲南建寧江州(冇永安)江陵同襄陽

因為暫時組咗反曹大聯盟,所以跳過咗盟友劉備的永安直取曹軍襄陽,之後食埋曹軍江陵

問題係聯盟快完結,劉備已在永安爆城70000大軍準備將我切開兩忽,江州易守,但襄陽江陵冇大後方補給頂唔住曹八十多萬全國兵力

劉備最淫,兩年聯盟期間一次都冇同曹操打(但劉備又學人做盟主,孫櫂得返兩城都有主動出撃過),養到佢自己肥一肥
70000兵即係中城大概3k~4k牆耐久
咁你完聯盟前搵幾架衝車擺佢門口
後面一格一千兵駁糧道咪可以一旬收佢永安皮
要返去CHECK吓手下有冇人有衝車,仲要幾架咁多

我孟獲來架,手下雜魚多

同埋佢七萬人唔會全鳩衝出來殺我衝車?我全國都得11萬兵,仲要留守防曹,最多派3萬人佢
識排陣既話3隊衝車搭幾隊方圓就夠
最緊要係糧道
我之前搵最高兵既用衝車,其他方圓,只要捱到兩回合就得
反而係應該帶兵數高既方圓
一旬一城既話3000已經夠頂城反
得洛陽得天下 千萬大軍黎都唔怕,3個大關卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞