[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
想買xpro3, 邊到有得平d

我自己有用16.4你你睇下覺得夠唔夠wide 我上邊仲有張南極光你參考下係咪你expect嘅畫面
唔該晒巴打 好靚
不過我諗我應該要自己去search啲可以compare嘅example先知
因為單睇一張其實我唔知現場個整體係點 好難話夠唔夠
巴打買咗幾耐同幾錢?見而家水貨都$5000
因為我係澳洲我等black friday兩年前都係大約$5000不過係行貨有保
如果你compare大自然嘅相 觀感上一定係wide啲嗰張壯觀啲 呢個係幅相嘅空間感問題 所以我會諗16mm夠唔夠影到我想要嘅野係入邊(e.g.銀河/完整極光/一整座山) 而唔係就咁compare因為齋睇90%係wide個張贏 (除非你好好心機16mm用平移尺再接相) (非專家純個人意見:覺得應該諗個焦距co唔cover到你想影嘅就影像 而唔係比較兩個鏡頭影出黎嘅結果 因為只會今日學得12mm比16mm壯觀 聽日覺得8mm比12mm壯觀 無咩意思
如果係多種用途去旅行同日常用 16.4真係無得輸 但只係影銀河就wide啲啦一定係會壯觀啲靚啲

儲彈藥買16.4

sorry 我好似講到1999咁 姐係好似呢張咁我影條銀河我就滿足啦 但如果你話唔係喎 我想要埋下邊個沙灘 咁即係16mm影唔到你嘅目標 姐係唔岩你
所以攪清自己目標->決定需要嘅焦距->同焦距鏡頭先再比較(e.g. 35mm f1.4 vs f2) 咁會易搵啲自己要嘅鏡 而唔係唔同焦距嘅鏡頭去比較 因為唔同焦距作用/張相嘅感覺根本唔一樣 冇比較嘅意思
所以你見網上邊教人揀鏡頭好多都係叫人揾平嘅支變焦(即係kit鏡啦) 試咗自己要用嘅焦距 先再去搵相對應嘅定焦發展(有人中意16可以影景但唔會太wide當要加人入去會變路人 有人用23中意個主題集中小小 有人用12因為佢只係想要影景壯觀啲正啲) 當然你都可做貪心嘅小狗用恆定大光圈變焦去滿足多個需要 但個代價係又貴又重
一年前都係同你一樣,16.4 vs 1024,結果揀咗16.4
暫時覺得幾好用,之後應該都唔會入1024
如果行山個人認為有支zoom比較好
影室內嘢可以考慮16.4
比部100V毒到,呢部有冇咩QC問題?係咪照入水都得?

未買過水機 對fuji啲QC冇咩信心。以前部XT20同XE3行貨都返去整過,後尾轉左會去sony
Zoom我就覺得好似有支1855就夠 然後搭支wide 16.4
咁樣好似好過我1024+1855
16.4又好似萬用啲咁 所以先咁考慮
不過其實我自己心入面都已經好似有答案
咁隨心啦
有時真係要用落先知啱唔啱
其實係 呢啲真係要試先知
不過鏡頭你又好難買之前有得試
工程機 好似係

富士機第一水通常都伏
慘在原來三部都工程機 我係佢都嬲
行山係要用zoom因為人好難走動去就角度 不過1024無wr 我都等緊佢更新出下一代
真係好不安怕揀錯其實可以租鏡試下嘅 當你租個4,5日去旅行試下都唔話貴得太過份
原來有得租鏡
新手表示真心唔知
岩岩入手xt30
大把伏

自己刨下網
富士d機得到冇咩鑊氣先買 買50r安全
我都係問三陽/四寶個trade on 回收價
有冇巴打可以話我知呢家放到幾錢
想借位問下XP10
有冇巴打用過,對焦係咪真係講到咁唔掂?
見佢個價真係好抵玩
XF10
用直度果時叉電係唔係叉唔到機身入面果粒?
#459有人問過
想問xt 30 點樣較Classic Chrome?
佢得三個選擇
新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞