[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
出街方便 對焦快
夜晚用機閃 加重顆粒濾鏡 菲林味出晒黎
一個字 爽

但想加TCL/WCL鏡一定要買原裝AR-x100
好鳩貴 $900 連濾鏡
所以影人像影wide景就用番X-T換鏡

如果想出街去旅行方便 入得
升級就唔算升級既~
你點揸機
玩過朋友部x100s
又幾精緻

有啲心動
又好矛盾

x100v 8500左右
好似加少少夠買xpro3
但xpro又冇x100v咁tiny
xpro3配23f2厚成位有突
完全兩樣嘢黎

但xpro玩法又多

另外x100f十字制我自己鐘意又多啲
再講我自己用x100嘅都唔求快
f嘅機能都足夠了
平平地玩f都唔錯
個價位又出現xpro2
X100V有反mon實在太好
差3000
反芒
對焦快左
低光對焦好左
支鏡近拍進步左
冇左十字制
我就係中意x100v 有反mon & touch ,
揀對焦點會方便啲
但個價位好高
比啲掙扎
xpro 到時又會有揀鏡掙扎
Xpro就大部好多
X100細細部方便出街
同意

或者買番f算

唔急嘅
諗下先
因為我用緊XT2都想買多部X100F😂但又想換XH1
唉宜家先入X-T3 會否不智
個ibis dc 又話廢廢地
睇人地手持拍vlog又唔差喎
唔該巴打
行貨開$13999 on99 水貨平$1000以上
一樣煩惱!!!!
但我覺得XT2 -> XH1個upgrade感唔太大
但係轉X100F就另一個玩法
呢個價我買z6 kit 或者a73 加支鏡
講下我自己對x100f嘅少少睇法,咁大段唔知有無人睇

我以前係用canon 6D+ x100f,一大一細
但基本上我出去都係揹細袋,所以x100f做唔到我隨身機,拎得佢出去都係為影相先會拎

之後放咗6D 轉咗xt3,兩部體積差距細咗,x100f嘅定位對我嚟講就更加奇怪,輕便又唔係輕好多,但全面性xt3贏曬,反正都係為影相先帶,咁點解唔直接帶xt3呢?所以我就放咗部x100f

最近見xf10平,又真係夠細就入手咗,呢部先係真正隨身機

p.s其實入x100f前,都有買過x70,不過用咗幾個月就放咗,細又唔夠細,輕又唔夠輕(一定入唔到褲袋) 索性玩x100算,35mm比28mm更好用
諗起膠攝條友部xpro2
比人收三千幾蚊係度喊苦喊忽
想問下如果想入部fujifilm既相機for snapshot 的話,入邊一部好啲?
x100v / x pro 3
會唔會同100400 f4.5-5.6太似?
不如再細一級光圈做輕啲平啲啦
而家100400水都一萬有找
同埋罪大都有支70-350
而家少人哋啲啲搞到冇五倍
Sor for1999
應該冇得用增距
希望重量控制到 我想攞去行山
應該都係同sony果枝差唔多 100400咁邊有人買
不過我諗住直上100400
依枝等會跌下價先諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞