[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
冇野了

對焦好似真係死罪
想問問FUJI 55-200mm F3.5-4.8 依枝對焦效果如何
想整枝輕便打雀鏡比XT4
唔對咪得有snap mode
都係睇你影乜
有個youtuber暴力有好多條片玩XF10, 上去睇睇
呢排太陽猛左我覺得viewfinder都真係考慮之一
無反mon又光真係難影左
當然如果你撚熟部機盲拍OK咁就無問題啦
雖然xf10係用x100f個mon,但猛太陽開到最光都係好勉強

不過gr2都係咁姐
VF/無反mon我都接愛,APSC機仔好似冇一部有
同GR 個snap mode一樣玩法?
Thanks 巴打,會搵黎睇睇
傻瓜過gr,佢淨係得2m同5m揀,自動幫你收埋光圈(無得較)一定係超焦距
放緊部xt20 連 1650 有無興趣
用超焦距好合理, 景深有數計
當然wide 鏡加收細光圈 先境深會差唔多包曬

菲林年代想快snap到 就係計定數, set好光圈 對焦距離, 直按快門

APSC: 例如我用18mm鏡. 用F8
對焦距離 = 鏡頭焦距 x 鏡頭焦距 x coc (約0.018) / 光圈

(e.g) (18mm x 18mm) / ( F8 x 0.018)
= 324 / 0.144
= 2250
= 2.250m

(即你鏡頭對焦去2.2m , 境深位係 (2.2m/2) 1.1米- 無限遠)

所以點解個snap mode 係 2米 F8
接唔接受其實看你用開咩機

如果你玩過菲林point & shoot 機, sigma dp系列, xf10 絕對唔算慢

如果用返fuji xe, xt 系(xt100 我唔sure) , 咁佢就慢, 看係xf10 轉xe3, xe3 係明顯af 爽好多

如果同canon 比. 佢af 速度快過 eos m一代, 但慢過m3

正常日光用好正常, 係室內暗地方 就慢d, 影人懶既話 開face detection 幾好用
Thanks 巴打。snap mode街拍係好玩
Sigma機會唔會太極端
pmed
你預$6000 以下 我諗得5千幾
而家買全新都係$7000
推下先
放xt20連kit鏡1650 + 28mm餅鏡
$6500 新淨無花
https://t.me/dldldldlll
散貨潮
依加買xe3會唔會太遲
水貨唔遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞