建議admin封鎖#50328玄學大師詹惟中,發表強姦言論傷害受害人 (2)

1001 回覆
62 Like 4 Dislike
又亂拉埋其他野講。

世界有社會規範。係人地屋企尊重人地社會規範

你唔好把你既言論 屈係單純討論

佢既言論 係惡意侮辱當地人 唔係討論 又偷概念

公然性侮辱 當地悲劇的受害者 叫討論??

我地侮辱人笑人 有冇係人地地頭??

偷換概念 唔會俾你做到
你要問定義的話, 你只要無限問落去, 你就可以迴避到你嘅錯誤.

An axiom or postulate is a statement that is taken to be true, to serve as a premise or starting point for further reasoning and arguments.

呢次我答你. #22 已經post 咗獨裁嘅定義. 而"一個擁有無限威權的統治者,在不受法律及傳統的制衡下,以個人意志來進行統治。由統治者個人獨攬國家最高權力,以專制之手段實行統治之方式" , 係可以隨時侵害每一個國民. 所以獨裁點解係邪惡

而民主民權就係相對可以保障國民權利不受統治者侵犯

所以你用"連登仔對解放軍幸災樂禍無人性" 去類比 #50328玄學大師詹惟中,發表強姦言論", 你就係錯
1) 你話"就算一樣野係邪惡 唔代表所有反邪惡嘅野都係正義架喎", 反鄧小平有乜唔正義? 8964殺害示威者已經係反佢嘅正當理由. 而你1) 係有論點但無論據

2) 你係用咗劃界謬誤去詭辯

連續體謬誤(英語:continuum fallacy),又稱劃界謬誤(英語:line drawing fallacy)、禿子謬誤(英語:bald man fallacy)、灰色地帶謬誤(英語:fallacy of grey)、堆垛悖論(英語:sorites paradox),是一種非形式謬誤,係宣稱由於無法精確定義某些關鍵概念,因而某些概念、論點是無用、無意義的。一種常見形式是宣稱由於我們無法在X和非X之間劃出明確的界限,因此X的概念是無意義的。
概念可分為封閉式概念與開放式概念。前者是指可明確定義的概念,比如正方形;後者則是指無法明確定義的概念,例如身心障礙者。開放式概念往往會有處於灰色地帶的例子而造成爭論,然而在大多數情況下我們仍然能區分該概念的成員與非成員,因而這些概念仍然是有用且重要的。
連續體謬誤的錯誤在於宣稱沒有精確的界限就無法區分概念的成員與非成員,然而儘管我們無法給出特定的「頭髮數」作為禿子與非禿子的界限,我們通常還是能區分頭髮很多的非禿子和頭髮很少的禿子。
你轉移完視線未?
喺上一個post (https://lih.kg/oOtcNQX) #993 度, 我係反對緊你 #966 聲稱"支持ban埋話解放軍抵撚死嗰啲". 我證明到你 #966 講錯就得啦
1) 喺上一個post (https://lih.kg/oOtcNQX) #993 度, 我係反對緊你 #966 聲稱"支持ban埋話解放軍抵撚死嗰啲", 你 #966 係呢個case 嗎? 唔係. 我證明到你 #966 講錯就得啦
你轉移完視線未?
我無興趣同你講其他嘢, 我只係反對緊你上個post #966 所講嘅嘢
又偷換概念

第一爭取民權 同性侮辱。一樣??

民權就係討論啦。性侮辱就唔係

第二 社會規範 判決同罰則 係當地人決定 即中國人

當地人民覺得要ban講民權 咁咪ban

但中國人民聲音真係想bam?? 而我就唔知啦

社會規範 係講當地社區文化 唔係講成個國家
你肯認你上個post #966 講錯未呀?
我做乜要駁你? 我一直都係針對緊你上個post #966.

你不斷搬, 咪又係想玩劃界謬誤
概念可分為封閉式概念與開放式概念。前者是指可明確定義的概念,比如正方形;後者則是指無法明確定義的概念,例如身心障礙者。開放式概念往往會有處於灰色地帶的例子而造成爭論,然而在大多數情況下我們仍然能區分該概念的成員與非成員,因而這些概念仍然是有用且重要的。
連續體謬誤的錯誤在於宣稱沒有精確的界限就無法區分概念的成員與非成員,然而儘管我們無法給出特定的「頭髮數」作為禿子與非禿子的界限,我們通常還是能區分頭髮很多的非禿子和頭髮很少的禿子。
唔好又偷換概念

佢既言論係 衰2樣野 唔係一般性騷擾 or侮辱

一 性侮辱 二 作為外人 侮辱同 唔尊重該地區文化

性騷擾 同 性侮辱 有一線之隔

性騷擾係比較輕鬆 悅快。性侮辱係帶有惡意 呢位人兄明顯帶有惡意

正視番唔該 你係衰左2樣 社會規範同性侮辱 bam埋你唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞