[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
之前用開ff機,所以唔知有無別
咁我又唔想識少少扮代表
咁緊係問下各位師兄啦
Sorry賣咗喇
其實揸住支kit 鏡再買35.4 會唔會好傻
無衝突,唔同用途
玩老鏡係一條不歸路
當年第一支定焦就係35.4
就係諗緊用佢個crop factor 定減焦
想知道下, 呢度多唔多人用緊/升級左去 X100V ??
好少聽大家討論x100系列

有效提高拎機出街嘅動力
10000蚊budget

除左X-T30之外 係咪冇得入會 學生哥仲諗緊Canon定fujifilm
有冇巴打比到決定性原因比我

利申:睇左Canon M6 ii 但佢冇view finder
其實你有影開相 應該知自己想要咩焦距㗎嘛
之前有用X100F?
純影相,唔拍片,
會唔會過熱?
or 感覺到有少少溫度?
無⋯
唔覺啲人話會熱嘅位我揸機唔會掂到
我亦都冇試過特登走去掂個位
因為V太貴 想入F就算了
10k: xt30+1855+35.4,有餘錢汁支50-230

m6ii唔係唔好,但最決定性因素在於Canon efm鏡群完全唔夠Fuji xf完善同高質素,sigma efm果幾支存在走焦問題,加上你都提及viewfinder要自己另買又要洗多筆。
M6II有外置evf 不過會浪費左個hot shoe位 水貨都要千五蚊
Canon多鏡揀大部份都有防震
EFM鏡選擇本身少 原廠冇乜出apsc鏡 雖然d鏡係勁平 但係冇乜大光圈定焦 一係副廠
可以用轉接要用EF鏡 但係一定手感比例唔會好 而且唔平
有反mon 影人拍vlog自拍方便

富士定焦冇防震 枝枝都係AF鏡
原廠焦段齊 小三元又輕又細枝
大三元反而FF鏡size
原廠多高質素平定焦用 主要焦距又齊又平又細枝

100400連增距都有

簡單d講 唔追求影相質素 平買平用
4光圈都夠用就M6II
如果想係M6II追質素 成本大 EF鏡重或者用大陸mf鏡

追求影相質素同價錢之間平衡d就xt30

其中一部畀我買左
可以落星際問下 行貨都係8千倒 (講緊數碼城 天祥依d特約經銷商)
水貨就5千8鬆d 都仲有4千幾買鏡
不過要有心理準備富士冇乜邊幾枝定焦係襯XH1 唔介意樣衰就得

唔知點解依排富士行貨body街價都升哂 水貨冇變
導人買xh1
23mm f2一米內係咪真係咁soft?有無sample
呢個post有人問過㗎 轆返上去睇下
雖然少圖
已有35mm 1.4同56mm 1.2,買23mm 2好定23mm 1.4好?始終最鍾意35mm ff個焦段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞