[PC/PS4] 三國志14 (9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
汁汁曹操雞 終於ko張飛
拎到子龍好感動
我個Save 係張飛比曹操滅,子龍跟老板走,三弟黎投靠二哥

分享吓我個新Save,董承開局守洛陽

觸發左袁紹vs曹操決戰,但兩個都間中搞我虎牢關

結果唯有向盟友馬超落手,打埋漢中張魯、上庸張繡,開始傾向天下六分

滅張繡之後比賈詡走甩左,唯有繼續用85智軍師9up
我覺得袁曹決戰開唔開都一鳩樣
曹操寧願輸濮陽比袁紹都要去宛城送頭比張繡
我個save係一開始曹操全力攻董承,然後孫同袁一齊瓜分佢既城

最後曹操滅左董承但冇左5個城
我想問點可以攪死個君主...,用左史實壽命都死極死唔去
洛陽有司馬懿都唔用咁吋?
開名啦,邊個啫?

會唔會佢搜到長白山千年人參之類的寶物?
史實唔係病死都會生存多10年8年
好希望有個設定唔洗死勢力君主
成日玩到一半 就有君主比人斬咗
我好想收曬所有人 啊
收唔曬,陳登俾我滅左之後一直登唔到,之後捉左佢5/6次,忠誠跌到8x都登唔到,應該好憎我
我Set左登場都市隨機,司馬去左曹操度
曹操四面受敵,諗緊開唔開埋袁家分裂幫一幫佢
我個save曹操勁撚好打
袁紹都唔知係度做乜撚
通常我都係打到附近先分裂佢,再派人登晒佢啲人,啲人一野跌落8x好易登
咁多集以來
除非玩家搞曹操
感覺冇一集曹操唔夠袁紹打
我之前個save曹操仲拎埋趙雲
如果玩群雄割據
以前袁紹什至會打輸比公孫瓚
今集已經叫好左
袁紹好撚on9
每一集都比公孫瓚卡住喺入北平嗰個位
跟住就比公孫瓚磨晒啲兵
正路係佢一定會南皮打平原
之後佢會分兵打曹操或者鄴城
然後南皮就冇力守
之後就算佢拎到鄴城
佢都回唔切氣應付兩條或以上戰線
人又唔夠趙雲打
堆公孫又難登用
磨磨下就收皮
袁紹個AI鳩就鳩在佢好中意堆兵去北平,但係次次都行水路打襄平
之後輸補給線
南下又次次只係出一邊兵
玩到有小小悶,ai仲係好蠢
起啲建築物 起得好 可以係咁0損失磨死 電腦
下次更新希望新難度整得人性化小小
電腦唔好on99咁出兵

修改咗雙倍錢糧收入 三倍兵 ,增加一倍官職
希望爆兵打得刺激啲
今集係
但玩過311就知佢已經好左
而家叫做攻唔到都守到
不過今集韓x屯兵好快
話咁快上到56萬
佢又好少主動打人
又有張郃
話時話大家傷兵回復效"快,中定慢"?

我一直用DEFAULT的"中"

但是否"快"最有利玩家(因為同時同十九幾萬人開拖,又成日捉人啲兵)?
係,AI 有D 位直頭智障

o係個府側邊起建築物 一個弓槽+一個土壘,一隊 O型塞住幹道,再起陷阱,對面出兵踩中後再即刻起陷阱,咁就變成箭靶,4000兵滅夠對面10次4000兵
210張繡頂到袁紹食左曹操
然後病死比袁尚龜縮+全建築登埋孔明
許昌新野成地八陣+投石機+石牆
諗起都惡夢
孫堅
想傳位比孫權爆個割據成就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞