[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
呢一兩年FUJI QC真係好鬼唔得咁🌚
X100開機支鏡會唔會做伸出伸入果下動作?XF10用到怕
budget幾多 6千?
影相多更加應該買xt30連1855
新手黎講絕對抵用
同埋始終都係X-Trans先
除非好多需要自拍
https://www.youtube.com/watch?v=obOctXOl8Tg

依個Channel都係富士拍煮食片
由GH5轉左去XT3用家:

Sensor大啲低光表現好左

4K60 有10bit 4:2:0 GH5 得 8bit內錄

富士對焦快啲

但GH5電量同IBIS取勝

所以我而家放埋XT3等XT4賣街即入
想請教下大家Xpro2依家市價大概係幾多?
我見肥花好似無人放 收番部之前想了解下行情
有無巴絲熟
有無巴打用緊xf10, 想買部DC日常影下相 街拍見二千頭買到 卡片機黎講好吸引
但聽講對焦好廢..
我有呀,AF真心慢,每對一次都要拉一拉風琴
不過街拍都係直接用佢個snap mode 直頭唔洗對焦,所以無乜所謂2k真係抵到爛

btw 我個人用開35/50mm街拍,唔太慣28mm,拎佢都係當係練習
用AFS再加點對焦區都可以
不過部野我用到怕😂換機算
依家討論入唔入x-h1好會唔會太遲?

利申 用緊xt10 無joystick對焦對到傻西瓜咁 放左佢夜冷鋪都唔收
XH1+50230 窮撚之選

以前玩落有d老鏡所以想轉x-h1,但驚用慣xt10,x-h1會太重

巴打d圖好吸引,xc鏡都咁利不過你無水印小心俾人偷圖
呢個價好難唔心動
操作方面真係冇得輸
我放咗佢純粹覺得太高身 放入斜孭袋有啲逼 如果你係背囊黨就冇問題
我用背囊 xh1 番工帶埋部xh1出去 放工有陽光就影
唔怕重可以放多部a73 兩機兩鏡咁

用開a73同xt30
唔覺xh1重 好揸 手把夠大 反而唔覺辛苦 操控感xt30畀唔倒
Xt30手把細 反而用得仲辛苦
用緊pro2 ,唔覺joystick 揀對焦點快/方便左
有時想垂直/打橫,點知斜左行
其實唔洗追對焦性能

xh1好抵用
巴打用咩film stimulation
Velvia
想問大家用舊鏡嘅話會唔會用減焦環?
諗住買m42 大姑媽
大家好,我係Nikon用家
但諗住賣走部舊機過黎呢邊
想問下各位師兄黎緊X-t4出邊支鏡遊行影景+人好

景加人梗係23.4啦

好!睇下先
唔該師兄
其實你有影開相 應該知自己想要咩焦距㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞