[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (59) 用住X100V等X-T4 (等到5月尾

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
留名

求下大家唔好再問35.4 vs 35.2 邊支好
X100V好似係慢咗一個禮拜左右
唔係一次過影, 機內轉姐
如果你冇影raw冇得轉

影Raw嘅話, 開返張相, Q鍵, 向下有得揀「軟片模擬」, 揀完想要嗰款㩒多次Q就建立到
佢機內raw edit幾好用, 可以+- ev 轉wb
要講有咩唔好嘅話 就係冇得preview
佢講緊模擬菲林包圍,禁一張出3張唔同菲林效果
定焦?主要影人同遊行
變焦鏡有少少重
xt20影raw
影完想即睇相要等2秒到
知唔知係本身要咁耐,定係, 例如張記憶卡速度太慢?
卡太慢,換過張
hktv mall 有張平平地百零蚊 sandisk 64gb 行到170 mb/$
理解錯左, 自膠
影jpeg 確實可以一次影3個film simulation
咩機 如果100% 聞相, 800 其實已經開始有noise, 特別係暗位 , 始終係apsc 機,唔洗咁介意,其實縮圖睇真係唔覺
唔該巴打睇睇先
35 1.4 進可攻,退可守
請問點set?
Xt30
前面爸打提醒, 關左grain effect, 同set番noise reduction 就正常番
Noise reduction你 set幾多?
頭先試咗一輪搞掂咗
首先去shooting setting>drive setting>bkt setting>揀film simulation bkt
跟住去返bkt setting嗰版,個film simulation bkt就可以揀要影邊三種film
最後去iso個轉盤底,即係CL/CH/拍片個轉盤,轉去bkt 就得,一影就有3張
影raw可以解決所有煩惱
仲可以較完啲光暗位先轉
因為我覺得唔同film simulation其實光暗需求都唔同
原先係-3
冇所謂....

bkt 改到
入門機係咁
原來sim都有bracketing 唔該巴打
後製sim同jpg直出總係覺得爭少少咁
如果用lr/capture one preset就一定爭少少
但係機身執我又唔係好覺
co執出嚟有少少唔同
有機會係我較咗少少hdr, 拉光暗,令到套sim嗰陣怪怪地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞