[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
pro系列一轉通常4年
所以用住2先
我都用緊pro2,但好想要classic netgative
雖然個個唱淡個濕尻mon
不過我自己覺得幾靚仔
係就係唔方便既
落左訂下星期四先有得拎pro3
出支日清i60A燈
有興趣留tg
有冇巴打有好用相片管理software推介?
library同一張相有raw同jpg, 想搵個software可以一次過將唔要既相del jpg+raw
平時要手動del 2次好煩
Lightroom, Capture one
我有用lr, 但read入去lib會自動upload左d相上去cloud, 同埋我未必張張都執
你係用CC?
玩過下CC記得係可以唔同步cloud的,save番係locally
但CC我覺得非常唔好用所以無用到,最終只留Classic,不過我主要用既都係Capture One
你需要電腦+mobile lightroom嘅subscriptions
再響網上搵個扮classic negative LR preset拖善落電腦LR, 咁響app版LR都有得apply返
bridge
想問下C1 for Fuji轉film sim是咪呢度揀?
冇野揀是咪即係可以換機
放 xf18-55 f2.8-4
mij 無盒無保
有遮光罩同原裝個布袋
跟kenko protector同cpl
一切正常$1500
位置係對, 你可以換機了, XE要3先對應
https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360002589937-Fujifilm-Film-Simulations

恭喜準備買新機
有無巴打知X-T3 拍片點出1:1? Setting 淨得16:9 / 17:9 .....
入咗銘匠35/1.4 算係開心使用中
So far幾好
ching係咪c1 2020

我仲用緊19唔知佢會唔會support黎緊啲啲新鏡
上c1個網free果隻,我都唔知係咪2020
如果用xt3 多數只係影街拍用 fine檔
用capture1好定lightroom好?
用開lr down咗c1用 但唔係好慣
假設係唔使轉simulations
有冇巴打放 35/2?
同埋邊到收 2手鏡最好同有咩要注意?
第一次收 2手鏡
應該就無問題,都係profile姐
但都值得升2020既,高光/暗位的確改善左好多,可調空間係大左的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞