[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
大家用開邊幾枝鏡拍片?
最近有興趣xt30, 但睇完一大輪野,又2.5mm mic in, 又得UHS-I SD slot
以前用過UHS-I 既機,save片真係有d慢,影相又同2千幾既xe3好似差唔多咁
上網睇到話23.2 影近嘢唔ok,其實係點唔ok法?
又鬆又矇
隔咗層紗噉
係啲咩原因會導致?
光學嘢⋯
大概係近攝嗰陣佢啲鏡片組唔可以對焦到一個平面
應該係關佢啲屈光能力事,收光圈都解決唔到
你可以當係設計失敗⋯⋯
不過遠攝就冇呢個問題
同問,手頭上有16.4, 35/2, 56.2。遲下換xt4,其實仲洗唔洗出枝zoom鏡?
我就諗緊好唔好賣晒啲鏡,出16-55加samyang 12
如果咁做好唔好keep返枝35/2 or 出23.4/2
搞到好似好似大洗牌咁

2米以外有冇事?
我覺得係有少少bias
少左制係麻煩左,真
但menu我唔覺得有佢地講到咁唔好用

利申:睇開佢地
無比較就無問題吧 有舊機比較就有感覺
買開富士舊款model 冇依個問題
咁自己同返工關係用過xe3,xt30,Xt2,xt3,xpro3,Xh1
我感覺上啲制少左係一個扣分位
Menu真係唔覺有咩問題,功能多左從而選擇多左,最多話唔慣
睇佢地講都知,人地dpreview 就俾金獎100v,佢地就係咁話部機又貴又唔好用
成個節目都唔夠持平,一味串就以為自己好有料,之前已經係咁串Nikon ,哩啲真係留返俾香港人自己睇
新果個黎左之後係有啲強烈的意見
娛樂性係高左

不過如果普通正常咁做評測 Lok 同 Kai 依類的present 式youtuber 都唔少
x100v發佈之前好期待 但冇咗十字制直接買部二手100f算 另外xe3個撥左撥右當function制真係不知所謂 富士其中一個好大嘅賣點係操控 如果新機再咁搞落去真係用返舊機算
依個比較 Lok 就相反睇法 唔要十字制都得

https://youtu.be/D2s-OE-g0Uw?t=535
娛樂性高左係好睇左唔少
仲要左右撥會lag機
唔介意支那同手動有老蛙65/2.8中一85/2.8,要平有7工匠60/2.8
又唔使2米咁遠 我覺得大約半米已經正常
呀lok 真心唔掂啦做youtuber, 講野口窒窒,無論中英文都係,真心睇/聽得好唔耐煩,但無奈廣東話評測真係少
咁佢地有冇講錯先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞