[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
如果要保住100400 我覺得可以衰啲唔俾呢支加TC
我希望佢出完呢支 可以更新下支1024有WR 俾人有WR嘅小三元揀 我一直好苦惱要雙修埋M43嘅完因係富士啲鏡對野外攝影唔係太friendly
我都有XF10 但係佢支鏡我周不時開機果下收唔番就成部死左機=.=
期望富士update鏡群果時加番落去
不過以1680黎睇 今次70300應該會加番wr
而且係第二枝update既小三元
再下一枝應該就wide angle
而家四大皆空,準備再買h1玩
富士16mm 唔玩原廠仲有冇其他好嘅選擇?
我用咗唔係好耐,未試過

講多少少,個人鍾意xf10多過x70,見呢度d師兄話x70正d,有x-trans又有反mon又盛

但呢兩部我會當佢係隨身機咁睇,兩部都有就知x70大舊好多,肯定入唔到褲袋個隻,支鏡無得收縮,鏡頭蓋又華而不實

x70定位可以講係xf10同x100中間,兩邊不是人,所以cut咗都好正常

btw表情撚
我會掉返轉諗
未試過梗係試埋wr,對焦都爽d
兩邊試曬先有完整結論
套用canon邏輯只係帶多杯咖啡出街
請教下富士嘅小三元係邊三枝鏡? thx
再唔係a7iii加枝騰龍28-75 f2.8
小三元1024 1855 55200
大三元 816 1655 50140
仲有千幾蚊找
小三元 1024 1680 55200吧?
1855定位kit鏡嚟
我反而覺得1680應該當佢係新小三元
睇番1024 1855 55200都係6-7年前既鏡
都係時候要出下一代小三元
個價真係搵鬼買
所以先用到嬲有次想用就壞 嬲到想扔
等佢落下價先
當年xh1都係差唔多價
唔洗技術
1855啱啱出時一啲都唔平, 係個價慢慢降左落嚟
我覺得佢絕對算係小三元嚟
雖然做唔到2470等效, 但係wide有2.8, 打和啦
1860啦
同1024一樣都係F4
屌 自膠
等幾耐先插水?好似半年都無?
好似好正。但係1.4大碌過2.8好多
巴打常唔常開盡光圈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞