[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
原廠黎架
想問咁多位師兄,如果影星空,你地會揀16.4定16mm 2.8好?
台灣定價合理啲
第一買相機 唔係好敢咁貴買水
但又唔想俾呢個咁既代理賺
等多陣啦, 都等左咁耐唔差在
應該係睇係set快門時間上分別
以我理解如果你exposure夠耐, 夠影到d星, 光圈細d會好d
但如果光圈一開始set得太細張相又未必夠光

有錯請輕插
睇你想影邊類型嘅星
如果你係唔想影星軌嘅話係要大光圈
因為啲星其實都會郁
好有衝動買住部xf10千零蚊玩住先
街拍都有興趣 但最想都係學拍片
呢部野你真係唔好咁大期望
我都係 機身唔太敢買水
點解咁講
對焦真係好慢?
淘寶有,不過唔平。
台灣平成千幾蚊港紙
不過第一水多數都唔買住嫁啦
順便等埋佢趺價
幾部都唔敢啦 XE3 XH1 X100F/V
50r應該冇事
GFX100
gfx100 第一水出哂事
我年頭買sofar 未有事
Reset設定玩到人地嬲
我都係。佢本身設計有問題
反而想知其實16mm對比18mm係咪其實唔係wide好多?
新手本身得枝1855 想遲啲買枝wide鏡
應該都係1024 vs 16.4
1024就平啲但大枝過16 光圈細 同畫質冇16咁好?
16個focal length就好似有啲尷尬 wide angle lens但又好似唔係好wide咁 而且貴 不過就畫質靚又大光圈
我覺得16同18都叫有明顯差異,但係咪合乎你心入面既wide就唔知

Google應該搵到d對照圖

老實講要wide既老蛙支9mm仲wide添,價錢又平d

最後補充16.4個成像質素係1024同1855俾唔到你
行貨而家真係好撚貴
行貨平定貴都係買水貨
係,但係行貨價真係痴左線,深藍代理仆街冚家剷
明白 唔該晒巴打
我又唔係話想要到勁wide 只係之前行山影相發現枝1855影景嘅時候唔係好夠wide
10mm我又覺得好似多咗啲 好似有啲變形咁
枝16.4係吸引 雖然貴但好萬用 minimum focus distance又細
如果你有心影星影銀河就不如買Samyang 12f2
16你旅行影下星無壞,但會覺得唔夠wide
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞