[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
新手入左部xt30玩 想問下邊到買個hand grip好?
要load係指指示燈閃,定係睇相要load一load

如果睇相要load, 咁係因為拍攝格式包含jpg就會load一load,如果齋影raw,睇想反而唔洗load

我都係用extreme pro, 無load問題,正常影相170mb足夠快

定係set左ADV. 濾鏡?不過都唔洗load3秒
23mm比32mm wide啲,所以唔需要企到十丈遠都ok
建議你去試吓機先
X100F 可以近好多
Xt30 而家有得update classic negative 未?
入部xh1用住先 等出xt5再入xt4水貨應該都差唔多
希望富士將來既生產線搬番去日本
35.4 對焦好慢
已經用緊t3
想換過支
換35/2
覺得光圈唔夠大的話就無辦法 轉會啦
56.2都一樣好慢
90/2快但唔知你影咩可能覺得太長
同問
56.2我用xt2都叫做一㩒就到喎
35仲有zeiss 1.8 samyang 1.2
唔關邊度造事 xh1同xpro3都日本造 係qc真係差
56.2 35.4 用係xt30 夠光情況下其實速度都差唔多
係無乜光嘅環境下35.4拉風箱情況會再頻密啲

如果xt3用35.4對佢嚟講都覺得係好慢,56.2都唔會感覺快好多
只有f2 series先算得上係叫快
而且佢要對得快,z33.8同堆手動鏡都唔會啱佢

利申35.4 56.2 90都有,影人像就算35.4都唔覺得慢,影bb都勉強應付到,街拍就揀翻f2 series啦
想問大家35.4落唔落番filter好
如果長期都落hood既話有無需要?
從來都唔用filter有hood都夠做

以前單反買過一塊,出咗幾次街就收埋咗

等左好耐
但覺得佢會放飛機
其實3系應該好易加落去,但佢就係拖
當新機先有嘅feature
新手想入會
應該直買xt3定等xt4好?
見$10800 有xt3 kit
Xt3/30用家已成condom
富士用家睇左 今集膠攝未??

https://youtu.be/VuiJpv9W5oQ?t=327
想玩macro
有冇師兄玩過60 2.4?
講咩架呢d講器材嘅片真係無咩意欲聽咁耐,鍾意睇人講影相心得同pov片多d
傳說中高不成低不就
不過而家水貨價平過80足足一半
買嚟玩下囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞